Kaupungin vuokratalo Helsingin Lassilassa. Kuva Peter Jansson

Tutkijat selvittivät, kuinka asumisen hinta ajaa ihmisiä köyhyyteen – ”Jos olet pienituloinen ja teet osa-aikatyötä, tilanne on vaikea”

Vuokralla asujat ovat aiempaa suuremmassa köyhyysriskissä. Näin käynyt paitsi pääkaupunkiseudulla myös muissa isoissa kaupungeissa.

Kirjoittaja(t) Marjo Valtavaara HS

”Vuokrat ovat nousseet ripeästi viime vuosina, mikä on kasvattanut riskiä. Sen sijaan omistusasujien kohdalla pienituloisuuden asteet ovat yllättävän pieniä”, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Katja Ilmarinen.

Ilmarinen kirjoittaa pienituloisuudesta ennen ja jälkeen asumiskustannusten tuoreessa Yhteiskuntapolitiikka-lehdessä yhdessä THL:n tutkimuspäällikön Timo M. Kauppisen kanssa.

”Tilanne on vaikea”

Analyysin mukaan isoissa asutuskeskuksissa tulotaso on korkeampi, mutta korkeammat asumiskustannukset tasaavat eron käytettävissä olevan rahan suhteen. Erityisen hankala on pienituloisten tilanne kalliin asumisen alueilla.

”Jos olet pienituloinen ja teet vaikkapa osa-aikatyötä, tilanne on vaikea. Eikä niin ole pelkästään Helsingissä, vaan myös muissa isoissa kaupungeissa.”

Asumiskustannukset ovat suuret pienituloisille isoissa yliopistokaupungeissa Tampereella, Turussa, Oulussa, Kuopiossa, Jyväskylässä sekä muissa suurissa keskuksissa Vaasassa, Porissa, Lappeenrannassa, Lahdessa, Kotkassa, Joensuussa ja Hämeenlinnassa.

Näissä kaupungeissa kolmannes kotitalouksista määrittyi tutkimuksessa asumiskustannusten jälkeen pienituloisiksi, kun pienemmissä kunnissa sekä pääkaupunkiseudulla pienituloisten osuus jäi neljännekseen.

”Pienituloisten suurta osuutta selittää opiskelijoiden suuri määrä. Tavallaan niukkuus kuuluu siihen elämänvaiheeseen, vaikka tietyt edellytykset pitäisi jokaisella olla.”

Myös väestön ammattirakenne selittää pienituloisten määrää. Muissa suurissa keskuksissa asuu opiskelijoiden lisäksi paljon työntekijäammateissa toimivia ja eläkeläisiä. Asumiskustannukset ovat kuitenkin maaseutuun verrattuna korkeammat.

Vuokralaisista vähiten pienituloisia oli pääkaupunkiseudulla

Asumiskustannukset tasaavat tehokkaasti pienituloisten osuutta eri alueilla. Pääkaupunkiseudun talouksista pienituloisia oli tutkimuksessa joka kymmenes, mutta asumiskustannusten jälkeen joka neljäs. Maaseudulla joka viides talous oli pienituloinen, mutta asumismenojen jälkeen joka neljäs.

Suurin pienituloisten osuus asumiskustannusten jälkeen oli suurissa keskuksissa kunnan vuokra-asunnossa asuvilla. Heistä 73 prosenttia oli tutkimuksessa pienituloisia.

Vuokralaisista vähiten pienituloisia oli pääkaupunkiseudulla, vapaiden markkinoiden vuokra-asunnoissa asuvista pienituloisten osuus 37 prosenttia.

Pienituloisiksi tutkimuksessa määrittyivät henkilöt, joiden tulot olivat alle 60 prosenttia mediaanitulosta.

”Omistusasujilla pienituloisten osuus oli kymmenen prosentin tuntumassa sekä velattomissa että velkaisissa asunnoissa,” kertoo Ilmarinen.

Vapaiden markkinoiden vuokra-asunnoissa asuvista pienituloisten osuus 37 prosenttia.

Poikkeuksen muodostivat maaseudun velattomat omistusasunnot, joissa asuvista peräti joka neljäs oli pienituloinen.

”He ovat iäkkäitä, jotka asuvat vanhoissa, varmaan hyvin vaatimattomissakin omistusasunnoissa ja tulot ovat pienet. Siirtymiseen keskustan palveluasuntoon ei välttämättä olekaan potentiaalia, jos talon arvo on lähellä nollaa.”

Isot erot maaseudun ja kaupunkien välillä ihmetyttävät

lmariselle oli yllätys, että tulotaso maaseudulla on edelleen niin paljon pienempi kuin kaupungeissa.

”Maaseutumaisissa kunnissa on paljon iäkkäitä eläkeläisiä, mutta se ei kokonaan selitä tuloeroja, vaan kotitaloudet ovat maaseudulla kaiken kaikkiaan pienempituloisia”, hän kuvaa.

Maaseutumaisissa kunnissa velattomassa omistusasunnossa asuvan kotitalouden mediaanitulot olivat 1 684 euroa. Pääkaupunkiseudulla vastaava luku on 2 515 euroa.

Etelä-Suomen maaseudulla tilanne on kuitenkin jo toisenlainen. Maaseudulla asuvien tulotaso ei jää juuri jälkeen kaupungeissa asuvien tuloista.

Ilmarinen muistuttaa, että asumiskustannusten luomia tuloeroja koko maassa tasoittavat jonkin verran erot liikennemenoissa.

”Maaseudulla tarvitaan usein oma auto tai kaksi ja välimatkat ovat pitkiä. Toisaalta kuluja tulee myös julkisen liikenteen käytöstä kaupungeissa. Tätä olisi kiinnostavaa tutkia enemmän.”

Pääkaupunkiseudun muuta maata vähäisempänä näyttäytyvä pienituloisuus johtuu osittain kotitalouksien suuremmasta asumistukien määrästä. Erityisesti Helsingin asuntoihin uppoaa tukieuroja.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Tutkijat selvittivät, kuinka asumisen hinta ajaa ihmisiä köyhyyteen – ”Jos olet pienituloinen ja teet osa-aikatyötä, tilanne on vaikea””

  1. Korkea vuokrataso kasvukeskuksissa pyörii tukieuroilla. Hyvä bisnes.

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi