Kokeile kuukausi maksutta

Helsingissä valmistui lähes 5 000 asuntoa viime vuonna – silti tavoitteesta jäätiin selvästi

Tuetun tuotannon rakentamista kiusaa tarjousten puute.

Kuvituskuva. Asuntorakentaminen.Kuva: Jussi Hellsten

Viime vuonna Helsingissä valmistui 4 890 asuntoa, aloitettiin 5 071 asunnon rakentaminen ja myönnettiin rakennuslupa ennätykselliselle 8 232 asunnolle, kaupunginkanslia tiedottaa.

Valmistuneita asuntoja oli noin 11 prosenttia eli noin 500 asuntoa enemmän kuin edellisenä vuonna.

Valmistuneiden asuntojen tavoitteeseen ei kuitenkaan päästy. Helsingin tavoitteena on, että vuodessa valmistuisi 6 000 asuntoa.

Myönnettyjen rakennuslupien määrä kasvoi edellisvuodesta peräti noin 47 prosenttia.

Vuodenvaihteessa oli rakenteilla 6 923 asuntoa ja lupa oli myönnetty 7 598 asunnon rakentamiseksi.

Alueittain tarkasteltuna eniten asuntoja valmistui Länsisatamaan (Jätkäsaareen), 1 162 asuntoa. Merkittäviä valmistuneiden asuntojen kaupunginosia olivat myös Vuosaari, Lauttasaari ja Herttoniemi.

Seuraavina vuosina asuntotuotannon suurin keskittymä tulee olemaan alkaneiden asuntojen ja myönnettyjen lupien valossa Kalasatamassa.

Asuntoaloituksia oli viime vuoden aikana paljon myös Kuninkaantammessa ja Herttoniemessä.

Rakennusalan toimijoita tarvitaan lisää

Valtion tukemien vuokra-asuntojen tuotanto oli likimain hallintamuotoja koskevan tavoitteen mukaista. Viime vuonna aloitetuista Ara-vuokra-asunnoista reilut 60 prosenttia on kaupungin omaa tuotantoa.

Välimuodon tuotanto (asumisoikeusasunnot sekä säännelty omistus- ja vuokratuotanto) jäi prosentuaalisesta tavoitteestaan reilut 10 prosenttiyksikköä.

Sääntelemättömästä tuotannosta vuokra-asuntoja oli noin 30 prosenttia.

Asuntomarkkinatilanteen suurin vaikeus liittyy uusien hankkeiden käynnistämisvaikeuksiin erityisesti säännellyn tuotannon osalta. Rakennuttajat ovat saaneet vain vähän tai eivät lainkaan tarjouksia urakoihin.

Kaupungin mukaan Helsinkiin tarvitaan lisää rakennusalan toimijoita, jotta rakenteilla olevien asuntojen määrä saadaan nostettua liki 9 000 asuntoa. Vain siten kaupungin strategian mukainen asuntotuotantotavoite voi toteutua jatkossa.

”Helsinki on kasvava ja kiinnostava kaupunki, jossa yhä useampi haluaa asua. Helsingillä on vielä paljon työtä asuntotuotannon nostamisessa, mutta on hienoa, että viime vuonna valmistuneiden asuntojen määrä oli korkein viiteen vuoteen”, kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki toteaa kaupunginkanslian tiedotteessa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsingissä valmistui lähes 5 000 asuntoa viime vuonna – silti tavoitteesta jäätiin selvästi”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat