Solwers Oyj:n toimitusjohtaja Leif Sebbaksen taustalla on Tuusulanväylän parantamiseen liittyvä suunnitelma, jossa on yhdistetty alueen ilmakuvat ja virtuaalimalli. Kuva: Anne Kurki

”Jätit ovat käyneet turhaan ovella tekemässä ostotarjouksia” – Solwersin toimintamalli motivoi yrityksiä

Kotimaiselle suunnittelukentälle viime vuonna tullut Solwers on kasvanut nopeaan tahtiin isojen kansainvälisten konsulttitalojen ja rakennusjättien haastajaksi erityisesti vaativissa infrahankkeissa.

Kirjoittaja(t) Timo Sormunen

Yhtiön kasvukatse on suunnattu myös talo-, toimitila- ja julkisrakentamiseen.

Uusin tulokas on viime vuoden lopulla yhtiöryppääseen liittynyt Pontek. Espoolaisella insinööritoimistolla on osaamista silta-, talo-, liike- ja julkisten rakennusten suunnittelusta, mutta myös saneeraussuunnittelusta ja suunnitelmien tarkastustehtävistä.

”Julkisella puolella riittää tulevina vuosina töitä muun muassa sisäilma- ja kosteusongelmista kärsivien kiinteistöjen parissa”, Solwersin toimitusjohtaja Leif Sebbas toteaa.

Jalansijaa haetaan kotimaan ohella myös länsinaapurista, jossa on kaksi konserniin kuuluvaa yritystä. Ruotsissa kiinnostaa paitsi isompi markkina myös selvästi tasaisempi kysyntä.

”Suomessa koko rakennusala heittelehtii suhdanteiden mukana ja etenkin julkinen rakentaminen pysähtyy matalasuhdanteessa täysin. Ruotsissa sen sijaan tehdään mittavia julkisrahoitteisia infrainvestointeja nimenomaan heikompina aikoina.”

Paperinpyörityksestä ydinosaamiseen

Solwers on suunnittelu- ja konsultointialalle jo 1990-luvun alkupuolella tulleiden Leif Sebbaksen ja varatoimitusjohtajana toimivan Stefan Nyströmin luomus. Oyj-yhtiömuoto on valittu tarkoituksella, sillä se mahdollistaa yhtiön laajentuessa ulkopuolisen rahoituksen.

Solwers oyj -konserni

  • Perustettu: Emoyhtiö 2017, vanhimmat konserniyhtiöt 1960-luvulla.
  • Liikevaihto: noin 20 miljoonaa euroa
  • Henkilöstö: noin 200
  • Hankkeita: ydinjätteen loppusäilytys, Länsimetro, Vuosaaren tunnelit, lukuisat tie- ja siltahankkeet eri puolilla Suomea

Konserniin kuuluvat Pontekin lisäksi Finnmap Infra, Kalliosuunnittelu Rockplan, Kalliotekniikka Consulting Engineers, Insinööritoimisto Varsinais-Suomen Kalliotekniikka sekä Rockplan Sweden AB. Viime syksynä verkostoon liittyi Accado, joka vastaa yritysten projekti- ja taloushallinnosta. Tilaa on edelleen myös uusille, konseptiin sopiville yrityksille.

”Keskeinen ideamme on, että jokainen yhtiö ja sen henkilöstö voi keskittyä omaan erikoisosaamiseensa. Paperityöt ja taloushallinto sen sijaan annetaan suosiolla kyseisen alan ammattilaisille. Digitalisaatio ja tietomallinnus lisenssihankintoineen ovat nekin pk-yrityksille isoja ja raskaita investointeja. Yhdessä ne hoituvat kivuttomammin.”

Toimitusjohtaja painottaa myös yhtiöiden omaa identiteettiä ja itsenäisyyttä. Solwers-konsernissa yhtiöt tuovat mukanaan oman liikevaihtonsa, mutta niitä ei pakoteta mahtikäskyillä yhteisiin formaatteihin, toimintatapoihin tai -järjestelmiin. Sen sijaan tarjotaan verkostoyhteistyötä ja tukipalveluja, joilla tarjoukset ja bisnes saadaan entistä parempaan lentoon.

”Tärkeä motivaatiotekijä on sekin, että yhtiöiden nimikyltit pysyvät paikallaan. Lukuisat rakennus- ja suunnittelualan jätit ovat käyneet näiden yhtiöiden ovella tekemässä ostotarjouksia, mutta turhaan. Miksi he luopuisivat omista toimintatavoistaan, jos tietävät ne paremmiksi, joustavammiksi ja tehokkaammiksi.”

Osaajapula riivaa

Rakennusalan huippusuhdanne on näkynyt osaajapulana myös suunnittelutoimistossa. Etenkin rakennusliikkeet ovat tulleet vuosi vuodelta vahvemmin mukaan suunnittelupuolelle. Syykin on toisaalta selvä: ne haluavat entistä pidemmän pätkän koko toimitusketjusta.

Sebbaksen mukaan osaajapula näkyy myös tarjouskilpailuissa, joissa isot yhtiöt käyttävät usein yksien ja samojen henkilöiden referenssejä saadakseen maksimipisteet.

”Käytännön toteutus voi olla ihan eri ihmisten vastuulla, varsinkin jos ison konsernin muilla osastoilla on vapaata kapasiteettia.”

Sebbas painottaa, että Solwersissa työn tekee aina kyseiseen osa-alueeseen erikoistunut yritys. Suunnittelijoille puolestaan tarjotaan vaihtoehto, jossa heidän ei tarvitse olla vain yksi ison organisaation tuhannesta muusta osaajasta.

“Meillä johtajat ovat alan vahvoja asiantuntijoita. He istuvat viereisessä huoneessa ja ovat projekteissa mukana. Suorat kontaktit, nopea reagointikyky ja töiden yleinen sujuvuus ilman turhaa byrokratiaa ovat aina myös selkeä laatutekijä.”

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “”Jätit ovat käyneet turhaan ovella tekemässä ostotarjouksia” – Solwersin toimintamalli motivoi yrityksiä”

  1. Tällaiset dynaamiset firmat ovat nykyaikaa ja Ramböllin tapaiset tahmeat dinosaurukset mennyttä aikaa.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi