Malmin lentokentän pelastajat eivät ole antaneet periksi: putkessa on uusi lakiesitys, luonnonsuojeluesitys ja kansanäänestys

Malmin kenttä on tulossa liikenne- ja viestintäministeriön asialistalle jälleen kerran.

Malmin kentän arvokkaimmat rakennukset säilyvät, vaikka kenttäalue kaavoitettaisiin asunnoille. Kuva: Mika Ranta / HS

Eduskunta patisti Lex Malmin käsittelyn yhteydessä hallitusta korvaavan kentän selvittämiseen.

Ministeriön kehittämisyksikön johtaja Risto Murto sanoo, että hänen yksikkönsä saanee tehdä ministeri Anne Bernerille (kesk), joko hankesuunnitelman tai pohjatyön johtoryhmäkäsittelyyn. Varsinaisen päätöksen jatkotoimista tekee aina ministeri.

Aloite osuu Murron mukaan mielenkiintoiseen saumaan, koska ministeriössä on jo käyty taustakeskusteluja alan toimijoiden kanssa lyhytmatkaisen ilmailun kehityksestä. Esimerkiksi robottikoptereiden käyttö eri palveluissa sekä lentotaksit ovat muuttamassa liiketoimintamalleja.

”Tämä vaikuttaa siihen, millaisia lentopaikkoja jatkossa tarvitaan. Malmin keissi ei enää ole sellainen, mitä se oli aiemmin”, Murto sanoo.

Jos jatkossa ei välttämättä tarvita pitkiä kiitoteitä, muuttuu myös lentopaikan vaikutus maankäyttöön tai ympäristöönsä.

Malmia punnitaan maakuntakaavan valmistelussa

Malmin lentokentän ystävien puheenjohtaja Timo Hyvönen odottaa, että maan hallitus noudattaa eduskunnan patistusta uudesta kartoituksesta.

Sen lisäksi myttyyn menneestä Lex Malmi -esityksestä on valmisteilla uusi, perustuslaillisesti oikeaoppisempi versio, joka voisi tulla eduskunnan käsittelyyn jonkun kansanedustajan aloitteena.

Malmista on myös Uudenmaan ely-keskuksen käsittelyssä suojeluesitys rakennusperintölain perusteella, ja tulossa on suojeluesitys luonnonsuojelulain nojalla.

Neuvoa-antavaa kansanäänestystäkin on Malmin ystävissä harkittu, mutta silloin tähtäimessä olisi vasta vuonna 2021 valittava valtuusto. Nykyinen on selkeästi osoittanut nihkeytensä Malmin lentotoiminnalle.

Maakuntakaavan valmistelussa Malmin asema on jälleen puntarissa. Kenttä voisi soveltua sekä Unescon maailmanperintökohteeksi että Unescon aineettoman kulttuuriperinnön kohteeksi.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Malmin lentokentän pelastajat eivät ole antaneet periksi: putkessa on uusi lakiesitys, luonnonsuojeluesitys ja kansanäänestys”

  1. Sinnemäki lupasi tälle alueelle 35 000 ASUNTOA. Se on niin iso valhe että siitä ei joudu vastuuseen.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat