Kokeile kuukausi maksutta

Pietarissa osoite ei kerro asunnon arvoa – Asunnonetsijä voi törmätä kaupungin arvokkaimmalla kadulla matalaan loukkoon

Venäläiset ovat lähteneet ennätysjoukoin asuntokaupoille.

Välittäjä Olga Mazuro esitteli ensimmäistä omistusasuntoaan etsivälle Julia Barkaganille 37-neliöistä keskustayksiöitä vuonna 1865 rakennetussa talossa. Kuva: Nikolai Gontar

Furštatskajan katu 10 Pietarin keskustassa kuuluu kaupungin arvokkaimpiin osoitteisiin. Sinne mielisi viestintäasiantuntija Julia Barkagankin asumaan.

Barokkityyliset katulamput valaisevat kahden autokaistan väliin rakennettua kävelykatua. Remontissa yhdeksän vuotta sitten kadun vierille pantiin nurmikko, istutettiin 81 puuta ja asennettiin 78 uutta penkkiä.

Katu on kaasuyhtiö Gazpromin remontoima, ja sen varrella sijaitsee muun muassa Saksan pääkonsulaatti. Yhdysvaltojen pääkonsulaatti suljettiin hiljattain.

Vihreys ja näköala näkyvät hinnoissa

Pietarin keskustasta tuskin löytyy toista yhtä vehreää katua. Vihreys tai vesinäköala ovat juuri niitä asioita, joita asunnonostajat Pietarissa arvostavat. Ne näkyvät heti myös asunnon hinnassa.

Näköalan lisäksi Barkagan toivoisi paljon ikkunoita ja hulppeaa huonekorkeutta. Haussa on omistusyksiö keskustasta, ja budjetti olisi runsaat viisi miljoonaa ruplaa eli tämänhetkisellä kurssilla suunnilleen 67 000 euroa.

Vihreys tai vesinäköala ovat juuri niitä asioita, joita asunnonostajat Pietarissa arvostavat.

Järkeen perustuvista vaatimuksista huolimatta lopulta ratkaisee tunne.

”Pitää tuntea, että voit ja haluat asua asunnossa. Se on vähän niin kuin menisi naimisiin”, Barkagan kuvailee.

Ennätysmäärä asuntolainoja

Yhdysvaltojen Venäjälle määräämät uudet pakotteet eivät ainakaan vielä näy Venäjän asuntomarkkinoilla, sillä niillä menee toistaiseksi hyvin.

Venäjällä myönnettiin viime vuonna maan keskuspankin mukaan ennätysmäärä asuntolainoja – vähän yli miljoona kappaletta.

Ennätystahti jatkuu edelleen. Asuntolainoja annettiin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä peräti 85 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, kertoo Venäjän asuntolainavirasto DOM.RF.

Lainasumma ylsi noin 600 miljardiin ruplaan eli kahdeksaan miljardiin euroon. Pietarissa lainojen määrä kasvoi 82 prosenttia.

Korot maan mittapuulla ennätyksellisen matalat

Asuntomarkkinoita tukevat erityisesti korot. Ne ovat venäläisittäin ennätyksellisen matalat, vaikka Suomeen verrattuna korkotaso on huima.

Suuret pankit Sperbank ja VTB24 tarjoavat asuntolainalle nyt noin 9–10 prosentin vuosikorkoa.

Valtion tuen ansiosta asuntolainan vuosikorko voi olla monilapsisilla perheillä kuusikin prosenttia. Kohtuullisen korkotason vuoksi yhä useampi venäläinen pystyy ottamaan lainaa, vaikka tulot eivät olisikaan kasvaneet.

Suomessa yhtä korkeita korkoja nähtiin viimeksi 1990-luvun laman aikaan. Nyt asuntolainojen korot ovat prosentin tienoilla.

Pietarissa asuntojen hinnoissa ei ole tapahtunut rajuja muutoksia. Halvempien hintaluokkien uudisasunnot ovat kallistuneet vuoden aikana viitisen prosenttia. Se kertoo kiinteistönvälitysyritys Adveksin johtajan Vjatšeslav Petšatkinin mukaan kysynnästä asuntomarkkinoilla.

Pietarin asuntomarkkinoilla suositaan yksiöitä. ”Moniin muihin maihin verrattuna meillä on edelleen hyvin vähän vaurasta asumista. Yhden huoneen studioita rakennetaan ja ostetaan, vaikka ne ovat epämukavia. Ihmisen täytyy asua jossain”, sanoo kiinteistönvälitysyritys Adveksin johtajiin kuuluva Vjatšeslav Petšatkin. Kuva: Nikolai Gontar

Suurin osa ostajista on kiinnostunut juuri halpojen hintaluokkien asunnoista. Uusissa taloissa keskustan ulkopuolella yksiöt maksavat suunnilleen 47 000–67 000 euroa. Petšatkinin mukaan asuntojen hinnoilla olisi Pietarissa vielä varaa kasvaakin.

”Meillä on hyvin vähän vaurasta asumista”

Pietarissa halutuimmat uudet asunnot löytyvät nyt Moskovskin, Krasnogvardeiskin ja Vasilinsaaren alueilta. Petšatkinin mukaan kaikki myydään, mitä rakennetaan.

”Moniin muihin maihin verrattuna meillä on edelleen hyvin vähän vaurasta asumista. Yksiöitä rakennetaan ja ostetaan, vaikka ne ovat epämukavia. Ihmisen täytyy asua jossain”, Petšatkin sanoo.

Pietarin halvimmilla laidoilla Parnasissa, Murinossa ja Devjatkinossa pienimpien studioasuntojen hinnat alkavat suunnilleen puolestatoista miljoonasta ruplasta eli noin 20 000 eurosta.

Toisaalta asunnonostajien vaatimukset ovat kasvaneet. Kun ennen ostettiin mitä tahansa neliöitä, joihin rahat vain sattuivat riittämään, niin nykyään pietarilaiset kiinnittävät huomiota erityisesti sijaintiin, rakentamisen laatuun ja asunnon sisätilojen viimeistelyyn.

Kultainen kolmio kalleinta aluetta

Julia Barkagan on myös lähtenyt ensiasunnon ostoon lainan turvin. Vuokra-asunto Moskovskin alueella ydinkeskustan eteläpuolella on vaihtumassa omaksi yksiöksi Pietarin historiallisessa keskustassa, jos asuntonäytöllä vain tärppää.

Tosin juuri keskustassa yksiöitä on vähän ja ne ovat kalliita. Alueella on paljon 1800–1900-lukujen vaihteessa rakennettuja taloja, joiden asunnot ovat suuria, jopa kaksi–kolmesataaneliöisiä.

Osa yksiöistä on niistä erotettuja huoneita erikoisuuksineen, kuten eteisessä sijaitsevine kauttakulkukeittiöineen.

Keskustayksiöiden hinnat lähtevät Petšatkinin mukaan arviolta viidestä miljoonasta ruplasta, mikä osuisi juuri Julia Barkaganin budjettiin.

Kalleinta aluetta on niin sanottu kultainen kolmio Nevski prospektin, Palatsirantakadun ja Fontanka-kanavan välissä. Siellä neliöhinnat alkavat 150 000 ruplasta eli kahdestatuhannesta eurosta. Asunnot viedään silti käsistä, jos niitä ylipäätään tulee tarjolle.

Keskimääräisiä hintoja on Petšatkinin mielestä vaikea antaa, koska keskustassa asuntojen hinnat ovat hyvin yksilöllisiä ja voivat vaihdella suuresti jo yhdessä talossa. Vaihteleva hinnoittelu johtuu kaupungin historiallisen rakennuskannan erityispiirteistä.

Ylellinen osoite saattaa hämätä

Kun muualla Euroopassa rakennettiin niin, että eri sosiaaliluokkiin kuuluvat ihmiset asuivat omissa kortteleissaan, niin Pietarissa samaan taloon asettui asumaan sekä köyhiä että rikkaita.

”Julkinen liikenne ei ollut kehittynyt, joten kaikki pyrkivät asumaan lähellä työpaikkojaan”, Petšatkin selittää.

Talot rakennettiin niin, että niihin kuului julkisivuosa ja sen lisäksi esimerkiksi kaksi siipirakennusta. Julkisivuosan asuntoihin on sisäänkäynti kadun paraatiovesta, ja rappukäytävä on leveä ja koristeellinen.

Kalleinta aluetta on niin sanottu kultainen kolmio Nevski prospektin, Palatsirantakadun ja Fontanka-kanavan välissä.

Siipirakennusten asuntoihin kuljetaan sen sijaan sisäpihalta kapeita ja koruttomia rappuja pitkin. Ennen ne oli tarkoitettu esimerkiksi palvelijoille.

Julkisivuosassa saattaa olla neljä kerrosta ja korkeat huoneet, mutta samankorkuisissa siipirakennuksissa kerroksia onkin viisi eikä huonekorkeutta nimeksikään.

”Juuri keskustassa ihmisellä voi olla ylellinen osoite, mutta asunto sijaitseekin toisella tai kolmannella sisäpihalla, jotka oli tarkoitettu alemmille sosiaaliluokille”, Petšaktin huomauttaa.

Kauppoja ei synny

Pietarissa asunnon etsijälle käy usein näin. Osoite luo odotuksia, mutta Furštatskajan kadulla kiinteistönvälittäjä Olga Mazuro johdattaakin Julia Barkaganin sisäpihalle.

Siellä on säilynyt vanha hevosten juottopaikka. 37-neliöinen yksiö vuonna 1865 rakennetussa talossa on matala, eikä keittiön ikkunasta näe ulos.

Myyjä pyytää asunnosta 71 000 euroa, mutta kaupat jäävät tekemättä. Barkagan on etsinyt asuntoa kaksi kuukautta ja käynyt kuudessa näytössä, mutta ei ole epätoivoinen.

”Pietarissa ei voi kadottaa toivoa. Täällä on mahdollista asua juuri sillä tavalla kuin haluaa”, hän uskoo.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Pietarissa osoite ei kerro asunnon arvoa – Asunnonetsijä voi törmätä kaupungin arvokkaimmalla kadulla matalaan loukkoon”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat