Kokeile kuukausi maksutta

Hotellit tuottivat eri kiinteistötyypeistä eniten viime vuonna

Hotellikiinteistöjen suosio on vahvistunut Suomen kiinteistösijoitusmarkkinoilla viime vuosina. Hotellikiinteistöt olivat KTI Kiinteistöindeksissä parhaiten tuottava kiinteistösektori sekä 2016 että 2017. Vuonna 2017 hotellikiinteistöjen kokonaistuotto oli 8,7 prosenttia.

Hotelli Marski. Kuva: Ville Männikkö

Suomen kiinteistösijoitusmarkkinoiden kokonaistuotto oli KTI:n mukaan 6,6 prosenttia vuonna 2017. Kiinteistösijoitusten nettotuottotaso laski 5,4 prosenttiin, ja markkina-arvot nousivat keskimäärin 1,2 prosenttia. Kaikissa kiinteistötyypeissä pääkaupunkiseudun kiinteistöt tuottivat muuta maata paremmin.

Hotellien jälkeen toiseksi parasta tuottoa tarjosivat toimistokiinteistöt 7,7 prosentin kokonaistuotolla. Laskevat nettotuottovaatimukset nostivat nyt toimistokiinteistöjen markkina-arvoja usean vuoden heikon kehityksen jälkeen. Nettotuottotaso kuitenkin laski sekä matalien käyttöasteiden että nousseiden ylläpitokustannusten painamana. Toimistokiinteistöjen keskimääräinen käyttöaste oli 82,6 prosenttia vuonna 2017. Ammattimaisten sijoittajien mielenkiinto kohdistuu nykyisellään entistä vähäriskisempiin ja korkeamman markkina-arvon kohteisiin, joissa puolestaan nettotuottotaso on matalampi.

Suurten sijoittajien asuntosijoitukset tuottivat hyvin myös vuonna 2017, ja niiden kokonaistuotto oli 7,5 prosenttia. Asuntokiinteistöjen tuotot olivat pääkaupunkiseudulla ja muissa suurissa kaupungeissa (Tampere, Turku, Jyväskylä, Oulu, Kuopio ja Lahti) selkeästi muuta maata korkeampia. Suurten kaupunkien ulkopuolella asuntokiinteistöjen arvot laskivat ja kokonaistuotto jäi alle viiteen prosenttiin.

Liikekiinteistöjen kokonaistuotto pysyi edelleen matalana 3,6 prosentissa. Maantieteelliset erot olivat suuria myös liikekiinteistömarkkinoilla: pääkaupunkiseudun kokonaistuotto ylitti seitsemän prosenttia etenkin kauppakeskuskiinteistöjen hyvien tuottojen tukemana. Sekä nousevat vuokra-arvot että laskevat nettotuottovaatimukset tukivat pääkaupunkiseudun kauppakeskusten markkina-arvojen nousua. Muualla Suomessa sekä kauppakeskusten että muiden vähittäiskaupan kiinteistöjen markkina-arvot laskivat.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Hotellit tuottivat eri kiinteistötyypeistä eniten viime vuonna”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat