Tanssin talon suunnittelijat valittu

Helsingin Kaapelitehtaalle vuonna 2020 avautuvan Tanssin talon arkkitehtoninen ilme ja arkkitehdit on valittu.

Tanssin talo "Leija" uudistaa Kaapelitehtaan aluetta monin eri tavoin. Esimerkiksi sisäpiha katetaan ja osasta pihaa syntyy Kaapelitehtaan uusi sydän. Kuva: Tanssin talo

Tanssin talon pääsuunnittelijaksi on valittu JKMM Arkkitehtien Teemu Kurkela ja vastaavaksi rakennussuunnitteljaksi arkkitehti Pia Ilonen Tallista.

Rakennuksen arkkitehtonisen ilmeen nimi on Leija. Nimi syntyy painovoimaa uhmaavasta leijasta, teollisen ronskista, maahan juurtuneesta koneesta.

”Taianomainen laatikko, joka on valmis vasta, kun tanssi astuu sisään”, Kurkela kuvailee tiedotteessa.

Arkkitehtitoimisto JKMM on ollut mukana hankkeesta alusta lähtien. Toimisto tunnetaan esimerkiksi OP Vallilan pääkonttorista, Hämeenlinnan verkatehtaan sekä juuri valmistumassa olevan Amos Anderssonin uuden taidemuseon suunnittelusta.

Arkkitehti Pia Ilonen on puolestaan ollut mukana toteuttamassa lukuisia Kaapelitehtaan uudistuksia vuosien varrella – siitä lähtien, kun hän oli pelastamassa Kaapelitehdasta kulttuurin käyttöön 1990-luvun alussa.

Kurkelan ja Ilosen mukaan Tanssin talon arkkitehtonisen ilmeen suunnittelussa ei ole lähdetty tekemään koreaa kuorrutusta, vaan yhdistämään vanhaa ja uutta toiminnallisuuden lähtökohdista. Materiaaleina on käytetty kiillotettua alumiinia, ruostunutta terästä ja messingin väristä alumiinipunosverkkoa.

Rakennus on arkkitehtien mukaan äärimmäisen pelkistetty ja jopa yllättävän yksinkertainen.

Yksinkertaisuutta on kuitenkin maustettu yksityiskohdilla, jotka avautuvat eri tavoin, mitä lähemmäs ja mitä pidemmälle talon uumeniin astuu. Osa ulkoseinistä on peilaavia luoden taloon oman taiallisuuden kokemuksen ja sulauttaen rakennuksen ympäristöönsä.

”Päälähestymissuuntaan tulee näkymä, jossa esiintyy niin Kaapelitehtaan vanha pääty kuin uusi laajennuskin ja näiden välissä rakennukselle tunnusomainen sisäänkäyntiväylä; sisäpiha, nyt katettuna. Näkymässä uusi ja vanha lyövät iloisesti kättä ja kutsuvat sisään”, Ilonen sanoo.

”Tavoitteena oli luoda Tanssin talosta ”Magic Box”. Se on kuin valtava rantaan ajautunut merikontti, jonka tanssi löytää ja valloittaa itselleen. Kun taloa lähestyy, se näyttää uhmaavan painovoimaa ja olevan lähes aineeton. Rakennus on kuin suuri leija, joka näyttää leijuvan ilmassa”, Kurkela kertoo.

Tanssin talon rakennus alkaa kesällä 2018 ja talon on määrä avata ovensa vuonna 2020.

Tanssin talon budjetti on 34,8 miljoonaa euroa. Rahoituksesta 15 miljoonaa euroa tulee Jane ja Aatos Erkon säätiöltä, 6 miljoonaa euroa Helsingin kaupungilta, 6 miljoonaa euroa valtiolta ja loput 7,8 miljoonaa euroa Kiinteistö Oy Kaapelitalolta. Tanssin talon tilat rakennuttaa Kiinteistö Oy Kaapelitalo ja toiminnasta vastaa Tanssin talo ry.

 

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tanssin talon suunnittelijat valittu”

Vastaa