Kokeile kuukausi maksutta

Orava asuntorahaston perustajat syrjäytettiin yhtiön hallinnosta – tiukan otteen rahastosta napannut yhtiö lupaa ajatella piensijoittajien etua

Orava asuntorahastosta yli 25 prosentin omistuksen saanut Investors House otti maanantaina pidetyssä yhtiökokouksessa tiukan otteen asuntorahaston hallinnosta.

Orava asuntorahastosta yli 25 prosentin omistuksen saanut Investors House otti maanantaina pidetyssä yhtiökokouksessa tiukan otteen asuntorahaston hallinnosta.

Rahaston kohtalosta on käyty kovaa peliä sen jälkeen, kun Investors House teki kesällä yhtiöstä julkisen ostotarjouksen ja kertoi pyrkivänsä fuusioimaan Oravan Investors Houseen.

Orava on Suomen ensimmäinen pörssiin listattu niin sanottu reit-muotoinen asuntosijoitusrahasto. Parin hyvän tulosvuoden jälkeen rahaston tulos on painunut tänä vuonna tappiolle.

Investors House on pörssilistattu kiinteistösijoitusyhtiö.

Oravan ylimääräinen yhtiökokous äänesti ensin nurin vanhan hallituksen laajat osakeantivaltuudet. Sen jälkeen kokous päätti koko hallituksen vaihtamisesta. Orava asuntorahaston hallituksessa on ollut yhtiön alusta asti puheenjohtajana rahaston perustaja ja sen hallinnointiyhtiön Orava rahastojen pääomistaja Jouni Torasvirta.

Hänet ja muut vanhat jäsenet jätettiin ulos uudesta hallituksesta. Siihen valittiin Investors Housen toimitusjohtaja Petri Roininen, josta tuli hallituksen puheenjohtaja, Investors Housen suuromistajiin kuuluva Tapani Rautiainen, varallisuudenhoitokonsultti Petri Kovalainen, Arvopaperi-lehden entinen päätoimittaja, yrittäjä Eljas Repo ja Investors Housen hallituksessa istuva Finanssialan kehitysjohtaja Taina Ahvenjärvi.

Investors House omistaa 25 prosenttia

Ylimääräinen yhtiökokous kutsuttiin koolle Oravasta tuolloin yli kymmenesosan omistavien kiinteistösijoitusyhtiö Investors Housen ja sen suurimpien omistajien vaatimuksesta.

Pörssiin listattu Investors House teki Orava asuntorahaston omistajille kesällä julkisen ostotarjouksen, joka päättyi lokakuussa. Yritys esitti, että yhtiöt fuusioitaisiin ja liiketoimintaa jatkettaisiin Investors Housen mallilla ilman ulkoista hallinnointiyhtiötä.

Tarjouksen lopputuloksena Investors House omistaa nyt runsaat 25 prosenttia Oravasta. Oravan hallitus piti tarjoussummaa Oravan substanssiarvoon nähden liian matala, eikä suositellut sen hyväksymistä.

Oravan osakkeen arvo on ollut niin matalalla suhteessa rahaston varallisuuteen, että osa osakkeenomistajista piti tarjousta riittävänä ja tarttui siihen.

”Hallituksessa on nyt monipuolisesti osaamista”

Orava asuntorahaston hallituksessa on nyt hyvin vahva Investors Housen edustus. Voivatko piensijoittajat luottaa siihen, että hallitus ajaa kaikkien osakkeenomistajien etua?

”Orava asuntorahasto on nyt juridisesti Investors Housen osakkuusyhtiö. Hallituksessa on myös yhtiöstä ja sen merkittävistä osakkeenomistajista riippumattomia jäseniä. Toivon, että esimerkiksi hallituksen osakeantivaltuuden peruuttaminen on esimerkki ratkaisuista, jotka vakuuttavat siitä, että hallitus ajattelee kaikkien 4 500 osakkeenomistajan etua”, hallituksen puheenjohtajan Roininen sanoo.

Roinisen mukaan Investors Housen edustajat keskustelivat monien Oravan osakkeenomistajien kanssa laatiessaan esitystään hallituksen jäsenistä, jotta päästäisiin myös muita omistajaryhmiä tyydyttävään kokoonpanoon.

”Hallituksessa on nyt monipuolisesti osaamista. Oravan tilanne edellyttää, että sillä on hallitus joka aika ennakkoluulottomasti pohtii liiketoiminnan kehittämistä ja yhtiön julkisuuskuvaa. Oravan kasvu on pysähtynyt, kannattavuus on heikentynyt ja osakekurssi on tippunut huippuluvuista kolmasosaan. Nyt on välttämätöntä hakea käännettä”, Roininen sanoo.

”Sopimuksen irtisanominen oli välttämätöntä”

Ensi töikseen uusi hallitus irtisanoi hallinnointisopimuksen Orava rahastojen kanssa. Sopimusta on kritisoitu kalleudesta. Tosin yhtiön perimä hallintopalkkio on samaa luokkaa kuin monien asuntosijoitusrahastojen perimät hallinnointipalkkiot.

Roinisen mukaan irtisanominen ei tarkoita, etteikö siihen voitaisi vielä palata. Sopimuksessa on vuoden irtisanomisaika.

”Käynnistämme nyt vaihtoehtoisten hallinnointimallien pohdinnan. Sopimuksen irtisanominen oli välttämätöntä, jotta voimme aidosti pohtia vaihtoehtoja. Syksyn mittaan on Oravalle on esitetty erilaisia rahastomuotoja. Investors House puolestaan esitti yhden yhtiön mallia ilman erillistä hallinnointiyhtiötä. Nykyisen mallin jatkuminenkaan ei ole pois suljettua”, Roininen sanoo.

Pohdinnoissa pitää Roinisen mukaan varmistaa, että toimet täyttävät kaikkien lakien vaatimukset ja että ratkaisut varmasti ovat kaikkien osakkeenomistajien etujen mukaisia. Esimerkiksi yhtiömuodon muutos vaatisi yhtiökokouksessa kahden kolmasosan määräenemmistön tuen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Orava asuntorahaston perustajat syrjäytettiin yhtiön hallinnosta – tiukan otteen rahastosta napannut yhtiö lupaa ajatella piensijoittajien etua”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat