Gem Propertyn tuoreet yrittäjät Kaj Söderman (vas.), Seppo Koponen ja Pekka Sirén tekevät vuodessa satoja kiinteistöarviointeja. Kuvat: Liisa Takala ja Anne Kurki

Gem Property aikoo arvioinnin ykköseksi

Kirjoittaja(t) Johanna Aatsalo

”Kiinteistöarvioitsijana yritän nähdä, mitä kauppakirjan viimeisellä sivulla lukee, ikään kuin simuloida kauppatapahtuman etukäteen. Vitsaillen sanon joskus, että on parempi olla karkeasti oikeassa kuin tarkasti väärässä”, Seppo Koponen kertoo.

Suomen kokeneimpiin kiinteistönarvioitsijoihin kuuluva Koponen perusti viime syksynä kahden kollegansa Kaj Södermanin ja Pekka Sirénin kanssa Gem Property -osakeyhtiön. Itsenäinen ja riippumaton yhtiö tarjoaa kiinteistönarviointipalveluja ja kiinteistösidonnaista neuvonantoa.

Koposella on lähes 30 vuoden, Södermanilla 12 ja Sirénillä 8 vuoden kokemus kiinteistöalalta.

Vuonna 2003 Koponen perusti koko Suomen laajuisen Realian arviointiliiketoimintayksikön ja johti sen markkinajohtajaksi. Vuosina 2014 ja 2015 Euromoney-lehti valitsi Koposen johtaman joukkueen Suomen parhaaksi arviointiyksiköksi.

Söderman ja Sirén taas siirtyivät yrittäjiksi Spondan analyytikon ja vuokrauspäällikön tehtävistä. He ovat aiemmin työskennelleet myös Koposen alaisina.

Koko yrittäjäkolmikko on aikanaan saanut koulutuksensa Teknillisessä korkeakoulussa kiinteistötalouden koulutusohjelmassa.

Sääntely ei ole kirosana

Tuoreet yrittäjät haluavat omassa yrityksessään toteuttaa asioita, joita ovat aiemmin pyöritelleet paperilla. Kokemukset ja oman työn kehitysideat halutaan näkyviksi. Yrityksen toimintatapa halutaan tehdä ketteräksi ja joustavaksi.

”Alku oli hyvin hektinen ja teimme töitä ympäri vuorokauden, jotta saimme kaiken toimimaan mahdollisimman hyvin ja bisneksen pystyyn. Ensimmäisen arvioinnin teimme marraskuun alussa”, Pekka Sirén kertoo.

Yhtiön ydinliiketoimintaa on kiinteistöjen arviointi. Esimerkiksi Euroopan unionista tuleva sääntely takaa lisääntyvät arviointityöt. ”Meille uusi direktiivi, standardi, laki, ohje tai muu määräys ei ole kirosana vaan mahdollisuus, joka luo uusia tarpeita”, Kaj Söderman toteaa.

Kilpailijoistaan Gem Property erottautuu sillä, että sen jokainen osakas on aiemmin työskennellyt arviointitehtävien lisäksi kiinteistönomistajalla tai pankissa. Se on Suomessa hyvin harvinaista.

”Oletetaan, että joku kohde olisi kaupattu tänään ja yritän nähdä mitä viimeisellä sivulla lukee. Yritän siis arvioida, mihin hintaan osapuolet ovat päätyneet. Kun kaupankäyntiin on osallistunut eri rooleissa, on helpompi katsoa kristallipalloa. Silloin ei suhtaudu asiaan vain teoreettisesti”, Koponen selventää.

Suomessa kiinteistöarvioinnin tehtäviin tullaan perinteisesti suoraan koulunpenkiltä, ja sieltä edetään muihin tehtäviin vuokraamaan, myymään ja manageeraamaan.

Joissain maissa arviointi aloitetaan, kun uraa on tehty ensin muissa tehtävissä ja opittu alaa syvällisemmin. Toisaalta esimerkiksi Saksassa, Itävallassa ja Sveitsissä arvioitsijat ovat lähes aina arkkitehtejä.

Gem Property

  • Perustettu 2016
  • Osakkaina Seppo Koponen, Kaj Söderman ja Pekka Sirén
  • Erikoistunut kauppakeskusten, myymälöiden, muiden liikekohteiden, asuntomassojen, toimisto-, varasto-, hoiva- ja teollisuuskiinteistöjen sekä hotellien ja erikoiskohteiden arviointiin.
    Arviointikohteet voivat vaihdella peltihalleista hylättyihin kaivoksiin.

Suomessa on melko vähän kiinteistöjen arviointiin erikoistuneita asiantuntijoita. Koposen mukaan kaupallisissa kohteissa arviointeja tekee päätoimisesti noin 50 alan ammattilaista.

Kristallipalloa lukemassa

Arvioitsijan työn suurin vaara on se, että arvioinneissa luodaan oma keinotodellisuus, jossa arvioitsija kuvittelee olevansa oikeassa ja markkina väärässä.

”Markkina ei ole homogeeninen. Siellä on yksittäisiä tapahtumia, joista ei muodostu yhtenäistä linjaa. Tapahtumat ovat siellä, täällä, ja tästä arvioitsijan pitää muodostaa käsitys, miten yksittäinen kohde siinä avaruudessa sijoittuu. Jos toistaa koko ajan vain omaa arviointiaan, alkaa pian vetää omaa keinotodellisuuteen perustuvaa väärää linjaa”, Koponen sanoo.

Noin 20-30 vuotta sitten arviointimiehiä pidettiin peräkammarin villapaitapoikina. He lähettivät kiinteistöjohtajan sihteerille kirjekuoressa arviointipaperit ja laskun. Arviointi oli irrallinen osa, eikä sitä ajateltu olennaisena osana kiinteistökauppaa.

Reilu kymmenen vuotta sitten, kun Suomen kiinteistösijoitusmarkkina kansainvälistyi, arvioitsijat tulivat mukaan bisneksen kylkeen. Tämä lisäsi kauppaa varten tehtyjen arviointien tarvetta. Kaupan yhteydessä myyjä, ostaja tai rahoittava pankki voi haluta arvion.

”Lisäksi teemme arvioita pankkien vakuustarkasteluja varten ja tilinpäätösarvioita. Yksittäisiä arviointeja tehdään omaisuusjärjestelyihin tai verotukseen liittyen. Tyypillisintä on kiinteistönomistajan tai -rahaston tilaama oman kiinteistömassan arviointi. Joskus näin tehdään jopa neljännesvuosittain”, Koponen kertoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Gem Property aikoo arvioinnin ykköseksi”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi