Kokeile kuukausi maksutta

Onko miljardiriita Olkiluodon ydinvoimalan maksajasta päätymässä TVO:n voittoon?

Välimiesoikeus antoi toisen osapäätöksen TVO:n ja Arevan välisessä riidassa. Yhtiöiden korvausvaatimuksiin ei tälläkään kertaa otettu kantaa.

Välimiesoikeus antoi toisen osapäätöksen TVO:n ja Arevan välisessä riidassa. Yhtiöiden korvausvaatimuksiin ei tälläkään kertaa otettu kantaa.
Kuuntele juttu

Kansainvälinen välimiesoikeus on antanut uuden osapäätöksen Olkiluodon ydinvoimalan kolmatta reaktoria koskevassa kiistassa.

Asiassa ovat vastakkain voimalan tilaaja Teollisuuden Voima (TVO) sekä voimalan toimittava ranskalainen Areva ja sen kumppanit. Välimiesoikeus käsitteli nyt julkaistussa päätöksessä ydinreaktorin suunnittelu- ja lisensointiasiakirjojen valmistelua, toimittamista ja hyväksyntää. TVO kertoo osapäätöksen olleen suurelta osin sille myönteinen.

”Osapäätöksessä on lopullisesti ratkaistu suurin osa käsitellyistä asioista TVO:n eduksi ja toisaalta hylätty suurin osa laitostoimittajan väitteistä näiltä osin”, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Yhtiöiden esittämiin korvausvaatimuksiin välimiesoikeuden päätöksessä ei tälläkään kerralla otettu kantaa. Areva vaatii TVO:lta korvauksena viivytyksistä 3,5 miljardia euroa ja TVO vaatii Arevalta 2,3 miljardia.

Kansainvälisen kauppakamarin sääntöjen mukainen välimiesmenettely on edelleen kesken. Viime syksynä julkaistiin yksi osapäätös, ja TVO:n mukaan ainakin yksi osapäätös on vielä tulossa ennen lopullista päätöstä.

TVO tulkitsee molemmat tähän mennessä tulleet osapäätökset itselleen edullisiksi. Yhtiön mukaan päätökset tukevat TVO:n näkemystä, että Arevan korvausvaatimukset ovat perusteettomia.

”Nyt annetun osapäätöksen ja marraskuussa 2016 annetun osapäätöksen sisältö vahvistavat edelleen tätä näkemystä, kuten myös TVO:n käsitystä siitä, että TVO:n vaatimukset ovat laitostoimittajan vaatimuksia vahvempia”, yhtiön tiedotteessa todetaan.

Olkiluoto 3:n piti valmistua vuonna 2009, mutta nyt aikatauluksi on ilmoitettu 2018.

Hankkeen alkuperäinen hinta-arvio oli 3,2 miljardia euroa. Viime vuoden tilinpäätöksen mukaan TVO on maksanut voimalasta jo 4,5 miljardia. Voimalan kokonaishinta voi nousta jopa 8,5 miljardiin euroon.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Onko miljardiriita Olkiluodon ydinvoimalan maksajasta päätymässä TVO:n voittoon?”

  1. Älkää nuolaisko ennenkuin tipahtaa. Työskentelin ranskisomisteisessa konsernissa. Controlleri pääkonttorilta suositteli laittamaan ongelmabisnekset omaan alakonserniin jota ’ei sitten tarvitse konsolidoida’. Ja näin tehtiin IFRS -ympäristössä ……wanhan siirtomaan tulkinnalla. Tässsä kylpee Suomi, ei Ranska.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat