Neomin sijainti Punaisellamerellä houkuttelee turisimia.

Saudi-Arabian kruununprinssi aikoo rakennuttaa futuristisen jättikaupungin Punaisellemerelle

Saudi-Arabian 32-vuotias kruununprinssi Mohammed bin Salman aikoo uudistaa vanhoillista maata monin tavoin. Yksi näistä keinoista on jättikaupunki Neomin rakentaminen. Se olisi toteutuessaan yksi historian suurimmista rakennusprojekteista.

Kirjoittaja(t) Markku Rainer Peltonen

Jättikaupunki Neom (New Future) tulisi 26 500 neliökilometrin laajuudellaan olemaan 33 kertaa suurempi kuin New Yorkin kaupunki. Se sijaitsee Saudi-Arabian asumattomassa luoteiskolkassa Jordanian ja Egyptin rajojen läheisyyteen Punaisenmeren rannalle.

Neom yhdistää, jos ei maantieteellisesti niin ainakin henkisesti, kolme maanosaa: Euroopan, Aasian ja Afrikan. Sen sijainti Saudi-Arabian pohjoisosassa takaa monta celsiusastetta viileämmän ilmaston kuin muualla maassa. Täten alue palvelee myös turismia.

Rakennushankkeen taustalla on se, että Saudi-Arabialla on kiire järjestää ja muokata maansa öljyn jälkeiseen aikaan. Öljyn hinnan dramaattinen lasku maailmanmarkkinoilla vuodesta 2014 lähtien ja maailmassa tapahtunut asenteiden muutos puhtaan ja uusiutuvan energiankäytön kannalle ovat pakottaneet öljyn viennillä vielä toistaiseksi elävän valtion radikaaliin muutosprosessiin.

Ensimmäinen rakennusvaihe, jonka pitäisi olla valmis jo vuonna 2025, tulisi maksamaan 500 miljardia dollaria eli 430 miljardia euroa. Päärahoittajana olisi Saudi-Arabian kuningaskunta itse. Lisäksi sijoittajia yritetään saada muista maista. Venäjä onkin jo ensimmäisenä ilmoittanut aikovansa tukea projektia useilla miljardeilla dollareilla.

Neom-jättikaupungin alkuunpanija on kruununprinssi Mohammed bin Salman. Projektinjohtajaksi on valittu saksalainen Klaus Kleinfeld, joka on kerännyt työkokemusta Siemensin ja amerikkalaisen alumiinikonsernin Alcoan johtajana.

Korkean teknologian futuristikaupunki

Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa pidetyssä Future Investment Initiative -konferenssissa bin Salman ilmoitti, ettei Neomia ole tarkoitettu tavallisille pääomasijoittajille, vaan se tulee olemaan tulevaisuuden korkean teknologian paikka ja ainoastaan ”unelmoijille”.

Neom tullaan jakamaan erilaisiin talousalueisiin, kuten esimerkiksi bioteknologia, vesi ja energia, korkean tason teollisuus, digitaalinen tiede, media, ravinto ja viihde. Jättikaupunki automatisoitaisiin sataprosenttisesti ja rakennettaisiin lähes täysin robottien avulla. Kaupunki saisi oman lainsäädännön ja verotussysteemin.

Energian tuotanto saataisiin täysin uusiutuvista lähteistä, kuten auringosta ja tuulesta. Kaupungin liikenne olisi sallittua ainoastaan itseohjautuville sähköautoille. Kaikki rakennukset tehtäisiin nollaenergiataloiksi.

Neomin talousaluetta aiotaan laajentaa myös Jordanian ja Egyptin puolelle. Siinain niemimaalla sijaitsevat satamat samoin kuin Suezin kanava tulisivat olemaan osa tätä talousaluetta.

Israelin lupa sillalle tarvitaan

Kunnianhimoinen on myös ilmoitettu sillanrakennusprojekti Punaisenmeren yli Tiraninsalmen ja sen saarten kautta Saudi-Arabiasta Egyptin puolelle.

Sillan rakentamiseen Saudi-Arabia tarvitsee Israelin suostumuksen, koska se on aluetta, jota koskee vuonna 1979 allekirjoitettu Egyptin ja Israelin välinen rauhansopimus.

Useat lähteet väittävätkin kruununprinssi bin Salmanin käyneen salaa Israelissa neuvottelemassa Neom-projektin toteuttamiseen liittyvistä järjestelyistä Israelin kanssa. Israelin eteläisin satama Eilat Punaisellamerellä, Akabanlahden rannalla onkin vain muutaman kymmenen kilometrin päässä kaavaillusta Neomin alueesta.

Mohammed bin Salman, joka aikoo uudistaa koko Saudi-Arabian kuningaskunnan ja muuttaa maan myös suvaitsevamman islamin suuntaan, on vakuuttunut, että Neom-projekti tuo Aasian, Afrikan ja Euroopan talouselämää lähemmäksi toisiaan.

Äskettäin bin Salam lujitti jo valtaansa tulevana hallitsijan pidätyttämällä korruption nimissä useita lahjonnasta syytettyjä virkamiehiä ja prinssejä..

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Saudi-Arabian kruununprinssi aikoo rakennuttaa futuristisen jättikaupungin Punaisellemerelle”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi