Kokeile kuukausi maksutta

Vaasan Rakennuskorjaus toimii oikealla alalla oikeassa paikassa

Maalari- ja nikkarikoulun käyneellä Henrik Ekholmilla oli vuonna 1964 liikeidea: korjataan vaasalaisia taloja.

Vaasan Rakennuskorjausta johtaa nyt jo kolmas sukupolvi, Tom Rabb. Hän ehti työskennellä työmailla melkein vuosikymmenen ennen toimitusjohtajan pestiään.

Ajatus osoittautui kestäväksi, sillä 27 vuotta myöhemmin Vaasan Rakennuskorjaus oy:n toimitusjohtajaksi nousi perustajan poika, rakennusmestari Fredrik Ekholm. Hän oli sitä ennen opetellut talon tavoille toimimalla työmailla lähes kymmenen vuotta.
Nyt käynnissä on yrityksen 54. toimintavuosi ja yritystä johtaa kolmas sukupolvi, Fredrik Ekholmin vävy, tuotantotalousinsinööri Tom Rabb.

Myös Rabb ehti viettää melkein vuosikymmenen työmaalla, ennen kuin toimitusjohtajan kapula siirtyi hänelle vuonna 2009.
Eikä se siihen jää, arvelee Rabb. Hänen 13-vuotias poikansa Jacob on jo kertonut olevansa kiinnostunut rakentamisesta.

”Myös Jacob saa aloittaa kesätöistä työmaalla”, Tom Rabb lupaa.

Maalausurakasta miljoonaprojekteihin

Vaasan Rakennuskorjaus asettui alusta lähtien oikealle alalle ja oikeaan kaupunkiin.

Vaasa tarjoaa korjaamista niin paljon, että työt eivät ole ehtyneet edes viimeisen kymmenen vuoden aikana.

”Jos saamme isoja projekteja, silloin teemme niitä. Mutta jos suurista töistä on pulaa, voimme maalata vaikka yhden huoneen. Mitään töitä ei väheksytä”, Tom Rabb selvittää.

Projektien koot vaihtelevat muutamasta tuhannesta eurosta miljooniin. Juuri nyt suurin työ on kahden miljoonan euron arvoinen Hartmanin talon remontti Vaasan torin laidalla.

Poikkeuksellisesti nyt tehdään töitä myös Kristiinankaupungissa, jonne on vienyt 1,7 miljoonan euron arvoinen kirkon korjaus.

Moni sanoo 40 henkeä työllistävää Vaasan Rakennuskorjausta väliinputoajaksi, liian isoksi tai liian pieneksi. Rabb pitää keskisuurta kokoa valttina.

”Välillä kilpaillaan isojen rakennusliikkeiden kanssa, välillä kirvesmiesporukoiden kanssa.”

Pieniä kilpailijoita palkataan usein myös aliurakoitsijaksi. Näin käy varsinkin kesällä, jolloin on tarjolla paljon julkisivujen korjauksia. Myös putkitöitä on paljon, mutta ne ovat muuttuneet ympärivuotisiksi sisätöiksi.

Johto viihtyy työmailla

Toimitusjohtaja Tom Rabb antaa sitoutuneelle työporukalle kunnian Vaasan Rakennuskorjauksen menestymisestä. ”Työntekijät ja työnjohtajat tekevät tuloksen ja pitävät yllä hyvää mainettamme Vaasassa.”

Sitouttamisesta pitävät tosin huolta myös 45-vuotias toimitusjohtaja Rabb ja 70-vuotias hallituksen puheenjohtaja Fredrik Ekholm.

Yhteydenpidossa auttaa, kun työmaat tapaavat olla viiden kilometrin säteellä Vaasan torilta.

Ekholm on yhä mukana päivittäisessä työssä, varsinkin kesäaikaan. Hän käy tarpeen mukaan läpi laskelmia, vetää työmaita ja ottaa kontaktia työväkeen. Ekholm käy tapaamassa vanhenevia työntekijöitä ja aliurakoitsijoita jopa sairaalassa.

Vaasan Rakennuskorjaus

  • Perustettu vuonna 1964
  • Omistajat Fredrik Ekholm ja hänen neljä lastaan
  • Toimitusjohtaja Tom Rabb, Fredrik Ekholmin vävy
  • Henkilökuntaa noin 40
  • Työmaita käynnissä noin 15
  • Liikevaihto 13 miljoonaa euroa, liikevoitto 0,9 miljoonaa euroa

Toimitusjohtaja Rabb viihtyy työmaalla kymmenisen tuntia viikossa, yhden työpäivän verran. Myös hän astuu välillä työnjohtajan saappaisiin.

”Paperihommat ovat lisääntyneet viimeisten vuosien aikana, kun muun muassa verottaja haluaa enemmän tietoja. Mutta samalla on tärkeää pysyä kärryillä siitä, mitä tapahtuu työmaalla”,Rabb sanoo.

Kristilliset arvot mukana

Suku on tiiviisti yhdessä sekä töissä että vapaa-ajalla. Konttorissa työskentelee toimitusjohtajan vaimo,
Madeléne Rabb, joka on nykyään myös yhtiön pääomistaja. Pariskunnan toi lukiossa yhteen jalkapallo, joka on nyt myös kolmen lapsen harrastus. Isovanhemmat asuvat naapurissa.

Yhteisiä ovat myös kristilliset arvot. Tom Rabb peri appiukoltaan toimitusjohtajan töiden lisäksi Vaasan ruotsinkielisen helluntaiseurakunnan puheenjohtajuuden.

Rakennusbisneksessä ja hengellisessä elämässä ei ole ristiriitaa, kun työt tehdään eettisesti ja rehellisesti, sanoo Rabb. Välillä voi tulla harmaalle alueelle sijoittuvia ehdotuksia, mutta niihin ei mennä mukaan.

Hyvin tekeminen ulottuu hyväntekeväisyyteen. Yhtiö on rahoittanut esimerkiksi koulun ja sairaalan rakentamista Beniniin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vaasan Rakennuskorjaus toimii oikealla alalla oikeassa paikassa”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat