Kuva: Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy

Tampereen taidemuseon ja Pyynikintorin suunnittelukilpailun voitti ”Siilo”

Tampereen taidemuseon alueen sekä Pyynikintorin yleinen kansainvälinen suunnittelukilpailu on ratkaistu. Kilpailun voitti helsinkiläinen Aarti Ollila Ristola Arkkitehdit Oy ehdotuksella nimeltä ”Siilo”.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

Voittajaehdotuksen työryhmään kuuluivat arkkitehti SAFA Erkko Aarti, arkkitehti SAFA Arto Ollila, arkkitehti Mikki Ristola, arkkitehti SAFA Kuutti Halinen, arkkitehti Pyry Kantonen sekä tekniikan kandidaatti Meri Wiikinkoski.

Kilpailuun tulleiden 147 ehdotuksen arvostelussa tuomaristo painotti taidemuseon arkkitehtonista kokonaisotetta, poikkeuksellisen julkisen rakennuksen merkittävyyden ilmaisua maamerkkinä, kaupunkitilan haltuunottoa, kaupunkirakenteellisen sijainnin hyödyntämistä ja tulevaisuuden taidemuseon kokemuksellisuutta sekä toiminnallisuutta.

Voittajaehdotus saa palkintona 70 000 euroa. Lisäksi kilpailun tuomaristo suosittaa Tampereen kaupunginhallitukselle, että sekä museon että museon tontilla olevan asuinkerrostalon suunnittelutyö annetaan voittaneen ehdotuksen tekijöille.

Jaettu kolmas sija

Voittajan lisäksi kilpailun tuomaristo jakoi kaksi kolmatta sijaa, lunasti kolme työtä ja antoi kaksi kunniamainintaa.

Jaetun kolmannen palkinnon saivat helsinkiläisen Lundén Architecture Companyn ehdotus ”TAD Tampere Art District” ja ”dogma”, jonka tekijät ovat Matias Kotilainen, Tuomas Martinsaari ja Paul Thynell Helsingistä ja Espoosta. Kumpikin ehdotus sai 30 000 euron palkinnon.

Kilpailun parhaissa ehdotuksissa esitettyjä ratkaisuja tullaan käyttämään Pyynikintorin ja sen ympäristön suunnittelun ja kehittämisen pohjana. Kaupunki voi tilata jatkosuunnittelua palkittujen ehdotusten tekijöiltä.

Kilpailuehdotuksissa esitettyä muuta täydennysrakentamisen suunnittelua tullaan käyttämään kilpailualueen asemakaavoituksen pohjana. Rakentaminen toteutetaan erillisinä hankkeina tontinluovutuskilpailuilla.

Ei valmista lähtökohtaa täydennysrakentamisen jatkosuunnittelulle

Kilpailun tarkoituksena oli löytää arkkitehtonisesti korkeatasoinen ratkaisu Tampereen taidemuseon laajennuksen toteuttamiseksi. Lisäksi kilpailussa haettiin kaupunkikuvallisia ja toiminnallisia ideoita Pyynikintorin alueen kehittämiseksi ja täydentämiseksi.

Suunnittelun lähtökohtana oli, että museon tontille ja muulle kilpailualueelle tuli sijoittaa asuin-, liike- ja toimistotilaa. Museon rakentamisen kustannuksia on tarkoitus kattaa kaavoitettavan rakennusoikeuden myynnillä.

Täydennysrakentaminen oli useimmissa kilpailuehdotuksissa sivuosassa. Yksikään ehdotus ei itsessään tarjonnut valmista lähtökohtaa Pyynikintorin ja täydennysrakentamisen jatkosuunnittelulle.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tampereen taidemuseon ja Pyynikintorin suunnittelukilpailun voitti ”Siilo””

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi