Näkymä Skaalan Ylihärmän tehtaalta.

Skaala neuvottelee yrityskaupasta itävaltalaisen ikkunajätin kanssa

Yrityssaneeraukseen hakeva ovi- ja ikkunavalmistaja Skaala Group oy neuvottelee itävaltalaisen ikkunavalmistaja IFN/Internormin kanssa yrityskaupasta, jolla Internorm hankkisi osuuden Skaalasta.

Kirjoittaja(t) Mikko Kortelainen

Skaalan tiedotteen mukaan IFN/Internorm on jättänyt asiasta hakemuksen Itävallan kilpailuviranomaisille.

Tiedotteen mukaan IFN/Internormin liikevaihto vuonna 2016 oli 495 miljoonaa euroa ja henkilöstöä oli 3052. Skaala Group oy:n liikevaihto vuonna 2016 oli 96 miljoonaa euroa ja henkilöstöä oli 550.

Osapuolet ovat sopineet, että asiasta ei tiedoteta tässä vaiheessa enempää.

Skaala Group oy ja sen kotimaiset tytäryhtiöt Skaala Production oy ja Skaala oy jättivät hakemukset yrityssaneerausmenettelyn aloittamiseksi Pohjanmaan käräjäoikeudelle 28.8.2017.

Käräjätuomari Pekka Hemminki Pohjanmaan käräjäoikeudesta arvioi Rakennuslehdelle elokuun lopussa, että yleensä saneerausmenettelystä tehtävään päätökseen kuluu yhdestä kahteen kuukautta hakemuksen jättämisestä.

Osana yrityssaneerausta Skaala on kertonut neuvottelevansa uudesta rahoituksesta.

Tätä artikkelia on kommentoitu 18 kertaa

18 vastausta artikkeliin “Skaala neuvottelee yrityskaupasta itävaltalaisen ikkunajätin kanssa”

 1. Tästä se nousu lähtee. Skaalan liikevaihto 200 miljoonaa kolmen vuoden päästä.

  1. Palkkarästejä kannattanee hakea maksuun Palkkaturvasta, jos palkkoja on saamatta työnantajan maksukyvyttömyyden takia. Maksuvaikeuksiin joutuneista yrityksistä niitä ei välttämättä kokonaisuudessaan saa koskaan ulos. Yrityssaneeraukseen pääsevät yritykset käyvät yleensä läpi vanhojen velkojen leikkauksen. Uuden rahoituksen ehtona yrityssaneeraukseen hakeutuneiden yritysten kohdalla aika usein on se, että vanhoja vakuudettomia velkoja ja vakuudellisista veloista maksamatta jääneitä korkovelkoja ensin leikataan sellaiselle tasolle, jolla yritys voisi pystyä jatkamaan toimintaansa.

    1. Kiitos korjauksesta. Yrityssaneerauksessa olevan pitää maksaa palkat siltä osin kuin saneerausohjelmassa vahvistetaan. Yrityssaneerauksessa olevan maksuvelvollisuus koskee lomapalkkoja ja -korvauksia kaikilta osin sekä lisäksi palkkarästejä siltä osin kuin ne ovat enintään 3 kuukautta vanhoja. Vanhemmilla maksamatta jääneillä palkoilla ja työsuhteesta johtuvilla saatavilla ei erillistä suojaa ole. Viimeksi mainittujen osalta saamatta jääneitä tuloja voi KKO 2012:59:n linjauksen mukaan saada maksetuiksi palkkaturvasta. Saamatta jääneitä ansiotuloja on pitänyt hakea 3 kuukauden sisällä maksujen viivästymisestä palkkaturvasta. Jos saatavat ovat yli 3 kuukautta ennen yrityssaneerauksen vireille tuloa vanhentuneita, eikä palkkaturvasta ole niitä haettu, voidaan kyseisiä palkkavelkoja leikata yrityssaneerauksessa samassa suhteessa kuin muitakin velkoja.

 2. Itävallan pojat odottaa ja ostaa pesän, kun ensin kaatuu… ei veljeksille paljon heru

 3. Ja taas Skaala yrittää pelata itselleen peliaikaa yllä olevalla uutisellaan yrityskaupoista itävaltalaisen yritysryppään kanssa. Miksi tuollainen Euroopassa laajalle levinnyt itsenäisten yritysten rypäs, jolla on laaja tuotevalikoima ja osaaminen monille rakentamisen osa-alueille, haluaisi ostaa osia Skaalasta, kun sillä on itsellään jo kaikki vastaava ?
  Lisätietoja näiltä sivuilta. http://www.ifn-holding.com/en/u5.html
  Heillä itsellään ei ole mitään vastaavaa uutista !
  Itse asiassa heidän viimeinen uutinen on vuodelta 2015: http://www.ifn-holding.com/en/news.html.

 4. Edelleen Skaalan omistajat yrittävät pelata itselleen peliaikaa yllä olevalla omalla uutisellaan yrityskaupoista itävaltalaisen yritysryppään kanssa. Miksi tuollainen Euroopassa laajalle levinnyt itsenäisten yritysten rypäs, jolla on laaja tuotevalikoima ja osaaminen monilla rakentamisen osa-alueille, haluaisi ostaa osia Skaalasta, kun sillä on itsellään jo kaikki vastaava ?
  Lisätietoja näiltä sivuilta. http://www.ifn-holding.com/en/u5.html
  Heillä itsellään ei ole mitään vastaavaa uutista !
  Itse asiassa heidän viimeinen uutinensa on vuodelta 2015: http://www.ifn-holding.com/en/news.html.

  1. Internorm will in Finnland zukaufen
   Die oberösterreichehishe IFN-Holding mit ihrer bekanntesten Marke Internorm will mehrheitkich beim finnischen Fenster- und Haustürenhersteller Skaala Oy einsteigen. Skaala ist Marktfürer am finnishen Fenstermarkt.
   30.09.2017

 5. Ehkä siksi, että pääsee laajenemaan Suomen markkinoille. Yleensä näitä ei kommentoida ennen kuin asia varma ja nimet paperissa.
  Joillekin on aika vaikea paikka myöntää, että Skaalalla on pullat aika hyvin uunissa. Nyt tämän uuden investoinnin ansiosta voi laskea hintatasoa 10% ja vallata markkinaosuuksia kilpailijoilta. Näillä Itävallan pojilla nääs rahaa riittää eikä ihan heti lopu kesken.

 6. Uskoo ja toivoo ken haluaa. Todellisuudessa pullat alkoivat käryämään uunissa jo 1,5 vuotta sitten käyttökatteen hupenemisella. Investoinnit tehtaaseen, laitteisiin ja uusiin tuotteisiin myöhästyivät, menivät kustannuksiltaan pitkäksi sekä uudet tuotteet eivät menneet riittävästi kaupaksi. Osa uusista aluevaltauksista lopetettiin pian, esim. metalli-ikkunat. Cleanteck -ilmanvaihtoinnovaatio meni huonosti kaupaksi. Halleja myytiin keväällä Kauhavan kaupungille ja rahat menivät saman tien velkoihin, eikä riittänytkään. Nyt maksuhäiriömerkinnät ovat ryöstäytyneet, on velkomustuomioita satojen tuhansien edestä. Tänäänkin virallisella protestilistalla oli 9 merkintää Skaalan yhtiöille.
  Analyysin mukaan rahoituksen puute, investointien viiveet, epäonnistuneet yrityskaupat sekä maksuvaikeuksista aiheutuneet ylimääräiset välilliset kustannukset ovat olleet kumulatiivisesti jo yli 6 miljoonaa euroa vuosien 2016 ja 2017 aikana.
  Taseessa olevan omaisuuden arvokin on kysymysmerkki. Velkojen määrä lienee jopa kymmeniä miljoonia ja myyntisaatavista iso osa on riidanalaisia virheellisten ja puutteellisten toimitusten takia.

 7. Koita nyt ymmärtää, että noilla maksuhäiriöillä ei ole paskankaan väliä sen jälkeen, kun Itävallan pojat pistää 20 milliä Skaalan tilille. Velat on sen jälkeen kuitattu ja voidaan aloittaa puhtaalta pöydältä. Skaalalla on muihin ikkunavalmistajiin useita etuja mm. tekevät eristyslasin itse, joten jää lasintoimittajan kate pois. Lisäksi ostohinnat saadaan kilpailutettua ison konsernin avulla edulliseksi, joten Skaala voi laskea hintoja ja silti tekee tulosta.

  1. Skaalalla on velkaa n. 85,5 miljoonaa, et ei taida itävallan poikien 20 miljoonaa pal tuntua missään.

 8. Nimim. ”pena” todennäköisesti haluaa vain katsoa miten provosoidun – mutta teen sen silti.
  Miksi itävaltalainen yhtiö maksaisi Skaalan puolesta velkoja 20me pois, kun velkojien kannalta valitettavasti se voi hankkia tarvitsemansa konkurssipesästä halvemmalla.
  Firman johdossahan ei ole liiketaloutta eikä laadukasta tuotantotoimintaa osaavaa porukkaa, joten mahdollinen kiinnostava hankinta voisi olla joku osa tuotannon laitteista. Tilathan pitää vuokrata Kauhavan kaupungilta, jolle ne on myyty 🙂
  Eristyslasin tekeminen itse ei ole mikään erityisetu, koska ilmeisesti sitäkään ei ole pystytty tekemään halvemmalla kuin mitä saisi markkinoilta siihen erikoistuneilta toimittajilta.
  Skaalan kilpailuetu on jo nähty – näytöt on annettu. Miten se voisi hintojaan enää laskea, kun ei näilläkään hinnoilla ole saanut kustannuksiaan katettua?

 9. Skaalan ikuinen unelma oli nousta isoksi yhtiöksi. Isolla tarkoitettiin yli 100 miljoonan yhtiötä. Tähän Skaala tuleekin nousemaan, mutta ei liikevaihdon vaan velkojen osalta. Ensi vuonna Skaala sitten palaakin maakunnallisten valmistajien 10-20 m sarjaan, toki sillä edellytyksellä, että yhteiskunta Skaalan pelastaa. Tässä kohtaa kannattaisi olla kilpailijoiden tarkkana, kun ylikapasiteetin vaivaamalla alalla valtion ja kaupungin rahoilla pidetään kapasiteettia yllä. Skaalan tekemistä virheistä voisi joku kirjoittaa samanlaisen kirjan kuin Sonerasta aikoinaan. Hyviä käsiteltäviä aiheita olisi mm tulosten ja lukemien jatkuva vääristely, henkilöstön kohtelu joka ajoi useita ammattilaisia ulos talosta, suoranainen valehtelu kaikille sidosryhmille vuosien ajan, tuotantokoneiston vaarallisuus ja työvoiman rajoitettu liikkuvuus toisiin yrityksiin.

 10. En kyllä ymmärrä tätä Skaala-vihaa täällä. Itävallasta saadaan sijoitus, jolla maksetaan ostovelkoja pois ja voidaan aloittaa puhtaalta pöydältä. Ei siihen mitää veronmaksajien rahoja tarvita. Kyllähän se Skaalan kilpailijat, jotka tulee menettämään markkinaosuuksia. Mitä tuloksia Skaalalla on muka vääristelty. Suomessa kirjanpidon väärentäminen on rikos, joten älä puhu paskaa.

  1. Sijoittaja lähtee mukaan vain, jos saa enemmistön osakekannasta (tai kaikki) ja velkoja ”järjestellään uudelleen” (lue:leikataan). Menetettyjen markkinaosuuksien takaisinsaaminen kestää vuosia.

  2. Kokemasi ”Skaala viha” johtunee siitä että joidenkin kommentoi-jien hyvinvointi on ollut joko täysin tai osittain riippuvainen Skaalan hyvinvoinnista. Nyt kun Skaala ei voi hyvin, sidosryhmän jäsenet eivät myöskään voi täysin hyvin. Epävarmuus hyvinvoinnista saattaa aiheuttaa huolta, ja täydellinen tyytymättömyys jopa vihan kaltaisia tunteita, ja huulen väpätystä.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi