"Nämä osoittavat, että vuokra-asuminen voi olla haluttava vaihtoehto silloin, kun asunnot ovat sijainniltaan ja varusteiltaan kilpailukykyisiä omistusasuntojen kanssa", arkkitehti Kaisa Vepsäläinen arvioi.

Asuntomessujen vuokrataloyhtiö kestää vertailun gryndituotannon kanssa

”Nämä osoittavat, että vuokra-asuminen voi olla haluttava vaihtoehto silloin, kun asunnot ovat sijainniltaan ja varusteiltaan kilpailukykyisiä omistusasuntojen kanssa”, arkkitehti Kaisa Vepsäläinen arvioi.

Kirjoittaja(t) Auri Häkkinen

Hän katsasti Rakennuslehdelle asuntomessualueen kohteita Mikkelissä kesäkuun alkupuolella.

Mikalo on Mikkelin kaupungin omistama vuokrataloyhtiö. Toimitusjohtaja Hannu Sormunen kertoo, että yhtiöllä on omistuksessaan 3 228 asuntoa

Kahdessa asuntomessualueen rivitalossa on 10 asuntoa. Ne ovat kooltaan 54–71 neliömetriä. Kaikista asunnoista on järvinäköala. Joidenkin asuntojen terassilta voi lähes liottaa varpaitaan Saimaassa. Rantasaunassa on lisäksi yhteinen kokoontumistila.

Ansiokasta suunnittelua

”Asunnot on avattu ansiokkaasti näköalan suuntaan. Terassit on toteutettu nuukailematta, ja lasitusten mitoitus on taitavaa. Oleskelutilassa on parketti ja keittiössä ja eteisessä laattalattia. Olohuoneen korkeus ja vino katto lisäävät avaruuden tunnetta. Jokaisessa asunnossa on takka. Asuntosaunoissa ja pesuhuoneissa on hienot materiaalit”, Vepsäläinen luettelee asuntojen hyviä ominaisuuksia.

Haittapuoliakin löytyy. Pienimmissä asunnoissa ruokailutila jää pimeäksi. Tuuletusikkunan koko olisi voinut olla isompi. Rakennuksien ulkoarkkitehtuuri ei poikkea edukseen.

Kohde on rakennettu puuelementeistä. Toisen rakennuksen pohjarakenne on maanvarainen, toinen on osittain putkipaalujen päällä.

”Rakentamiskustannukset ovat noin 2 800 euroa neliömetriä kohden. Valitsemme laadukkaat, pröystäilemättömät materiaalit. Vuokra on noin 15 euroa neliömetriltä”, Hannu Sormunen kertoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 4 kertaa

4 vastausta artikkeliin “Asuntomessujen vuokrataloyhtiö kestää vertailun gryndituotannon kanssa”

  1. Onko arakohde? Ei voi olla, kun vuokra on pilvissä. Omistaja on kuitenkin arayhtiö

    1. Mikkelissä vapaarahoitteisten yksiöiden mediaanivuokra on Mikkelin keskustan suunnalla tällä hetkellä 15 euroa neliöltä, kaksioiden mediaanivuokra on noin 12 euroa, ja kolmioiden ja sitä isompien vapaarahoitteisten asuntojen mediaanivuokra on reilut 10 euroa neliöltä. Asuntokantaan kuuluu Mikkelissä paljon vanhoja ja huonokuntoisia vuokra-asuntoja, jotka laskevat mediaanivuokria.

      Mikkelissä on ollut vuosien ajan kertynyt pulaa uusista vuokra-asunnoista. Vanhoja 1970-luvun asuntoja kaupungissa on tyhjillään, jotka eivät edusta sitä tarjontaa, josta olisi kysyntää. Mikalo Oy:llä on haasteena ratkaista, mitä se tekee vanhojen asuntojensa kanssa. Asuntomessukohteen vuokra-asuntojen kysyntä ylitti 15 euron neliövuokralla tarjonnan nelinkertaisesti: http://www.lansi-savo.fi/uutiset/asuntomessut/messujen-vuokrataloihin-nelinkertaisesti-hakijoita-ei-prameaa-mutta-laadukasta?page=2&box=true&qt-popular_1=1

  2. Taitavasti pyöritelty tuota neliövuokra-asiaa. Oma mielipiteeni on, että yhtään vuokra-asuntoa ei pidä rahoitusmuodosta riippumatta rakennuttaa, jos asuntoja on tyhjillään ilmeisesti paljonkin, vaikka vanhojen ara-asuntojen vuokra ei voi olla edes 8-/m2/kk. En tiedä, kuka on ”tuosta”, mutta jätti vastaamatta, vaikka todennäköisesti tiesi: onko jutun kohde arakohde vai ei?

    1. Jätin vastaamatta sen kysymyksen, koska en tiedä vastausta varmuudella. ARA-kohteiden neliövuokrat olivat Mikkelissä toissa vuonna korkeimmillaan kai 14,56 euroa neliöltä. Tyhjillään olevia ARA-asuntoja Mikkelissä on ollut viime vuosina 4-5 % ARA-asunnoista. Tyhjillään olevista asunnoista ilmeisesti merkittävä osa on sijainnut entisissä kuntaliitoskunnissa suhteellisen kaukana kaupungin pääkeskuksesta, ja niistä monen kunto ei ole kai ollut kovin hyvä. Tämän vuoden alussa Mikalo myi kolme puolityhjää kerrostaloaan Pellosniemen alueelta (eli noin 25 kilometrin päästä kaupungin pääkeskuksesta), jotka taisivat olla vielä viime vuonna ARA-kohteita. Sen jälkeen ARA-kohteiden tyhjillään olemisprosentit lienevät laskeneet. Asunnottomia Mikkelissä oli viime vuoden lopussa kolmisen kymmentä. Mikkeli on Etelä-Savon kunnista ainoa, jossa on viime vuosina esiintynyt asunnottomuusongelmaa.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi