Cleantech-yritys Econet on voittanut tarjouskilpailun ja urakoi suuren kalliovesisäiliön uudistuksen Turun Seudun Vedelle.

Miljoonaprojekti cleantech-yritykselle

Cleantech-yritys Econet on voittanut tarjouskilpailun ja urakoi suuren kalliovesisäiliön uudistuksen Turun Seudun Vedelle.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

Saramäen kalliovesisäiliön uudistus on arvoltaan 1,4 miljoonaa euroa. Helsinkiläinen Econet toimii hankkeen pääurakoitsijana.

Uudistuksella parannetaan Turun alueen vedenjakelun varmuutta.

”Aloitimme työt jo syyskuussa ja urakan arvioitu päättymisaika on helmikuussa 2018”, kertoo Econetin projektipäällikkö Tommi Ikävalko.

Urakka on merkittävä Turun juomaveden jakelun ja alueen asukkaiden kannalta, sillä osa vesilaitoksen tuottamasta vedestä varastoidaan Saramäen kalliovesisäiliöön. Veden varastointi on tärkeää, jotta juomaveden kulutusta voidaan tasata kulutuspiikkien aikana. Näin juomavesi ei lopu kesken alueen asukkailta huippukulutuksenkaan aikana.

”Tämä on Turun Seudun Veden suurin investointi sitten vuoden 2011. Urakan toteutus ei näy kuluttajille, koska veden tuotanto pysyy käynnissä koko urakan ajan. Investoinnilla parannetaan merkittävästi veden jakelua ja riskien hallintaa”, Turun Seudun Veden toimitusjohtaja Aki Artimo kertoo.

Projekti on tärkeä myös veden laadun kannalta, koska Econet toteuttaa uuden veden desinfiointijärjestelmän.

Projekti on haastava Econetille tilaajan vaatimusten ja työskentelyolosuhteiden kannalta. Kallioluolassa on oltava tehokas kaasujen hallinta ja poisto. Esimerkiksi hitsauksesta aiheutuvat kaasut eivät saa aiheuttaa hajuhaittoja juomaveteen.

Turun Seudun Vesi on Suomen toiseksi suurin vedentuottaja ja se toimittaa vettä 300 000 Turun seutukunnan asukkaalle ja teollisuudelle. Turussa tuotetaan juomavettä tekopohjavesi-menetelmällä.

Tekopohjaveden tuotannossa vesi otetaan Kokemäenjoesta, jonka jälkeen se esikäsitellään ja imeytetään harjuun. Imeytetty vesi virtaa harjussa kolme kuukautta, jonka jälkeen se pumpataan kaivoista ja desinfoidaan ennen johtamista kuluttajille.

Kalliovesisäiliö on hyvä paikka varastoida vettä, koska vesi säilyy puhtaana ja ulkoiset olosuhteet eivät vaikuta siihen.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Miljoonaprojekti cleantech-yritykselle”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi