Kokeile kuukausi maksutta

Käräjäoikeudesta jälleen sakkotuomioita huonosti valmistelluista asbestipurkutöistä

Keski-Suomen käräjäoikeus on antanut sakkotuomiot asbestipurkutyötä koskevien työturvallisuusmääräysten rikkomisesta.

Purkutöissä joudutaan toisinaan edelleen tekemisiin vaarallisten aineiden kanssa. Kuvituskuva.
Kuuntele juttu

Oikeudessa käsiteltiin elokuussa 2014 Hankasalmella tapahtunutta työturvallisuusmääräysten rikkomista. Hankasalmen terveyskeskuksen työmaalla oli elokuussa tehty lämmönjakohuoneessa muun muassa vesivaraajan ja putkistojen purkutöitä ilman asianmukaisen valtuutuksen saanutta yritystä.

Lisäksi oli jätetty varmistamatta ettei purettavissa rakenteissa ollut asbestia. Tämä johti lisäksi siihen, että purkutyön aikana ei otettu lainkaan huomioon turvallisia asbestipurkutyötapoja tai jätteen käsittelyä.

Purkutyö keskeytettiin asbestijätettä koskevien epäilyjen vuoksi. Asian selvittyä purkutyö vietiin loppuun asianmukaisella tavalla asbestipurkutyöhön luvan saaneen yrityksen tekemänä.

Tapauksen vuoksi oli ehditty vaarantaa työntekijöiden ja työn vaikutuspiirissä olevien henkilöiden terveyttä ja turvallisuutta ja altistaa heidät asbestipölylle, joten useita terveyskeskuksen tiloja jouduttiin asettamaan joksikin aikaa käyttökieltoon.

Tuhansien eurojen sakot

Purkutyö liittyi laajempaan rakennushankkeeseen, jossa muun muassa Hankasalmen kunnan kiinteistöjä oltiin siirtämässä kaukolämmön piiriin.

Käräjäoikeuden tuomion mukaan rakennuttajana toimineen Hankasalmen kunnan kiinteistöjohtaja sekä päätoteuttajana ja aliurakoitsijana toimineiden yritysten toimitusjohtajat tuomittiin kukin 25 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen eli maksamaan sakkoa yli yhteensä yli 5 500 euroa.

Työturvallisuusmääräysten mukaisen asbestikartoituksen tekeminen olisi ollut rakennuttajana toimineen kiinteistönomistajan Hankasalmen kunnan tehtävä. Näin ei toimittu, vaikka tiedossa oli, että kyseisessä työkohteessa oli parikymmentä vuotta aikaisemmin tehty asbestityöt. Lisäksi asbestipitoisen materiaalin mahdollinen olemassaolo oli asianosaisten henkilöiden tiedossa.

Aliurakoitsijana toimineen yrityksen toimitusjohtaja oli antanut työn tehtäväksi yhdelle yrityksen työntekijälle normaalina purkutyönä. Tapahtuma-aikana voimassa olleiden säännösten mukaan purkutyö olisi pitänyt tehdä asbestipurkutyönä, mikäli asbestikartoitusta ei olisi tehty.

Käräjäoikeuden päätöstiedotteessa työsuojeluviranomainen muistuttaa, että nykyisten, vuoden 2016 alusta voimaan tulleiden turvallisuusmääräysten mukaan purettavien materiaalien asbestipitoisuus on aina ensin selvitettävä ja tehtävä asbestikartoitus.

Asbestikartoituksen tekijältä edellytetään riittävää perehtyneisyyttä, kartoitus on dokumentoitava ja kartoituksen tulokset on liitettävä rakennuttajan turvallisuusasiakirjaan.

 

 

 

 

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Käräjäoikeudesta jälleen sakkotuomioita huonosti valmistelluista asbestipurkutöistä”

  1. Olisi pitänyt tehdä vuotta aikaisemmin niin se olisi voitu tehdä normaalina purkutyönä ilman mitään haittaa ja vaaraa ihmisille. Asbesti kun muuttuis haitalliseksi vasta 2014 😉

  2. Vaikka kieliopillisesti on varmaan oikein puhua asbestipuruista, niin kannattaa mieluummin kirjoittaa asbestipurkutöistä väärinkäsitysten välttämiseksi.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat