Pasi Pitkäsen mukaan putkiremontit halpenisivat, jos kohteita urakoitaisiin myös keskitalvella. Kuopion seudulla putkiremontti maksaa keskimäärin 600-800 euroa huoneistoneliöltä. Kollaasin kuvat: Pentti Vänskä

Kumoni löysi asukkaat ja nousi Kuopion markkinajohtajaksi

I love putkiremontti, lukee Kumoni oy:n painattamassa teepaidassa. Lause tiivistää kuopiolaisen yhtiön liiketoiminnan ytimen. Yhtiö oivalsi jo vuosia sitten, että asukkaiden mahdollisimman hyvä palveleminen on putkiremontin onnistumisen avain.

Kirjoittaja(t) Mikko Kortelainen

Toimitusjohtaja Pasi Pitkäsen mukaan asunto-osakeyhtiö on remonttikohteena oma maailmansa. Putkiremontit koskettavat isoa joukkoa tavallisia ihmisiä hallituksen jäsenistä asukkaisiin ja heidän lapsiinsa.

”Annamme teknisen puolen hoitaa teknisen laadun, mutta muuten keskitymme asukkaiden palveluun. Siinä on syy, miksi olemme pystyneet vakiinnuttamaan asemamme”, Pitkänen sanoo.

Tuskinpa asukkaat ovat putkiremontteja rakastaneet, mutta asiakkaita Kumonilla on riittänyt. Kuopion Monirakennuksen nimellä vuonna 2002 perustettu yritys on korjannut noin 1500 asunnon putket. Työn alla on yhdeksän taloyhtiötä ja noin 300 huoneistoa.

Kaikki yhtiön työt ovat tällä hetkellä asunto-osakeyhtiöiden putkiremontteja.

”Olemme linjasaneerauksissa markkinajohtaja Pohjois-Savossa”, Pitkänen sanoo.

Asukaspalveluinsinööri kiertää kaikki asunnot

Kumoni tekee töitä omalla henkilöstöllä, koska laadusta on pystyttävä vastaamaan asukkaille. Luotetuilla aliurakoitsijoilla teetetään vain erikoistöitä kuten purkuja ja kivitöitä. Kumonilla on 40-45 työntekijää ja kymmenen toimihenkilöä, joista seitsemän on työnjohtajia.

Yhtiö toimii hankkeissa pääurakoitsijana.

Putkiremontit käynnistyvät asunto-osakeyhtiön tarjouskyselyllä. Jos taloyhtiö kiinnostuu Kumonin tarjouksesta, yritys vie jatkoneuvotteluun suunnitelmien parannusehdotukset. Hanketta ryhdytään työstämään täysillä, kun taloyhtiö esittää urakoitsijan valitsemista yhtiökokoukselle. Taloyhtiö saa myös omat verkkosivut, josta asukkaat voivat saada tietoja hankkeesta.

Kun putkiremontista on päätös, pääurakoitsijan lisäksi myös sivu-urakoitsijat ovat asukasillassa vastaamassa kysymyksiin. Ennen töiden aloittamista asiakaspalveluinsinööri kiertää vastaavan mestarin kanssa jokaisessa huoneistossa kertomassa, mitä putkiremontti tarkoittaa juuri siinä huoneistossa. Samalla katsotaan, pitääkö esimerkiksi kylpyhuonekalusteiden paikkaa muuttaa.
”Pystymme myös lupaamaan aika tarkan aikataulun”, Pitkänen sanoo.

Korkea hinta on putkiremonttien ongelma

Viime aikoina on keskusteltu Firan putkiremontista, jossa asunto on vain kaksi viikkoa poissa käytöstä. ”Malli sopii joihinkin yksittäisiin hankkeisiin ja vaatii valtaisat resurssit, koska se perustuu kolmivuorotyöhön. Niiden tekeminen ei ole laajemmassa määrin realistista”, Pitkänen sanoo.

Kumoni

  • Perustettu 2002
  • Pääosin Pasi Pitkäsen omistama, asunto-osakeyhtiöiden putkiremontteihin erikoistunut yritys
  • Liikevaihto 6,5 Me 2016, tavoite 20 Me 3-4 vuodessa
  • Liiketulosprosentti keskimäärin 8
  • Kotipaikka Kuopio, tytäryhtiö Jyväskylässä, laajentumissuunta etelä

Kumoni on pystynyt puristamaan asukkaiden evakkoajan keskimäärin kolmeen kuukauteen peruskerrostalossa. ”Läpimenoajan lyhentäminen kolmesta kuukaudesta kahteen kuukauteen olisi tosi merkittävä muutos”, Pitkänen sanoo.

Jos talon runko ja hormien sijainti ovat sopivat, putkiremontti voisi Pitkäsen mukaan hoitua asuntojen osalta kuukaudessa ja toinen kuukausi menisi yhteisissä tiloissa.

Aikataulun lisäksi putkiremonttien ongelma on korkea hinta. Kuopion seudulla putkiremontti maksaa 600-800 euroa huoneistoneliöltä. Hintaa voisi Pitkäsen mukaan pudottaa uusilla putkiremonttiallianssin kaltaisilla yhteistoimintamalleilla.

Osapuolien tulisi istua heti hankkeen alussa yhteiseen pöytään miettimään, mitä kannattaa tehdä ja miten.

”Hintahaitarin yläpää pitää saada tippumaan 800 eurosta 700 euroon huoneistoneliöltä.”

Hintaa voisi pudottaa tekemällä töitä talvella

Perinteisen linjasaneerauksen lisäksi Kumoni tekee omana työnä myös viemäriputkien pinnoituksia ja sukituksia. Pelkkä putken massaus maksaa sata euroa huoneistoneliöltä.

Pitkäsen mukaan taloyhtiöt voisivat säästää teettämällä putkiremontteja myös keskitalvella. Asukkaat kuitenkin haluavat paeta putkiremonttia mökille.

”Olemme tarjonneet taloyhtiöille jopa 10 prosentin alennusta rakennusurakassa, jos kohde alkaa talvella.”
Asunto-osakeyhtiön asukkaat ovat evakossa keskimäärin kolme kuukautta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Kumoni löysi asukkaat ja nousi Kuopion markkinajohtajaksi”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi