Asukkaita 6200, veroprosentti jo 21,5 ja sisäilmaongelmia 25–30 miljoonan euron edestä. Tätä yhtälöä ratkoo Siuntion tekninen johtaja Markus Moisio alaisineen.

Siuntion kunnan julkisista rakennuksista 11:ssa 19:sta on sisäilmaongelma

Asukkaita 6200, veroprosentti jo 21,5 ja sisäilmaongelmia 25–30 miljoonan euron edestä. Tätä yhtälöä ratkoo Siuntion tekninen johtaja Markus Moisio alaisineen.

Kirjoittaja(t) Maria Huusko

Kunnan 19 julkisesta rakennuksesta 11:ssa on jonkin asteinen sisäilmaongelma. Uusimmat ongelmakohteet ovat valmistuneet 2013, perusongelma ovat 1960-, 70- ja 80-lukujen rakennukset.

”Suurin yksittäinen syy on 60-, 70- ja 80- lukujen rakennustekniikat sekä tapa, jolla katto- sekä putkivuodot korjattiin tai paremminkin jätettiin korjaamatta, mutta myöhemmässä vaiheessa valvonnan puute”, Moisio sanoo.

Tulevat korjauskustannukset ovat arviolta jopa 30 miljoonaa euroa.

Viime vuonna kunta käytti sisäilmakorjauksiin 200000 euroa. Tänä vuonna luku noussee noin 700000 euroon. Summasta vajaa puolet on ilmanpuhdistimien vuokria sekä tutkimuskuluja.

Siuntion malli

Moisio kehottaa pieniä kuntia luomaan selkeän mallin ongelmien poistamiseksi ja käyttämään aikaa yhteistyökumppanien löytämiseen.

Siuntiossa julkisten rakennusten käyttäjät voivat ilmoittaa havaitsemistaan ongelmista sähköisesti. Rakennusten huollot tehdään ajallaan ja dokumentoidaan. Oireilevat henkilöt ohjataan terveydenhuoltoon, missä varmistetaan, ettei kyse ole muusta terveysongelmasta.

”Kun tämä prosessi on käyty läpi, moniammatillinen sisäilmatyöryhmä kokoontuu. Sovitaan nopeista toimenpiteistä, ja elleivät ne pure, mennään tarkempiin tutkimuksiin.”

”Kun ongelma alkaa paljastua, löytyy innovatiivisia ihmisiä myymään puhdistimia, pinnoitteita, maaleja ja käsittelyaineita. Meilläkin on kokeiltu hometta tappavia valoja, pinnoitettu seiniä ensiavuksi ja nähty ties millaisten suodatinten kauppaajia. Aika lailla työtä on saanut tehdä sen selvittämisessä, mistä on aidosti apua.”

Yhtenäiset menetelmät

Siuntiossa ongelmat ovat löytyneet homekoirien ja rakenteiden avaamisen avulla. Moision mielestä Suomessa tulisi olla yhtenäiset sisäilman tutkimusmenetelmät.

”Rakennusterveysasiantuntijoissa on paljon hyviä tyyppejä, mutta he ovat yksilöitä, eikä koiriakaan ole sertifioitu mitenkään. Tiedossamme on hyvinkin erilaisia tuloksia riippuen käytetystä koirasta, asiantuntijasta ja laboratoriosta.”

Korjaamisessa tulisi Moision mielestä olla yksi koulukunta – kaikki huono pois.

Rakentajilta hän toivoo kuivaketjusta huolehtimista ja nykyistä kahta vuotta pidempää vastuuta.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Siuntion kunnan julkisista rakennuksista 11:ssa 19:sta on sisäilmaongelma”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi