Consti on harvoja korjausrakentamiseen keskittyneitä isoja rakennusliikkeitä.

Pienillä rakennusliikkeillä korjaamisen osuus oli 56 prosenttia, suurilla 32 prosenttia

Uudistalonrakentamisen urakoista kertyi viime vuonna rakennusliikkeille liikevaihtoa 10,4 miljardia ja korjausrakentamisen urakoista 7,6 miljardia euroa. Korjaamisen osuus kasvoi uudisrakentamisen buumista huolimatta.

Kirjoittaja(t) Seppo Mölsä

Tilastokeskuksen mukaan vähintään 5 henkilöä työllistävissä talonrakennusalan yrityksissä rakennusurakoiden arvo vuonna 2016 oli yhteensä 18,0 miljardia euroa. Yritysten tekemistä talonrakennustöistä 7,6 miljardia euroa kohdistui korjausrakentamiseen, josta 4,1 miljardia euroa muodostui erikoistuneen rakennustoiminnan yrityksissä.

Uudisrakentamisen urakoista kertyi 10,4 miljardia ja korjausrakentamisen urakoista 7,6 miljardia euroa. Korjausrakentamisen ja uudisrakentamisen osuudet kaikista urakoista lähenivät toisiaan edelliseen vuoteen verrattuna. Korjausrakentamisen osuus vuonna 2016 oli 42 prosenttia edellisen vuoden osuuden ollessa 40 prosenttia. Korjausrakentaminen kasvoi erityisesti talonrakentamisen toimialalla.

Korjaamisella kasvava merkitys pienille

Pääurakointiin keskittyvien suurten, yli 50 henkilöä työllistävien, yritysten liiketoiminnan tuotoista kertyi 10,2 miljardia euroa, josta 68 prosenttia muodostui uudisrakentamisesta. Pienemmillä talonrakentamisen ja erikoistuneen rakennustoiminnan yrityksillä urakoista kertyi 7,8 miljardia euroa, josta korjausrakentamisen osuus oli 56 prosenttia.

Korjausrakentamisen kaikista urakoista 48 prosenttia kohdistui asuinrakennusten korjauksiin. Yli 10 henkilöä työllistävien rakennusyritysten korjausrakentamisen tuotoista noin puolet kohdistui muiden kuin asuinrakennusten, kuten toimisto-, liike- ja teollisuusrakennusten korjauksiin. Pienten, alle 10 henkilöä työllistävien rakennusyritysten korjausurakoiden tuotoista 63 prosenttia kohdistui asuinrakennusten korjauksiin.

Rakennusyritysten korjausrakentamisen tilasto perustuu otokseen vähintään 5 hengen rakennusyrityksistä. Tiedustelussa on mukana yhteensä noin 1 100 yritystä. Talonrakennusalan yrityksillä tarkoitetaan sellaisia rakennusyrityksiä, joiden urakat kohdistuvat rakennuksiin. Tiedustelussa ei ole mukana perustajaurakoinnin arvoa eikä alle 5 henkilöä työllistävien yritysten rakennusurakoiden arvoa.

Erikoistuneeseen rakennustoimintaan kuuluvat rakennusten ja rakennelmien purku, rakennuspaikan raivaus ja muut rakentamista edeltävät valmistelutyöt sekä talonrakennuksen että maa- ja vesirakennuksen asennus- ja viimeistelytyöt sekä muut erikoisalojen työt.

Tyypillisiä erikoisalojen töitä, jotka vaativat erityistaitoja tai -laitteita, ovat esimerkiksi paalutus-, perustus-, runko-, betoni-, muuraus- ja kivityöt, teräs- tms. rakenteiden pystytys, rakennustelineiden asennus, kattotyöt, yms. Uudisrakentamiseen liittyvä erikoisalojen rakentaminen suoritetaan useimmiten alihankintana, mutta korjausrakentamiseen liittyvien erikoisalojen töiden tilaaja on usein korjattavan kohteen omistaja.

Korjausrakentaminen kasvaa tasaisesti vielä ensi vuosikymmenelläkin. Foreconin Pekka Pajakkalan tekemän ennusteen mukaan korjaaminen on ensi vuosikymmenellä rakentamisen voimakkain kasvualue eli kasvu jatkaa nykyistä tasaista kasvutrendiään. Kansainvälisesti tarkasteltuna uudisrakentamisen taso on meillä ollut hyvin korkealla. Korjausrakentamiselle ennakoitu 4 miljardin euron kasvu nostaa meidät korjausrakentamisen osuudessa muiden Pohjoismaiden tasolle.

Rakennuskannan ikääntyminen ja 60-80-luvun suurten rakennusmassojen tulo korjausikään selittävät pitkälti tätä trendiä. Esimerkiksi kouluista 80-luvun kouluja ei ole juurikaan vielä korjattu. Esimerkikiksi hallituksen juuri käynnistämä Terveet tilat 2028 -hanke tähtää julkisten rakennusten sisäilmaongelmien korjaamiseen seuraavan kymmenvuotiskauden aikana.

Viime vuonna talonrakentamisen markkinoiden koko oli 25,5 miljardia euroa, josta korjausrakentamisen osuus oli 12,6 miljardia. Asuinrakennusten korjausten suuruus oli tästä 7,3 miljardia.

 

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pienillä rakennusliikkeillä korjaamisen osuus oli 56 prosenttia, suurilla 32 prosenttia”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi