73-vuotias Soili Berg tekee yhä täyttä työpäivää rakennustyömailla – ”Jos jäisin kotiin, kulkisin kohta varmaan rollaattorin kanssa”

Skanskan asuntotyömailla rakennustyöntekijänä edelleen työskentelevä 73-vuotias Soili Berg käy aikamoisesta esimerkistä nuoremmilleen.

Kirjoittaja(t) Hannu Lättilä

Saavutettuaan eläkeiän Berg ehti olla pari vuotta pois töistä mutta palasi työmaille, kun entinen työpäällikkö pyysi häntä takaisin. Nyt hän tekee fyysisessä työssä täyttä työpäivää ja -viikkoa.

Berg on kohdannut yhden ihmisen kannettavaksi kosolti vaikeuksia yksityiselämässään, mutta hän ei ole antanut niiden lannistaa itseään. Työnteko toimii hänelle jopa terapiana niin henkisen kuin ruumiillisenkin hyvinvoinnin kannalta.

”Sairastin kaksi syöpää ja kun tervehdyin niistä, niin mielenterveydenkin kannalta on ihan hyvä, että saan olla töissä. Kun vielä poikanikin kuoli noin kymmenen vuotta sitten ja mies vähän sitä ennen, on hyvä tehdä töitä, ettei mieti niitä asioita niin paljon. Lapsen kuolema on kaikkein pahinta, mitä voi olla”, Berg kertoo. Hänellä on vielä elossa oleva tytär.

Nyt Bergin terveys on hyvä. Hän oli vastikään syöpäkontrollissa, eikä mitään löytynyt.

Teräsnaisen työnkuvaan kuuluu fyysisiä töitä, kuten siivousta ja suojausta. Koska hän viihtyy raittiissa ulkoilmassa, hän on tehnyt työmailla myös raivaustöitä. Vuosikymmenien fyysisestä työstä ei ole aiheutunut työperäisiä vaivoja, vaan päinvastoin juuri siinä piilee seniorin hyvän kunnon salaisuus.

”Ei siinä varmaan muuta tarvita, kun nostelee ja kantelee painavia taakkoja. Se pitää kunnon yllä. Se varmaan aiheuttaisi vaivoja, jos jäisin kotiin. Kohta kulkisin varmaan rollaattorin kanssa”, Berg kertoo nauraen.

Työporukka on kuin perhe

Tällä hetkellä Berg työskentelee Skanskan urakoimalla Haso Vienanpuiston työmaalla Helsingin Myllypurossa. Hanke valmistuu tilaajalle Helsingin Asumisoikeudelle helmikuussa, minkä jälkeen Bergille on katsottu jo uusi asuntotyömaa Myllypurossa. Hän kertoo, että kun saman alueen työmailla pyörii pitkälti samoja ihmisiä, heistä on tullut hänelle jo vähän kuin perhettä.

Berg pitää rakennustöiden vapaudesta ja päivittäisten työtehtävien vaihtelevuudesta. Sen sijaan raha ei motivoi töiden jatkamiseen eläkeikäisenä. Hän pärjäisi pelkällä eläkkeelläkin. Lisäksi verottaja vie eläkeikäisen työansioista ison siivun.

”Verotus työpalkasta on ihan kauhea, nyt kun kuitenkin saan eläkettä.” Berg kertoo työansioidensa veroprosentin olevan 40:n luokkaa.

Berg on ehtinyt työskennellä rakennuksilla jo noin 43 vuotta. Hän pitää oleellisimpana muutoksena omassa työssään työturvallisuusasioita, joihin panostetaan nykyisin aivan eri tavalla kuin vuosikymmeniä sitten.

”Ennenhän oltiin omissa farkuissa ja lenkkareissa, ei ollut kypärää eikä suojalaseja.”

Vaikkei työturvallisuudesta aiemmin samalla tavalla piitattu, Bergille ei kuitenkaan koskaan ole sattunut mitään vakavaa työmaalla.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “73-vuotias Soili Berg tekee yhä täyttä työpäivää rakennustyömailla – ”Jos jäisin kotiin, kulkisin kohta varmaan rollaattorin kanssa””

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi