Pielisen Betonin toimitusjohtaja Tuija Kilpinen painottaa muun muassa luottamusta ja laatua perheyhtiön menestymisen takeina. Kollaasin kuvat: Merja Mannila ja Pielisen Betoni

Pielisen Betoni nojaa hyvään maineeseen ja työntekijöihin

Kirjoittaja(t) Merja Mannila

Toimitusjohtaja Tuija Kilpinen listaa kolme asiaa, miksi 44-vuotias pohjoiskarjalainen perheyritys Pielisen Betoni porskuttaa edelleen. Ensimmäinen on kova työ, toinen sitoutuneet työntekijät ja kolmas maine.

”Meillä on hyviä työntekijöitä, jotka oikeasti välittävät työstään ja laadusta. He ovat meille omistajille kuin perheenjäseniä. Työsuhteet ovat pitkiä, ja täällä työskentelee joissain tapauksissa samasta perheestä useampikin sukupolvi”, Kilpinen kertoo.

Kilpinen painottaa myös hyviä asiakassuhteita ja mainetta. Laadun pitää olla hyvä, samoin luottamuksen puolin ja toisin. Hän nostaa esiin Kuopion tehtaan tulipalon vuonna 2006, jolloin yritys sai paikattua keskeytyneen tuotannon muilla tehtailla.

”Yksikään työmaa ei myöhästynyt.”

Pielisen Betoni toteuttaa liike- ja asuntokohteita pääasiassa Pohjois-Karjalassa ja Etelä-Suomessa. Se on runkovalmistaja eli toimittaa muun muassa ontelolaattoja ja seinäelementtejä. Lisäksi yritys tekee valmisbetonia.
”Meille on kilpailuetu se, että pystymme toimittamaan koko paketin.”
Kilpisen mukaan yrityksen tilauskirja näyttää hyvältä, sillä liike- ja asuntorakentaminen on vilkasta Joensuunkin seudulla.

Toimituksia myydään jo ensi keväälle.

Tällä hetkellä Pielisen Betonin suurin kohde on Joensuun toriparkki. Yrityksen elementtitoimitukset ovat puolessa välissä ja päättyvät ensi vuoden puolella. Isoista kohteista Kilpinen nostaa esiin myös Rantakylän koulun Joensuussa.

Tarkka työnjako taustalla

Tuija Kilpisen vanhemmat Esko ja Eila Kolehmainen omistivat ennen Pielisen Betonia sementtivalimon Juuassa. Pielisen Betoni näki päivänvalon vuonna 1973. Tuolloin Kolehmaiset perustivat valmisbetoniaseman, joka laajentui elementtitehtaaksi Lieksaan.

”Isäni ponnisti kansakoulupohjalta ja työskenteli hitsarina telakalla ja tiilentekijänä ennen Pielisen Betonia. Hän opetti meille lapsille työnteon merkityksen, se oli hyvä oppi”, Kilpinen sanoo.

Vuonna 1988 Kolehmaiset perustivat tehtaan Outokumpuun ja 2000-luvulla Hollolaan. Kuopion tehdas ostettiin 1994. Viimeisenä vuonna 2008 avasi ovensa Joensuun tehdas. Kilpisen mukaan tehtaat ovat suurin piirtein samaa kokoluokkaa.

”Yleensä kun markkinoilla on ollut hiljaisempaa, olemme rakentaneet ja laajentaneet tehtaitamme. Sillä tavalla olemme saaneet pidettyä väen töissä.”

Pielisen Betonin omistaa viisi Kolehmaisen perheen sisarusta tasaosuuksin. Kaikki ovat jollain tavoin mukana yrityksen toiminnassa.

Pielisen Betoni

  • Perustettu 1973 Lieksassa, valmistaa betonielementtejä ja valmisbetonia
  • Esko ja Eila Kolehmaisen perustama, nyt lapset omistajina
  • Tehtaat Joensuussa, Lieksassa, Hollolassa, Kuopiossa ja Outokummussa
  • Työllistää noin sata henkeä, liikevaihto 21 miljoonaa euroa vuonna 2016, nousee tänä vuonna

Perhesovun säilymisen on varmistanut tarkka työnjako. Yksi sisaruksista on juristi, loput työskentelevät tehtaiden johdossa: Tuija

Kilpinen johtaa Outokummun tehdasta. ”Myös aviomieheni ja kaksi poikaani työskentelevät yrityksessä, samoin veljen perhettä”, Kilpinen kertoo.

Yritys työllistää tällä hetkellä noin sata työntekijää. Outokummussa henkilövahvuus on noin 30-35. Tehdas valmistaa ontelolaattaa, jännebetonipalkkia ja pilaria.

Isä perehdytti jatkajaksi

Kilpisellä on pitkä ura perheyrityksessä. Hän tuli taloon jo 16-vuotiaana muun muassa siivoamaan. Kilpinen valmistui ensin kirvesmieheksi, sitten betonilaborantiksi ja lähti sen jälkeen opiskelemaan rakennusmestariksi.

”Suunnitelmat muuttuivat, sillä isän mielestä yritys tarvitsi enemmän insinööriä kuin mestaria. Ei se minua haitannut, joten hain ja pääsin opiskelemaan rakennusinsinööriksi Joensuuhun Wärtsilän teknilliseen opistoon. Valmistuin vuonna 1989 ja minut nimitettiin työnjohtajaksi Outokummun elementtitehtaalle.”

Tuija Kilpisestä tuli Pielisen Betonin toimitusjohtaja vuonna 2012, kun hänen isänsä kuoli kaivinkoneturmassa Outokummussa. Isä oli jo ehtinyt perehdyttää tytärtään jatkajakseen. Samalla kaikki perheen jäsenet ottivat omat vastuualueensa.
Kilpisen mukaan on hyvä, että toimitusjohtaja aloittaa ruohonjuuritasolta ja käy läpi koko ketjun. Sillä tavalla hän tietää, mistä puhuu. Vieläkään hän ei tyydy pelkkään paperinpyörittämiseen vaan esimerkiksi tapaa asiakkaita työmailla.

”Haluan pysyä ajan tasalla asiakkaiden kuulumisista.”

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pielisen Betoni nojaa hyvään maineeseen ja työntekijöihin”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi