Kokeile kuukausi maksutta

Kemijärvelle nousee satojen miljoonien sellutehdas kiinalaisrahalla – investoinnin rahoitus varmistui

Kemijärvelle suunniteltu biojalostamo- eli sellutehdasinvestointi on toteutumassa, tiedottaa hankkeen takana oleva Boreal Bioref.

Hankkeessa mukana olevan kiinalaisen Camce-yhtiön pääjohtaja Ms Luo Yan ja hänen johtotiiminsa vierailivat viime talvena Suomessa. Keskellä Luo Yan ja Boreal Biorefin Heikki Nivala. Kuva: Boreal Bioref

Investoinnin rahoitus varmistui sillä, että kiinalainen Shanying ostaa Boreal Biorefin osake-enemmistön. Kiinalaisyhtiö myös ryhtyy operatiiviseksi kumppaniksi, joka ostaa tehtaan tuotteet.

Boreal ja Shanying ovat käyneet rahoitusneuvotteluita marraskuusta lähtien ja solmivat nyt investointisopimuksen.

Jo entuudestaan hanke oli vahvasti kiinalaisen rahoituksen varassa. Marraskuussa 2016 pääomistajaksi oli tulossa kiinalainen valtio-omisteinen Camce.

Boreal kertoo tiedotteessaan, että myös tekninen suunnittelu, merkittävät puunhankintasopimukset sekä toteutettavuusselvitykset on saatu päätökseen.

Tehtaan rakentamisen on arvioitu maksavan noin 780 miljoonaa euroa. Yhtiön verkkosivujen mukaan investoinnin pitäisi tuoda noin 1 100 työpaikkaa. Tehtaan päätuote on pitkäkuituinen havusellu.

Yhtiö suunnittelee aloittavansa rakennustyöt kesällä. Tehtaan pitäisi valmistua vuonna 2020.

Rakentaminen edellyttää vielä myönteistä ympäristölupahakemusta sekä Kiinan viranomaisten hyväksyntää rahoitussopimukselle.

Tätä artikkelia on kommentoitu 6 kertaa

6 vastausta artikkeliin “Kemijärvelle nousee satojen miljoonien sellutehdas kiinalaisrahalla – investoinnin rahoitus varmistui”

  1. Suomessahan on euroopan halvinta puuta kun laskee mitä se maksaa tehtaan pihassa ja sähkökin on halpaa, valtio maksaa tukea metsäfirmoille. Metsänomistajat on uskoteltu sosiaalisen ”puuhuollon” piiriin kuuluvaksi niin ei kukaan sano tai pidä päätänsä hintaa puille millä lähtee, kummalliseen asemaan on metsänomistajat ajautuneet.

    1. Kuitupuun osalta ehkä, tosin vahvasti epäilen onko noin. Tukkipuu meillä on kalleinta, samoin tuotantokustannukset sahauksessa.

  2. Hieno homma ,että Kemijärven seuduille tulee taas työtä ja leipää.
    Mukava paikka olin siellä reissuhommissa 2000 luvun alussa.
    Tehtiin ja uudistettiin sellu tehtaan sähköistyksiä ja olikin aika iso investointi kun ottaa huomioon että muutaman vuoden päästä se piti lopettaa sellun tuotanto ja purkaa koko tehdas…Täältä etelästä sinne kuljettiin.

  3. Tuleekohan työtä? Kohta on kiinalaiset hommissa siellä..

  4. Kiitos Kemijärvi, toivottavasti työtä saavat pohjoisen ihmiset. tervetuloa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat