Arto Lehtosen tultua toimitusjohtajaksi Inlook on levittäytynyt valtakunnalliseksi yritykseksi ostamalla kilpailijoita ja perustamalla aluetoimistoja.

Inlookin menestyksen salaisuus on henkilöstöstä huolehtiminen

Inlook oy on kasvanut 50 vuodessa sisäkattojen ja seinäjärjestelmien markkinajohtajaksi. Yhtiön grand old man Erkki Hiltunen, 80, tietää syyn menestykseen.

Kirjoittaja(t) Mikko Kortelainen

”Onneakin voi olla mukana. Mutta tärkeimmäksi syyksi luulen ennen kaikkea sen, että henkilökunnasta ja osaajista on pidetty hyvää huolta ja on koulutettu työntekijöitä. Meillä on ollut hyvin paljon pitkiä, jopa 40 vuoden työsuhteita”, Hiltunen sanoo.

”Meidän alallamme ei ole korkeaa tekniikkaa. Toiminta perustuu henkilökunnan työhaluihin, osaamiseen ja siihen, että osataan toimia yhdessä. Ilman pätevää henkilökuntaa ei pysty tällä alalla pärjäämään”, Hiltunen painottaa.

”Menestys on vaatinut myös jonkin verran luupäisyyttä, rohkeita askelia on uskallettu ottaa”, Hiltunen lisää.

Lähi-idässä ja Venäjällä

Yrityksen historiikki kertoo, että se on uskaltanut ottaa rohkeita askelia. Toiminta sai lentävän lähdön, kun maalaisliittoa lähellä ollut, metallialan yrityksistä koostunut Mekes ajautui konkurssiin. Erkki Hiltunen veti Mekesissä rakennustarvikeosastoa, ja sisäkattoja rakensi kymmenkunta asentajaa.

Sisäkattoasennusten valttina oli Lock-alumiiniprofiileista tehty avonainen metallikatto.
Mekes ajautui konkurssiin, asentajat siirtyivät Hiltunen perustaman yrityksen, E. Hiltunen ky:n palvelukseen. Yhtiö sai lentävän lähdön, kun se pääsi tekemään jo myytyjä sisäkattoja konkurssipesän laskuun.

Yhtiö on rakentanut sisäkattoja niin Lähi-idässä kuin eri puolilla Neuvostoliittoa ja Venäjää.

Vuosituhannen alussa Erkki Hiltunen vetäytyi yrityksen operatiivisesta johdosta ja toimitusjohtajaksi tuli Arto Lehtonen. Vuonna 2002 yhtiön uudeksi nimeksi tuli Inlook. Erkki Hiltusen perhe omistaa yrityksestä noin 75 prosenttia, loput osakkeista on vajaalla sadalla pienomistajalla.

Inlook

  • Sisäkattojen ja seinäjärjestelmien markkinajohtaja
  • Erkki Hiltunen perusti yrityksen vuonna 1967
  • Yhtiö toimi aiemmin nimellä E. Hiltunen oy
  • Hiltusen perheestä on edustettuna yhtiön hallituksessa kolme sukupolvea
  • Helsingin Herttoniemen toimitalossa on nähtävillä erilaisia katto- ja seinätyyppejä asennettuna

Erkki Hiltunen on edelleen yhtiön hallituksessa. Hallituksessa on Hiltusia kolmessa sukupolvessa.
Yhtiö työllistää noin 430 henkilöä, ja viime tilikauden liikevaihto oli 60 miljoonaa euroa. Liiketulosprosentti on hieman yli 4.
Lehtosen käsissä Inlook on levittäytynyt valtakunnalliseksi yritykseksi ostamalla kilpailijoita ja perustamalla aluetoimistoja.

Työtä tarjolla

Lehtosen mukaan yhtiö kärsii työvoimapulasta. ”Työnjohtajista ja asentajista on jatkuva haku päällä. Pääkaupunkiseudun lisäksi tilanne alkaa olla vaikea myös Tampereella ja Turussa. Pääkaupunkiseudulle pystyisimme palkkaamaan heti 5 toimihenkilöä ja lähes 20 asentajaa”, Lehtonen sanoo.

Työntekijöitä houkutellaan urakkatyön mahdollisuudella. Kun tessin mukaan asentajille maksetaan noin 13-17 euroa tunnilta, kokenut urakkamies voi tienata jopa 4000 euroa kuukaudessa. Työntekijöitä myös koulutetaan.

Ulkomaisen työvoiman osuus on alle 10 prosenttia.

Inlook on vetäytynyt kokonaan Venäjältä maan epävakaan talouden takia. Viimeksi lopetettiin Pietarin jauhemaalausyksikkö vuonna 2016. Toiminta oli tappiollista. Ulkomaisista yksiköistä ovat jäljellä jauhemaalaamot Tallinnassa ja Vilnassa.

Toimistojen ja julkisen rakentamisen osuus yhtiön kohteista on 80 prosenttia. Viime vuosina yhtiö on panostanut asuntojen väliseiniin. Suurin osa töistä on normaalia alakattorakentamista, mutta joukossa on häkellyttävä määrä merkkikohteita Kansallisoopperasta Finlandiataloon ja Länsimetron asemiin.

”Siistein työmaa ikinä”

Parasta aikaa yhtiö rakentaa Lastensairaalaa. Alakattourakkaa vetävä työjohtaja Jukka Isotalo kertoo, että työmaalla satsataan laatuun paljon tavallista enemmän. ”Se on ehkä siistein työmaa missä ikinä olen ollut.”

Työmaan tavaravarastot ovat kellarissa, kerroksissa olevat varastopaikat on anottava. Asentaja lakaisee roskat ja lajittelee jätteet kerroksen roskapankkiin. Jos asentaja unohtaa työpisteelle roskia, jokaisesta yksiköstä rapsahtaa 55 euron maksu.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Inlookin menestyksen salaisuus on henkilöstöstä huolehtiminen”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi