Kokeile kuukausi maksutta

Tamperelainen startup uskoo ratkaisseensa uusia rakennuksia piinaavan matkapuhelinverkko-ongelman

Matkapuhelinten kuuluvuusongelmat ovat vaivanneet monissa uusissa rakennuksissa asuvia jo vuosia.

Stealthcasen simulointiohjelman kuva näyttää, miten yrityksen teknologia päästää signaalit sisään tilaan (vasemmalla). Toisessa kuvassa kuvataan tilannetta, jossa antennielementti ei ole käytössä (oikealla). Kuva: Stealthcase

Puhelut täytyy hoitaa ulkona tai parvekkeella, sillä sisätiloissa kuuluvuus on heikko ja puhelut pätkivät.

Ongelman taustalla ovat uudet rakennusmateriaalit, joista matkapuhelinten signaali ei pääse läpi. Niitä ovat esimerkiksi raudoitettu betoni, alumiinipinnoitetut eristeet ja energiatehokkaat ikkunat.

Tamperelainen startup-yritys Stealthcase uskoo ratkaisseensa ongelman teknologiallaan. Stealthcase on kehittänyt yhdessä eristysyritys Finnfoamin kanssa eristeen, jonka sisällä on antennielementti.

”Nykyaikaiset seinärakenteet vaimentavat matkapuhelinsignaalia todella paljon. Meidän teknologiamme tekee reitin, jonka kautta radiosignaalit pääsevät luikahtamaan seinästä läpi”, kertoo Stealthcasen toimitusjohtaja Janne Mansikkamäki.

Patentti on Stealthcasen, mutta antennielementtiä valmistaa lisenssillä salolainen Finnfoam.

Stealthcase on mitannut tuotteen toimivuutta laboratorio-olosuhteissa ja kokeillut sitä myös Vantaalla sijaitsevassa uudessa kerrostalossa.

”Se on tuttu asia kaikille”

Antennielementti on asennettu kuuteen päällekkäiseen asuntoon seitsenkerroksisessa rakennuksessa.

Kohteessa antennielementtejä on asennettu olohuoneen ikkunan ja parvekeoven väliin. Toimistotaloissa asennuspaikkana toimii ikkunoiden välinen eristystila.

Stealthcase on mitannut puhelinverkkojen toimivuutta matkapuhelimilla ja mittalaitteilla.

Yrityksen oman selvityksen perusteella antennielementti parantaa matkapuhelinverkon signaalia 30–100 kertaa verrattuna tilanteeseen, jossa sitä ei ole.

Toimistotaloissa asennuspaikkana toimii ikkunoiden välinen eristystila.

Laite ei itse luo signaalia. Se tarkoittaa sitä, että jos lähellä lähimailla ei ole mobiiliverkko-operaattorin tukiasemaa eikä puhelin toimi pihalla, tuote ei pysty siirtämään olematonta signaalia asuntoonkaan.

Testirakennus on Kojamon eli entisen VVO:n kohde. Rakennustyön valvoja Juhani Raitala ei kommentoi tuotteen toimivuutta, koska hän ei tunne antenniteknologiaa. Raitala kuitenkin sanoo, että tämänkaltaiselle tuotteelle olisi kysyntää.

”On iso ongelma, kun uudiskohteissa ei toimi puhelimet. Se on tuttu asia kaikille”, Raitala sanoo.

”Antennielementille pitää varata sille sopiva tila”

Uudisrakennusten kuuluvuusongelmista on keskusteltu jo vuosia. Ratkaisuja on pohdittu ministeriöissä asti, sillä kuuluvuus on turvallisuuskysymys. Signaalia heikentävät rakenteet voivat estää hätäpuhelut.

”Kaikki tunnistivat ongelman ja halusivat ratkaista sen, mutta kustannustehokas ratkaisu puuttui”, Mansikkamäki sanoo.

Rakennuslehti on kertonut aiemmin, että joihinkin uusiin asuinrakennuksiin on rakennettu matkapuhelimien toimivuutta edistävä sisäverkko. Niitä on rakennettu tyypillisesti isoihin rakennuksiin, kuten ostoskeskuksiin, suuriin toimistoihin ja juna-asemille.

Asuinrakennuksissa sisäverkko vaatii antennikaapelien vetämistä vähintään rappukäytäviin. Lisäksi se vaatii ylläpitoa. Stealthcasen teknologia kestää Mansikkamäen mukaan rakennuksen seinässä kymmeniä vuosia.

Myös hinnassa on eroa. Yhden antennilevyn hinta on ilman arvolisäveroa alle sadan euron. Niitä kannattaa Mansikkamäen mukaan asentaa vähintään yksi jokaiseen asuntoon.

Sisäverkon asentaminen voi maksaa rakennuskohtaisesti kymmeniä tuhansia euroja.

Jo valmistuneille taloille teknologia ei tuo helpotusta kuuluvuusongelmaan – ainakaan aivan helposti.

Antennielementille pitää varata sille sopiva tila, esimerkiksi parvekkeen oven ja ikkunan väliin. Jos tilaa ei ole varattu, niin sopivan jälkiasennuspaikan löytäminen voi olla vaikeaa.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Tamperelainen startup uskoo ratkaisseensa uusia rakennuksia piinaavan matkapuhelinverkko-ongelman”

  1. Entä reikä seinään ja ulko- ja sisäpuolelle antenni?

  2. Nykyaikaisten mobiiliverkkojen käyttämien matkapuhelintaajuuksien aallonpituudet vaihtelevat välillä 10-40 senttiä. Läpäistäkseen riittävän tehokkaasti modernin seinärakenteen, tulisi metallittoman (sisältäen myös pinnoitetut ikkunat) ja betonittoman alueen olla yli puoli metriä leveä ja mahdollisimman korkea. Laajan sisätilapeiton muodostamiseksi avausten tulisi olla vielä leveämpiä, tai niitä pitäisi olla useampia. Käytännössä energiatehokkaan ja laajaa ikkunapintaa suosivan rakentamisen aikakaudella tällaisia ”RF-aukkoja” ei luontaisesti synny rakennuksiin ilman merkittävää tinkimistä valoaukoista, energiatehokkuudesta, tai äänenvaimennuksesta.
    FF- SIGNAL sisältää StealthCasen suunnitteleman passiivisen antennipinnan, joka sitoo matkapuhelinsignaalin kentän itseensä ja edistää näin signaalien siirtymistä seinärakenteen läpi merkittävästi vaimentumatta. Tuotteen vastaanotto- ja lähetystekniikka perustuu erityisesti mikroaaltotutkissa käytettyyn keilanmuodostukseen, jonka ansiosta FF-SIGNAL vahvistaa merkittävästi horisontin suunnasta vastaanottamiaan matkapuhelinsignaaleja ulkoa ja heittää ne syvälle huonetilaan – vaikutus toimii samoin myös sisältä ulospäin.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat