Kokeile kuukausi maksutta

Anpe puhaltaa ja imuroi työmailla

Anpen toimitusjohtaja Hannu Pesolan isä Antti perusti vuonna 1976 teräksen maahantuontiin keskittyneen yhtiön. Pari vuotta myöhemmin alkoi puhallusvillaurakointi. Yhtiön nimi tulee perustajan etu- ja sukunimien alkukirjaimista.

Yrittäjä Hannu Pesola on tyytyväinen siihen, että Anpe on pystynyt laajentamaan toimintaansa ja kasvu on ollut hallittua. Kuvakollaasi: Anne Kurki

Yhtiö toimi Lohjalla ja teki läheistä yhteistyötä Partekin kanssa. Toiminta laajentui 1980-luvulla, kun puhallusvillan käyttö lisääntyi. Suhdanteista huolimatta se selviytyi 1990-luvun rakennusalan romahduksesta ja myös 2000-luvun alun vaikeuksista kuivin jaloin.
Hannu Pesola oli opiskelujen ohessa tehnyt töitä jo nuoresta lähtien. Työmailla kulku teki vaikutuksen ja ajatus yrittäjyydestä alkoi itää. ”Oli lopuksi selkeä päätös, että lähden myöhemmin yrittäjäksi. Työ asiakkaiden kanssa oli kiinnostavaa ja antoisaa”, Pesola muistelee.

Vuonna 2005 tehtiin sukupolvenvaihdos ja omistajuus siirtyi Hannu Pesolalle.

”Päätöksen jälkeen isä ei tullut enää toimistolle antamaan neuvoja ja totesi, että yrityksellä pitää olla yksi omistaja. Toki hän käy edelleen kahvilla ja on kiinnostunut yrityksestä.”

Sukupolvenvaihdoksen jälkeen Pesola alkoi miettiä toiminnan laajentamista villanpuhalluksesta muuhun rakentamisen palveluun. Syy oli, että kolmessa kuukaudessa syntyi 70 prosenttia liikevaihdosta, joten oli kehitettävä toimintaa koko työvuodeksi. Puhallus- ja suurtehoimuroinnin hiljainen kausi on kevättalvella, kun hankkeet valmistuvat ja uudet eivät vielä ala.

Palvelujen laajentaminen alkoi askel askeleelta. Tällä hetkellä puhallusvillaurakointi tuo enää neljänneksen yrityksen liikevaihdosta. Puolet liikevaihdosta tulee suurtehoimuroinneista.

Pesola on ollut tyytyväinen 12-vuotiseen yrittäjän uraan. ”Olemme pystyneet laajentamaan toimintaa, kasvu on ollut hallittua eikä suuria yllätyksiäkään ole tullut.” Pesolan mukaan yhteistyö rakennusalan yritysten kanssa on kehittynyt vuosien kuluessa parempaan suuntaan. Pelisäännöt ovat selkeitä ja turvallisia eri osapuolten näkökulmasta.

Yhtiö pääpaikka on Nurmijärvellä, ja markkina-alue noin 150 kilometriä eri toimipaikoista. ”Lecasorapuhalluksia teemme koko maassa. Alkuvuodesta teimme ison kohteen Kemijärvellä.”

Yhtiöllä on 20 puhallus- ja suurtehoimuriyksikköä. Anpen erikoisuutena on lecasorapuhallusrekat, joihin mahtuu enimmillään 110 kuutiota lecasoraa. Kaluston toimivuus on toiminnan ehdoton edellytys, ja sitä huoltaa yhteistyökumppanien lisäksi myös oma huoltomies.

Anpen kohteissa työskentelee tällä hetkellä noin 40 henkeä. ”Olemme saaneet työntekijöitä erittäin hyvin, ja he ovat viihtyneet itsenäisessä työssä, kun tilanne 10 vuotta sitten oli paljon vaikeampi. Käytämme myös vuokratyövoimaa mutta kohtelemme heitä kuin omia työntekijöitä”, Pesola sanoo.

Anpe

  • Perustettu 1976
  • Toimitusjohtaja ja omistaja Hannu Pesola 2005
  • Toimiala: Suurtehoimuroinnit ja projektit, puhallusvillaurakointi, Lecasoran puhallukset, vaahtolasipuhallus,  sepelin ja soran puhallukset
  • Toimipaikat: Nurmijärvi, Vantaa, Lohja, Hollola ja Piikkiö

”Kilpailu tekijöistä on kovaa, joten koulutuksen ja työn lisäksi on tarjottava parhaat välineet ja ympäristö.”
Pesola on huolissaan esimerkiksi virolaisen työvoiman riittävyydestä, sillä hänen näkökulmastaan parhaat on jo kiinnitetty.

Orgaanista kasvua

Viime vuonna Anpen liikevaihto oli vuonna 2016 noin 4,5 miljoonaa euroa. ”Tämä vuosi on alkanut ennätyksellisen vilkkaasti, ja odotan, että liikevaihto kasvaa noin 20 prosenttia.”

Yhtiö luottaa Pesolan mukaan orgaaniseen kasvuun, joka lähtee palveluhalukkuudesta, luotettavuudesta ja tehokkuudesta.

”Täsmällisyys ja suunnittelu on toiminnan kulmakiviä. Mitä tehokkaammin toimimme, sitä edullisempi se on asiakkaillekin.” Hänen mukaansa tilausnäkymä on noin kuukauden mittainen, joten ei voi puhua tilauskannasta.

Pesola korostaa, että Anpe on rakentajan yhteistyökumppani. ”Olemme tärkeä lenkki esimerkiksi korjausrakentamisen purkuprosessissa. Rakentamisen loppuvaiheessa tulemme jälleen mukaan esimerkiksi eristämiseen. Tällä hetkellä olemmekin enemmän mukana uuden rakentamisessa kuin purkamisessa.”

Yrittäjän työpäivä on vaihteleva. ”Yritän tehdä kohtuullisen työpäivän, mutta jos vaimolta kysyy, työpäiväni on 16-tuntinen.”
Vastapainoksi Pesola pelaa golfia, veneilee ja puuhaa perheen 3-vuotiaan kanssa, joka opettelee lecasoran puhallusta hiekkalaatikolla.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Anpe puhaltaa ja imuroi työmailla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat