Vantaa suunnittelee pikavauhtia uutta pikaraitiotietä: ”Raide-Jokeri 3” yhdistää Mellunmäen, Tikkurilan, Jumbon ja lentokentän

Poikittainen raideyhteys Helsingin Mellunmäestä Vantaan Hakunilan kautta lentoasemalle on täsmentymässä nopealla suunnittelutahdilla.

Uusi pikaraitiotie kulkisi Mellunmäestä Jumbon kautta lentoasemalle. Kuva: Laura Oja

Poikittaisesta raideyhteydestä on haaveiltu Vantaalla jo vuosia, mutta unelmat ovat muuttuneet hankkeeksi vasta nyt, kun kaupunki valmistelee uutta yleiskaavaa.

Vantaan liikennesuunnittelijat ovat jo hahmotelleet Raide-Jokeri 3:ksi nimetylle pikaraitiotielle noin 20 kilometrin pituisen reitin, joka kulkee Länsimäen ja Vaaralan kautta Hakunilaan ja koukkaa Tikkurilasta kauppakeskus Jumboon ja sieltä Aviapolikseen ja lentoasemalle.

Alustava kustannusarvio on nyt 235–260 miljoonaa euroa. Vantaan maankäytön apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä sanoo, että valtiolta toivotaan noin kolmanneksen rahoitusosuutta.

”Valtio on viime aikoina osallistunut noin 30 prosentilla mal-sopimuksen liikennehankkeisiin”, sanoo Penttilä.

Mal-sopimuksissa Helsingin seudun kunnat ja valtio sopivat vaalikauden mittaisista tavoitteista asuntojen kaavoituksessa ja valtion rahoitusosuudesta liikenteen väylähankkeissa.

Vantaan tähtäimessä ovat jo vuoden 2019 eduskuntavaalien jälkeiset sopimusneuvottelut.

Tikkurilassa vielä neljä vaihtoehtoa

Alustavassa yleissuunnitelmassa on linjattu pikaraitiotien reittiä mahdollisimman tarkasti. Vain Tikkurilassa on jäljellä neljä eri vaihtoehtoa.

”Liikenteellisesti järkevin reitti kulkisi tunnelissa pääradan ali, mutta se on tietysti jonkin verran kalliimpaa”, sanoo Penttilä.

Yleissuunnitelma valmistuu ensi vuoden lopulla. Siihen mennessä myös pikaraitiotien reititys Tikkurilassa on selvillä.

Vantaalaisten pikaraitiotie on saanut nimen Raide-Jokeri 3, koska nykyinen runkolinja 560 Rastilasta Vuosaaren ja Malmin kautta Myyrmäkeen on järjestyksessä Raide-Jokeri 2.

Bussin 560 nostaminen kiskoille ei ole vielä ollut ajankohtaista. Sen sijaan vuoden 2019 mal-neuvotteluja varten pohditaan linjan jatkamista Myyrmäestä Matinkylään.

Ensimmäinen Raide-Jokeri on bussilinja 550, jonka muodonmuutos pikaraitiotieksi eli kiskojen rakentaminen alkaa ensi vuonna.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Vantaa suunnittelee pikavauhtia uutta pikaraitiotietä: ”Raide-Jokeri 3” yhdistää Mellunmäen, Tikkurilan, Jumbon ja lentokentän”

Vastaa