Kokeile kuukausi maksutta

Sellolle ja Lidlille miljoonatuki älykkäiden energiajärjestelmien rakentamiseen

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen pitää suuria pilot-hankkeita tärkeinä.

Kuva: Katri Hyväkkä
Ministeri Kimmo Tiilikainen

Työ- ja elinkeinoministeriö TEM on myöntänyt yhteensä liki 3,4 miljoonaa euroa energiatukea kahdelle älykkään energianhallintajärjestelmän rakennushankkeelle.

Tuen avulla Lidl Suomi ky rakentaa Järvenpään logistiikkakeskukseen ja Kiinteistö oy kauppakeskus Sello Espooseen järjestelmät, joiden avulla edistetään älykkäiden energia- ja sähköjärjestelmien kehitystä niin Suomessa kuin kansainvälisestikin.

”Suomi on edelläkävijä näissä älykkäissä energiaratkaisuissa. Siksi on tärkeää, että saamme tällaisia suuren kokoluokan pilot-hankkeita, joita voidaan käyttää esimerkkeinä laajemminkin”, Tiilikainen toteaa ministeriön tiedotteessa.

Lidl Suomi Ky:lle myönnettiin 1 479 900 euroa Järvenpäähän rakennettavan uuden logistiikkakeskuksen energianhallintajärjestelmään, johon kuuluu älykäs mikroverkko-ohjaus, energiakäytön optimointi, sähkön ja lämmön kysyntäjousto, sähkövarasto ja aurinkosähköjärjestelmä (500 kWp) sekä lämmitys- ja jäähdytysjärjestelmä.

Kiinteistö Oy Kauppakeskus Sellolle myönnettiin 1 896 000 euroa Selloon suunnitellun älykkään kiinteistökonseptin toteuttamiseen. Hankkeessa toteutetaan kiinteistöautomaatiojärjestelmän älykäs mikroverkkolaajennus, jonka avulla optimoidaan yhdeksi kokonaisuudeksi uusiutuvan energian tuotanto, kysynnän jousto, varavoimakoneet, aktiivinen led-valaistus, ilmanvaihtokoneet ja muu talotekniikan sähkökuorma.

Hakijoiden arvion mukaan hankkeet vähentävät hiilidioksidipäästöjä yhteensä noin 526 tonnia vuodessa. Hankkeiden rakennusaikainen työllisyysvaikutus on noin 15 henkilötyövuotta.

TEM voi hankekohtaisen harkinnan perusteella myöntää yrityksille, kunnille ja muille yhteisöille energiatukea sellaisiin ilmasto- ja ympäristömyönteisiin investointi- ja selvityshankkeisiin, jotka edistävät uusiutuvan energian tuotantoa tai käyttöä, energiansäästöä tai energiantuotannon tai käytön tehostamista tai vähentävät energian tuotannon tai käytön ympäristöhaittoja.

Energiatuella pyritään erityisesti edistämään uuden energiateknologian käyttöönottoa ja markkinoille saattamista.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Sellolle ja Lidlille miljoonatuki älykkäiden energiajärjestelmien rakentamiseen”

  1. Maailman 4.- ja Euroopan suurimmalle vähittäiskaupan toimijalle Suomen valtio antaa 1,5milj.€- on tää kyllä hölmölandia!

  2. Miksi euroja ei kohdennettu vaikka avoimen koodin jalostamiseen?
    Annetulla rahalla olisi moni pienyritys tai opiskelijat toteuttaneet toimivia, eri kokoisille kiinteistöille skaalautuvia ratkaisuja.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat