Kokeile kuukausi maksutta

Lahtelainen Anstar hakee reilua viennin kasvua

Lahtelainen perheyhtiö Anstar valmistaa betonirakenteiden liitososia ja liittorakenteita. Noin 30 prosenttia yrityksen tuotannosta menee vientiin. Tärkeimpiä vientialueita ovat Baltia sekä Pohjoismaista Ruotsi ja Norja.

Anstarin toimitusjohtaja Tero Viljakainen sanoo, että raaka-aineiden roima kallistuminen on iso haaste teräsalalle.

”Viennin osuus on kasvanut viime vuosina. Tavoitteena on, että se kasvaa edelleen. Vienti vakauttaa maakohtaisia suhdannevaihteluita. Esimerkiksi Saksa on kiinnostava maa”, toimitusjohtaja Tero Viljakainen sanoo.

Viljakaisen mukaan yrityksen tehdas pystyy toistaiseksi vastaamaan ulkomaiden vientitarpeisiin. Siksi suunnitelmissa ei tällä hetkellä ole perustaa ulkomaille tehdasta Lahden tilojen lisäksi.

Anstarin viime vuosi sujui hyvin sekä koti- että ulkomailla, sillä liikevaihto kasvoi kymmeniä prosentteja toissa vuodesta. Viljakainen sanoo, että liikevaihto asettunee noin viiden miljoonan euron tietämille.

”Tänäkin vuonna odotamme kasvua, vaikka kilpailu on kovaa. Tilauskanta on hyvä. Rakentaminen on selvästi vilkastunut, ja se näkyy meilläkin.”

Yksi iso haaste koko alalle on raaka-aineiden kallistuminen. Teräksen hinta on noussut viime aikoina kymmeniä prosentteja.

Liitoksia Keski-Suomen sairaalaan

Anstarilla on valikoimissaan 700 tuotetta. Viljakaisen mukaan terästuoteteollisuudessa asiakkaat arvostavat hyvien tuotteiden lisäksi palveluita. He osaavat myös vaatia niitä.

”Asiakkaita pitää kuunnella tarkkaan, jotta osaa vastata kysyntään juuri oikealla tavalla. Palveluiden kehittäminen on meillä tulevaisuuden painopistealue, kuten myös tuotannon tehokkuuden parantaminen. Näiden avulla syntyy kilpailukyky.”

Anstar on mukana yhdessä Keski-Suomen alueen suurimmassa meneillään olevassa hankkeessa, sillä yritys toimittaa sairaanhoitopiirin uuteen sairaalaan AEP-piilokonsoleita runkoliitoksiin. Liitoksia on noin 4000 kappaletta.

Anstar toimittaa liitokset runkotoimittaja Betsetille. Toimitukset ovat alkaneet ja jatkuvat alkuvuoteen 2018.

”Tilaus on merkittävä ja antaa meille hyvää peruskuormaa”, Viljakainen sanoo.

Ulkomaisista hankkeista Viljakainen nostaa esille BillerudKorsnäsin kartonkitehdas KM7:n Ruotsissa, lähellä Karlstadia. Anstar toimittaa kohteeseen teräsosia.

Anstar

  • Anstar on perustettu vuonna 1981, ja sen omistaa Viljakaisen suku
  • Yhtiö toimii Lahden Villähteellä, joka kuului aikaisemmin Nastolaan
  • Perheyritys valmistaa tuotteita peruspulteista liittopalkkeihin
  • Liikevaihto oli viime vuonna noin viisi miljoonaa euroa
  • Yritys työllistää noin 50 henkeä

Anstar aloitti toimintansa navetassa

Anstarin perusti Tero Viljakaisen isä Kari Viljakainen vuonna 1981. Ensimmäinen toimipaikka oli Hollolassa vanhassa navetassa. Uudet tilat valmistuivat silloin Nastolaan kuuluneeseen, nykyään Lahteen kuuluvaan Villähteen vuonna 1988. Nyt tilaa on noin 8000 neliötä.

Kari Viljakainen toimi Anstarin toimitusjohtajana alusta asti. Viime vuonna hän jäi eläkkeelle ja ruoriin tarttui Tero Viljakainen, joka myös omistaa osan yrityksestä. ”Myös hallitus on uudistunut. Yksi omistajista on hallituksessa mukana, mutta muut ovat ulkopuolisia, myös puheenjohtaja. Se kertoo halustamme kehittää toimintaa”, Tero Viljakainen sanoo.

Ennen toimitusjohtajuuttaan hän vastasi Anstarin laatu- ja hyväksyntäjärjestelmistä. Hän sanoo, että päätös lähteä mukaan perheyritykseen oli helppo.

Hyvä keskusteluyhteys tärkeää

Viljakainen korostaa paikallisen sopimisen merkitystä. Ilmapiirin yrityksessä pitää olla sellainen, että asiat pystytään käymään läpi ja sopimaan henkilöstön ja johdon kesken.

”Me pystyimme sopimaan hyvässä yhteisymmärryksessä siitä, miten työaikaa pidennetään kilpailukykysopimuksen mukaisesti. Yritys tarvitsee työntekijöitä ja työntekijät yritystä. Hyvä keskusteluyhteys on kaikkien edun mukaista”, Viljakainen toteaa.

Anstar työllistää noin 50 henkeä. Kuten monella muullakin teollisuusyrityksellä, Anstarilla on Viljakaisen mukaan välillä vaikeuksia saada uusia työntekijöitä. Varsinkin hitsareita on hankala löytää. Siksi yritys käyttää tarpeen mukaan vuokratyöntekijöitä.

”Teollisuustyö ei valitettavasti nykyään tunnu olevan seksikästä. Se on harmi, koska palkkataso on kuitenkin kohtuullinen.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Lahtelainen Anstar hakee reilua viennin kasvua”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat