Kruunuvuorenrannan koonta-asema. Kuva: Timo Kiukkola

Jäkäläkasvusto inspiroi vuoden betonirakenteen julkisivua

Kruunuvuorenrannan koonta-asema Helsingissä on palkittu vuoden 2017 betonirakenteena.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

Tiedotteen mukaan koonta-asema  palkittiin taitavasta arkkitehti- ja rakennesuunnittelusta sekä laadukkaasta rakennuttamisesta ja toteutuksesta.

Kruunuvuorenrannan koonta-asema on rakennuskokonaisuus, jossa massoittelu ja ilmeikkäät julkisivut mittakaavaltaan ja detaljeineen liittävät arkisen ja teknisen rakennuksen osaksi uutta asuinaluetta ja ympäröivää luonnonmaisemaa. Kohde on oivallinen esimerkki betonin käytöstä, jossa kokonaisuus ja erityisesti  julkisivujen veistoksellisuus ja vivahteikas värimaailma korostavat rakennusmateriaalin tarjoamia mahdollisuuksia.

Kruunuvuorenrannan koonta-asema

  • Rakennuttaja: Kruunuvuorenrannan Jätteen Putkikeräys
  • Rakennuttajakonsultti ja –valvonta: JLL Finland
  • Arkkitehtisuunnittelu: Arkkitehtuuritoimisto B&M
  • Rakennesuunnittelu: FCG Suunnittelu ja tekniikka
  • Pääurakoitsija: Rakennuspartio
  • Elementtien 3D-mallinnus: Betoniviidakko, Topi Äikäs
  • Betonielementtitoimittaja: Parma, Kangasalan tehdas
  • Patinointikäsittelyt: Betonipallas

Palkintoperusteluiden mukaan kaikkien osapuolten toimivalla yhteistyöllä ja osaavalla betonin käytöllä on aikaansaatu rakennusteknillisesti onnistunut, ilmeikäs ja taitavilla detaljeilla varustettu arkkitehtoninen kokonaisuus osaksi uutta Kruunuvuorenrannan asuinaluetta.

Arkkitehtuuritoimisto B&M:n suunnittelema Kruunuvuorenrannan koonta-asema on esimerkillinen kohde arkkitehtonisesta kunnianhimosta ja taidosta. Talon rakenteissa, julkisivuissa ja sisätilojen pinnoissa betonia on käytetty kokonaisvaltaisesti. Voittaneessa työssä yhdistyvät merkittävällä tavalla arkkitehti- ja rakennesuunnittelu sekä innovatiivinen kolmiulotteinen julkisivuratkaisu.

Kohde on hyvä esimerkki julkisesta rakentamisesta, missä monipuolisella betonin käytöllä on aikaansaatu kestävää ja laadukasta rakentamista kustannustehokkaasti. Kompakti kokonaismuoto ja umpinainen ulkovaippa vahvistavat rakennuksen energiatehokkuutta. Toteutunut kohde on osoitus ammattitaitoisesta kaavoituksesta, rakennuttamisesta, ensiluokkaisesta suunnittelusta, toteutuksesta ja käsityötaidosta.

Idea julkisivuun jäkäläkasvustosta

Tiedotteen mukaan julkisivun reliefimäinen pintakuvio on saanut idean rouheisen kallion alati muuttuvasta jäkäläkasvustosta. 3D-mallintamalla on löydetty keino toteuttaa uutta muottitekniikkaa, jolla on kustannustehokkaasti voitu toteuttaa teollisesti valmistetut betonielementit.

Moni-ilmeinen julkisivu koostuu vain neljästä erilaisesta nelikulmiosta, joita eri asentoihin sijoittamalla syntyy vaikutelma monimutkaisesta kokonaiskuviosta. Monoliittiseen rakennusmassoitteluun on luotu herkkyyttä ja rytmikkyyttä mittakaavallisesti hallitulla julkisivupinnan yli ulottuvalla reliefimäisellä kuviolla, jossa elementtien vinot saumat mukailevat kuvion viistoja muotoja ja ovat luonteva osa kokonaiskuviota.

Perusteluissa mainitaan, että ruosteensävyyn patinoidut julkisivut ja innovatiivinen arkkitehtuuri liittävät rakennuksen rouheisen kallioleikkauksen ja metsämaiseman sävyihin. Arkkitehtien oivallus värjätä harmaa arkinen betonipinta auringonvalossa välkehtivään ruskean sävyyn korostaa rakennuksen julkisivuja, mutta on samalla kustannustehokas tapa toteuttaa ilmeikäs kokonaisuus tiukoissa kustannusraameissa.

Rakennuksen harmaat elementit on patinoitu Betonipallaksen Pertti Kukkosen Umbra-patinavärjäysmenetelmällä. Kemiallisessa reaktiossa vesiliukoiset rautayhdisteet reagoivat betonin pinnassa sementin (sementtihydrataatiotuotteiden) kanssa ja väri muuttuu ruosteen ruskean sävyiseksi. Käsittely tehdään isoina pintoina elementtisaumojen yli ja tarvittaessa se myös tasaa mahdollisia elementtien sävyeroja.

Vuoden Betonirakenne -kilpailu on järjestetty vuodesta 1970 lähtien ja siihen osallistui tänä vuonna 16 ehdotusta. Palkinto annetaan vuosittaisen kilpailun perusteella rakennuskohteelle, joka parhaiten edustaa suomalaista betonirakentamista. Kilpailun tarkoituksena on tehdä tunnetuksi ja edistää suomalaista betoniarkkitehtuuria, -tekniikkaa ja -rakentamista. Kilpailun järjesti Betoniteollisuus ry.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Jäkäläkasvusto inspiroi vuoden betonirakenteen julkisivua”

  1. Kuka älypää näitä kierrätystermejä Ympäristöministeriössä keksii ? Koonta-asema ?? Energiajae ??

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi