Satojen miljoonien eurojen hankkeet seisovat Helsingissä yhden miehen takia. Jätkäsaaren Bunkkeri Mikko Suutarinen / HS

Helsinki myi betonisen Bunkkeri-talon pitkän valituskierroksen jälkeen SRV:lle

Helsingin kaupunki on päättänyt uudestaan Jätkäsaaren Bunkkerin myymisestä rakennusyhtiö SRV:lle.

Kirjoittaja(t) Sara Vainio HS

Kertaalleen oikeudessa kaatuneen ja uudestaan sovitun kaupan hinta on yhteensä 22 710 000 euroa, josta 18 450 000 euroa on asuinrakennusoikeutta.

Omaleimaiseen, aiemmin tavarasataman varastona toimineeseen rakennukseen on suunniteltu uimahallia ja liikuntatiloja sekä noin 300:aa asuntoa.

Sopimuksen mukaan kaupunki myy SRV:lle 8 571 neliön tontin ja sillä sijaitsevan Bunkkerin, ja vuokraa myöhemmin SRV:ltä sen Bunkkeriin rakentamat liikunta- ja uimahallitilat erikseen allekirjoitettavan vuokrasopimuksen mukaisin ehdoin.

Liikuntatiloissa on tarkoitus järjestää muun muassa Bunkkerin viereen valmistuvan Jätkäsaaren peruskoulun liikuntatunnit.

Myynnissä riittänyt mutkia

Myyntiurakassa on riittänyt käänteitä.

Kaupunki olisi myynyt Bunkkerin toteutuskilpailun voittaneelle SRV:lle jo vuonna 2016, mutta Apollo-Rakenteen omistaja Mikko Mantere valitti kaupasta, jossa hänen mielestään annettiin EU:n kieltämää valtiontukea yksityiselle yritykselle.

Hallinto-oikeus kaatoi kaupan, koska oikeuden mukaan Helsingin olisi kilpailutusvaiheessa pitänyt erottaa asuinrakennusoikeus liikuntatiloja koskevasta rakennusoikeudesta. Kaupunki ei ollut myöskään teettänyt selvitystä rakennusoikeuden arvosta.

Selvitys laadittiin, ja SRV toisti 22, 7 miljoonan tarjouksensa kaupungille. Sille kuitenkin ilmaantui yllättävä kilpailija. Insinööritoimisto Bertel Ekengren tarjosi Bunkkerista neljä miljoonaa euroa SRV:tä enemmän.

Kaupunki ei liputtanut Ekengrenin tarjousta

Toimistolla on ilmeisesti vain yksi työntekijä: Ekengren itse. Hän on Bunkkerin alkuperäinen rakennesuunnittelija ja olisi tahtonut mukaan kehittämään rakennusta.

Kaupunki ei kuitenkaan pitänyt Ekengrenin tarjousta uskottavana, vaan kutsui sitä ideatason hahmotelmaksi.

Oikeusprosessi on viivästyttänyt Bunkkerin ja sen tontin uudistusten aikataulua.

Näillä näkymin Bunkkerin uimahalli ja liikuntatilat valmistuvat aikaisintaan kaksi vuotta alunperin suunniteltua myöhemmin. Uimahalli avaisi siten ovensa vuonna 2022 ja liikuntatilat saataisiin käyttöön vuotta aiemmin.

Otsikkoa muokattu klo 15.35.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Helsinki myi betonisen Bunkkeri-talon pitkän valituskierroksen jälkeen SRV:lle”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi