Kokeile kuukausi maksutta

Rakentamisen jäte halutaan tehokkaammin kiertoon – ”Kiertotalous synnyttää myös uusia työpaikkoja”

Uusi valtakunnallinen jätesuunnitelma pyrkii lisäämään rakentamisen jätteen kierrätystä.

Kuva: Katri Hyväkkä
Ministeri Kimmo Tiilikainen
Kuuntele juttu

Valtioneuvosto hyväksyi eilen uuden valtakunnallisen jätesuunnitelman sekä esityksen uudeksi jätelaiksi, jotka vauhdittavat kiertotaloutta ja alan yritystoimintaa.

Tiedotteen mukaan valtakunnallinen jätesuunnitelma esittelee jätehuollon ja jätteen synnyn ehkäisyn tavoitteet vuoteen 2023 sekä toimet tavoitteiden saavuttamiseksi. Lisäksi suunnitelmassa on asetettu kiertotaloutta tukeva tavoitetila vuodelle 2030.

Erityisesti rakentamisen jätteen, sähkö- ja elektroniikkalaiteromun, yhdyskuntajätteen ja biohajoavan jätteen kierrätystä tullaan lisäämään. Lisäksi tavaroiden ja materiaalien uudelleenkäyttöä edistetään sekä jätteen määrää vähennetään. Esimerkiksi ruokahävikki halutaan puolittaa vuoteen 2030 mennessä.

Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen mukaan jätehuoltoala on kiertotalouden edelläkävijä kierrätyksen edistäjänä, mutta kiertotaloutta tulee edistää kaikkialla yhteiskunnassa.

”Materiaalien uudelleenkäyttö ja kierrätys säästävät luonnonvaroja sekä hillitsevät ilmastonmuutosta. Kiertotalous ja toimivat kierrätysmarkkinat synnyttävät myös uusia työpaikkoja. Turvallisuuden vuoksi materiaalikierrot tulee saada haitattomiksi”, ministeri Tiilikainen sanoo.

Jätesuunnitelman painopisteet ovat rakentamisen jäte, biohajoava jäte, yhdyskuntajäte sekä sähkö- ja elektroniikkaromu. Nämä jätevirrat ovat erityisen haasteellisia jätteen määrän ja haitallisuuden vähentämisen sekä kierrätyksen edistämisen kannalta tulevan kuuden vuoden aikana.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Rakentamisen jäte halutaan tehokkaammin kiertoon – ”Kiertotalous synnyttää myös uusia työpaikkoja””

  1. Ei kierrättämisessä mitään vikaa ole. Kyllä murskattua betonia/terästä/kumia saa mielestäni käyttää – mutta käytännössä näiden osuus maanrakentamisessa tulee olemaan olematon. Sen sijaan Tiilikaisen/kepun hypetystä lähes nollaenergiataloista ja puukerrostaloista en ymmärrä. Ensin mainittuun tavoitteeseenei päästä ja puukerrostalo on tätä taustaa vasten vitsi.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat