Nykyisin silmäleikkauksia tehdään Ortonin sairaalassa Ruskeasuolla. Kuva: Erkki Raskinen

Helsinkiin aiotaan rakentaa pikavauhtia uusi silmäsairaala 115 miljoonalla eurolla – Hus löysi Meilahdesta vielä yhden tyhjän tontin

Helsingin ja Uudenmaan sairaalanhoitopiiri (Hus) pyrkii rakentamaan nopealla aikataululla vielä yhden sairaalan Meilahteen.

Kirjoittaja(t) Maija Aalto / HS

Uusi silmäsairaala valmistuisi aikaisintaan vuonna 2022. Paikaksi suunnitellaan Helsingin kaupungin omistamaa tyhjää tonttia Paciuksenkadun ja Zaidankadun välissä lähellä Iho- ja allergiasairaalaa. Silmäsairaalan rakentamisen arvellaan maksavan noin 115 miljoonaa ja varustelun lisäksi noin 18 miljoonaa.

Husin hallitus käsitteli uuden sairaalan hankeselvitystä viime viikolla kokouksessaan, nyt siis päätettiin jatkaa suunnittelua ja neuvotella tontin varaamisesta kaupungilta. Kyseessä ei vielä ollut varsinainen rakentamispäätös, jonka tekeekin jo maakunta, jos sote-uudistus toteutuu suunnitellussa aikataulussa.

Sairaalan suunnitteleminen halutaan kuitenkin tehdä poikkeuksellisen kiireisellä aikataululla, koska silmäsairauksien hoito on tällä hetkellä hajallaan.

”Henkilökunnalta on tullut palautetta siitä, että tämä on liian hidasta. Hajallaan ympäri kaupunkia toimiminen on haavoittuvaa ja hankalaa”, perustelee investointijohtaja Anne Priha.

Sisäilmaongelmat riesana

Nykyinen tilanne on seurausta sarjasta sisäilmaongelmia. Ensiksi ne iskivät vanhaan silmä- ja korvasairaalaan Meilahdessa, jossa siis toimii tälläkin hetkellä poliklinikoita, mutta leikkaukset on siirretty muualle. Sitten Lauttasaaresta silmätautien hoitoa varten vuokratut tilat osoittautuivat niin ikään sisäilmaltaan sairaiksi.

Nyt silmäleikkauksia tehdään Ortonin sairaalassa Ruskeasuolla, mutta osa henkilökunnasta on oireillut sielläkin. Aiemmin Hus suunnitteli osaratkaisuksi kaihileikkauksiin keskittyvää moduulisairaalaa Espoon Jorviin. Se olisi siis tuotu tehtaalta suurina valmiina palasina. Rakentaminen osoittautui silti niin hitaaksi ja kalliiksi, että Hus luopui tästä hätäsuunnitelmasta syksyllä.

Silmäleikkaukset haluttaisiin myös nimenomaan Meilahteen siksi, että leikkaustoiminnalla on suuri merkitys myös koulutuksen ja tutkimuksen kannalta.

Sopivan tontin löytäminen vain on ollut vaikeaa, nyt ehdotettu ratkaisukin vaatinee liikennejärjestelyjä Paciuksenkadun ja Meilahdentien risteykseen. Tontti on tyhjä, aiemmin siihen on mietitty esimerkiksi tutkimus- ja opetuskeskus Biomedicumin lisätiloja.

Vanha silmä- ja korvasairaala korjataan 2020-luvulla?

Silmätaudit on voimakkaasti kasvava erikoisala, koska niiden määrä lisääntyy vauhdilla väestön ikääntyessä. Niinpä jonot leikkauksiin ovat venyneet, vaikka Hus on pyrkinyt lyhentämään niitä esimerkiksi palveluseteleillä.

Husin hallitus kokoontui viime viikolla hieman ennen kuin maan hallitus päätti rajoittaa erikoissairaanhoitoa koskevaa valinnanvapautta aiempiin suunnitelmiin verrattuna. Sote-uudistuksen vaikutuksia potilasmääriin on muutenkin hankala ennustaa, mutta Hus haluaa tietenkin silmätaudeissakin olla houkutteleva vaihtoehto.

Meilahden alueella rakennetaan ja kunnostetaan lähivuosina edelleen lukuisia muitakin sairaaloita. Suurin näistä on Husin kaikkien aikojen kallein investointi, uusi Siltasairaala.

Vanhan silmä- ja korvasairaalan peruskorjaaminen lienee vuorossa myös joskus myöhemmin 2020-luvulla, koska korva- nenä- ja kurkkutautien leikkaukset ovat olleet jo pitkään myös evakossa kirurgisessa sairaalassa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsinkiin aiotaan rakentaa pikavauhtia uusi silmäsairaala 115 miljoonalla eurolla – Hus löysi Meilahdesta vielä yhden tyhjän tontin”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi