Kokeile kuukausi maksutta

Vuokralaiset: Vuokra-asuntojen ulkomaalaisomistuksessa piilee riski

Kansainvälisten sijoittajien rynniminen Suomen asuntomarkkinoille on kasvanut rajusti. Vuokralaisten kannalta riskinä on lisääntyvä epävarmuus niin asumiskustannusten kehityksen kuin sopimusasioiden suhteen, muistuttaa Vuokralaiset ry.

Kansainvälisten sijoittajien rynniminen Suomen asuntomarkkinoille on kasvanut rajusti. Vuokralaisten kannalta riskinä on lisääntyvä epävarmuus niin asumiskustannusten kehityksen kuin sopimusasioiden suhteen, muistuttaa Vuokralaiset ry.

”Ulkomaalaisten kiinteistösijoittajien kiinnostus vuokramarkkinoihimme kertoo vakaasta kassavirrasta eli toiminnan tuottavuudesta omistajan näkökulmasta. Asukkaalle se merkitsee kallista asumista”, toiminnanjohtaja Anne Viita sanoo tiedotteessa.

Kansainvälisten sijoittajien kiinnostusta Suomeen lisäävät vapaat ja hyvin toimivat markkinat. Vuokralaisten mukaan olennainen osa vuokramarkkinoiden toimivuutta on, että suomalaiset pitävät tunnetusti kiinni sopimuksista ja maksavat vuokran säännöllisesti. Yhteiskunnan näkökulmasta asumistuen määrä jatkaa kasvuaan ja tukirahat virtaavat aiempaa useammin myös maan rajojen ulkopuolelle.

”Ulkomaisista sisarjärjestöistämme saadulla kokemuksella olemme toistuvasti tuoneet esiin, että ulkomainen omistus lisää riskiä kiinteistöjen kunnossapidosta tinkimiseen tuottotavoitteiden takia.”

Kansainvälisten sijoittajien kiinnostus kielii epätasapainosta

Vuokralaiset ry:n mukaan kiinnostava kysymys on se, miksi tuotantomäärät eivät nouse kysynnän kasvamisen suhteessa. Vaikka kohtuuhintaisen asuntotuotannon määrät ovat hyvässä kasvussa, paikataan nyt vasta aiempien vuosien tuotantovajetta.

Kovanrahan asuntotuotanto on syönyt kohtuuhintaisten toimijoiden mahdollisuuksia tuottaa asuntoja, koska paremmin tuottavia kohteita rakennetaan ja suositaan tuotannossa. Vuokralaisten mukaan kunnat kaavoituksessaan osoittavat mieluusti tontit kovanrahan asuntotuotantoon ”hyvien veronmaksajien” kodeiksi.

Vuokralaiset huomauttaa tiedotteessa, että uudiskohteissa asuntoja kuitenkin myydään tukkukauppana ja alennettuun hintaan sijoittajille, joista osa on myös ulkomaisia. Kansainvälisten sijoittajien kiinnostus on vahva merkki epätasapainoisista vuokramarkkinoista.

”Valtion tulisi entistä enemmän tukea ARA-tuotannon syntymistä kasvukeskuksiin. Vain sillä tavalla varmistetaan kohtuuhintaisen asuntotuotannon lisääntyminen markkinoilla ja asumisen kustannusten kohtuullisena pysyminen pitkällä tähtäimellä. Tuotannon avulla hillitään myös asumistukimenojen kasvua”, puheenjohtaja Sirkka-Liisa Kähärä kertoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “Vuokralaiset: Vuokra-asuntojen ulkomaalaisomistuksessa piilee riski”

 1. ARA-tuotannon määrää rajaa tällä hetkellä se, että monien mahdollisten ARA-kohteiden budjetit eivät ole pysyneet kohtuullisiksi katsotuissa rajoissa. Ilman kohtuullisi rakentamiskustannuksia puolestaan on vaikea saada vuokria pysymään alhaalla. Kun asuntomarkkinoilla tulee ennätyspaljon uutta tarjontaa markkinaehtoisesti, ja työvoimalle ja rakennusmateriaaleille on kysyntää, ovat tuotantokustannukset nousseet ARA-tuotannollakin. ARA:n Selvityksessä 1/2018 asiasta todetaan: ”Pääkaupunkiseudulla normaalien vuokra- ja asumisoikeusasuntojen rakennuskustannukset kohosivat 9,1 % päätyen keskimäärin 3 370 euroon neliöltä. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella rakennuskustannukset nousivat 6,2 % keskimäärin 2 720 euroon neliöltä.”

 2. Säätäkää mitä säädätte: rationaalinen sijoittaja ottaa kohteen maksimivuokran.

  1. Ilman muuta ottaa. Kun useissa tapauksissa ison osan vuokrasta maksavat muut veronmaksajat.

 3. No siinäpä piristävä avaus pitkästä aikaa:)
  Samalla, kun tuotantoluvut ovat ennätystasolla ja kansainvälinen kilpailu tuo kilpailua kotimaiseen markkinaan, uskaltaa joku kyseenalaistaa koko meiningin. Cool!

 4. Vuokrasäätelyyn ei ole paluuta, mutta kannattaisi perehtyä Saksan malliin eli Mietspiegeliin. Kummasti siellä vuokranantajat pysyvät rajoissa ja vuokrat kohtuullisempina kuin Suomessa. Esimerkkinä vaikkapa Helsinkiin verrattava München – eroja alueilla ja eri-ikäisissä taloissa on, mutta ARA-vuokria muistuttavia hyvien kulkuyhteyksien varrella eikä sentään 500 e/kk/15,5 m2, kuten Vantaalla. https://www.wohnpreis.de/mietspiegel/muenchen

 5. Työturvallisuus on tärkeä asia joka on syytä ottaa vakavasti.
  Näillä isoilla työmailla ei ole kuin pelkkä turvallisuus, muista asioista ei välitetä paskaakaan. Jos puhutaan aivan suoraan.

  Otin hanskat pois työaikana vaihtaakseen laastarin rappukäytävässä sijaitsevan ensiapupisteen luona.
  Tämän näki valkokypärä ja heti huudettiin ”1000€ napsahti sakkoa sulle nyt”
  Lopputili sillä sekunnilla! Pitäkää naurettava turvallisuutenne saatana soikoon.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat