Kokeile kuukausi maksutta

Sijoitusasuntojen buumi ei hyydy vieläkään – RT:n suhdannekatsauksen mukaan Nurmijärvi-ilmiö on palannut

Rakentaminen porskuttaa suhdanteen huipulla, osoittaa Rakennusteollisuus RT:n suhdannekatsaus.

Sami Pakarinen on yllättynyt omakotirakentamisen lisääntymisestä isojen kaupunkien reuna-alueilla. Kuva: Merja Mannila
Kuuntele juttu

Lähes kaikki rakentamisen osa-alueet ovat päässeet osallisiksi nousun hedelmistä.

RT:n mukaan rakentamisen arvo kasvaa tänä vuonna 2 prosenttia. Ensi vuonna jäädään nollatasolle.

Viime vuonna rakentamisen aloituksia kertyi 40,1 miljoonaa kuutiota, mutta tänä vuonna jäädään ennusteen mukaan 38,5 miljoonaan kuutioon.

Asuntosijoittaminen ei vielä hyydy

Asuntorakentamisen huima vauhti on yllättänyt suhdanne-ennustajat, jotka odottivat aloitusten laskua jo viime vuonna. Koko vuoden aloitukset nousivat ennakkotietojen mukaan noin 46 000 asuntoon. Keväästä 2015 aloitukset ovat kasvaneet lähes 20 000 asunnolla.

Nyt RT ennustaa asuntorakentamisen jatkuvan kovalla tasolla, sillä tämän vuoden aloitusennuste on 44 000 asuntoa. Ensi vuodellekin ennustetaan 40 000 asuntoaloitusta.

Asuntosijoittamisen hyytymistäkään ei näy, sillä RT:n asuntotuotantokyselyn mukaan sijoittajille rakennettavien vuokra-asuntojen määrä kasvaa tänä vuonna.

Asuntorakentamisen huima vauhti on yllättänyt suhdanne-ennustajat.

Asuntorakentamista ovat ruokkineet kaupungistuminen, talouskasvu ja matalat korot. Nämä perustekijät ovatkin syinä, miksi asuntobuumi on jatkunut RT:n pääekonomisti Sami Pakarisen mukaan yllättävän pitkään.

”Sijoitusasunnosta on saanut edelleen kovaa, keskimäärin 7,5 prosentin tuottoa”, hän sanoo.

”Toivottavasti kotiläksyt on tehty huolella”

Pakarinen pohtii, riittääkö pienille asunnoille kysyntää asuntojen valmistumisbuumissa. Valmistuvien asuntojen määrä nousee nykytasosta vielä 10 000 asunnolla vuoden 2019 juhannukseen mennessä.

Myös suuri määrä kotitalouksia on lähtenyt asuntosijoittajiksi ostamalla myös uusia asuntoja.

”Toivoa sopii, että kotiläksyt ennen sijoituspäätöstä on tehty huolella ja riskeihin on varauduttu”, Pakarinen pohtii.

Asuntotuotanto painottuu edelleen vahvasti pieniin kerrostaloasuntoihin. Keskimääräinen huoneistoko on laskenut jo 40 neliöön useissa kaupungeissa.

Nurmijärvi-ilmiö on palannut

Pakarinen on yllättynyt omakotirakentamisen lisääntymisestä isojen kaupunkien reuna-alueilla ja kehyskunnissa. Tämä Nurmijärvi-ilmiö näkyy myös siinä, että omakotialoitusten arvioidaan kasvavan tänä vuonna 8000 asuntoon ja ensi vuonna 8500 asuntoon.

Uudisrakentamisen volyymi-indeksi kasvoi viime vuonna vajaat 8 prosenttia. Tänä vuonna indeksi kasvaa RT:n mukaan vajaat kolme prosenttia ja laskee ensi vuonna pari prosenttia.

Suhteellisesti eniten laskevat tänä ja ensi vuonna julkisten palvelurakennusten aloitukset. Uusia sairaaloita ei ole tulossa nykyistä tahtia, mutta koulujen uudisrakentaminen pysyy ennusteen mukaan vilkkaana.

Liike- ja toimistotilojen rakentaminen on varsin vilkasta suurilla kaupunkiseuduilla, mutta kokonaisuutena niiden aloituskuutiot kääntyvät laskuun.

Teollisuusrakentamisessa aloitusten ennakoidaan kasvavan tänä ja ensi vuonna. Vastaavasti varastorakentamisessa aloitusmäärät hiipuvat.

Korjaaminen kasvaa vakaasti

Rakennusmateriaalien menekki-indeksin mukaan rakennustuotteiden toimitukset kotimaahan lisääntyivät viime vuonna yhteensä reilut viisi prosenttia.

Maa- ja vesirakentamisen kasvun RT ennakoi jäävän tänä vuonna yhteen prosenttiin.

Suhteellisesti eniten laskevat tänä ja ensi vuonna julkisten palvelurakennusten aloitukset.

Korjausrakentaminen on kasvanut yhtäjaksoisesti jo neljännesvuosisadan ja trendi jatkuu. RT ennustaa 2 prosentin kasvua sekä tälle että ensi vuodelle. Ammattimaisen korjausrakentamisen arvo oli viime vuonna 13,1 miljardia euroa, missä oli 500 miljoonan kasvu edellisvuodesta.

Toimitilakorjausten arvioidaan yleistyvän hyvän taloussuhdanteen myötä.

Tätä artikkelia on kommentoitu 2 kertaa

2 vastausta artikkeliin “Sijoitusasuntojen buumi ei hyydy vieläkään – RT:n suhdannekatsauksen mukaan Nurmijärvi-ilmiö on palannut”

  1. ”Nurmijärvi-ilmiö on palannut”

    😀

    No mutta eihän tässä NÄIN pitänyt käydä! Kas kun zadilaiseliitin mukaan tämä uusi ja uljas ekoihminen nyt vaan rakastaa ylihintaista lattekuppia, muotivegetarismilla elvistelyä, puistoja sotkevaa ja kesäyössä möykkäävää ”elävöittämistä”, talvella kiskoilta putoavaa ratikkakalustoa, kesät ja talvet pätkivää metroa, räntäkelissä pyöräilyä ja parin neliön sikahintaisessa kanakopissa asumista yli kaiken.

    Vai eikö se tosielämä nyt sitten _tälläkään_ kertaa mennyt niin?

  2. Just näin Paunan Painajainen on palannut – kaikki eivät haluakaan asua Kansainvälisten reittareiden toivomusten mukaisesti. Hypo suosittelee mitä jenkki reittarit toivoo. Samat reittarit (Hypo reittarit) muuten reittasivat suprimet aikoinaan..

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat