Suomessa on putkessa tuulivoimainvestointeja miljardien edestä

Suomen Tuulivoimayhdistyksen (STY) listan mukaan Suomessa on suunnitteilla noin 15 500 megawatin (MW) edestä tuulivoimahankkeita.

Kuva: Seppo Mölsä

Tiedotteen mukaan suunnittelussa on siis yli 23 miljardin edestä investointeja suomalaisiin kuntiin. 7300 MW:lla tuulivoimahankkeita on jo kunnan myöntämä kaava tai rakennuslupa.

STY:n tuulivoimahankelistan hankkeista lähes 13 000 MW on maatuulivoimahankkeita, ja reilu 2000 MW on suunniteltu merelle.

Tuulivoimayhdistyksen mukaan hankkeista 7300 MW on nopeasti rakennettavissa, sillä niillä on jo valmiina kunnan myöntämä kaava tai rakennuslupa.

Valmiiksi kaavoitettujen ja luvitettujen hankkeiden määrä on yli kolminkertainen Suomessa nyt rakennettuun tuulivoimakapasiteettiin (2044 MW) nähden.

Hankkeita yhtä paljon kuin vuosi sitten

Hankkeiden tuottamalla sähköllä kattaisi yli kaksi kolmasosaa Suomeen viime vuonna tuodusta sähköstä. Yhteensä hankekehityksen eri vaiheissa olevat projektit tuovat toteutuessaan Suomeen yhteensä yli 23 miljardin investoinnit.

”Suomen tuulivoimaportfoliossa on suuri määrä nopeasti käyttöönotettavaa puhdasta sähköntuotantokapasiteettia valmiina odottamassa investointipäätöksiä”, Suomen Tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen toteaa.

STY seuraa tuulivoimahankkeiden määrää vuosittain. Hankkeiden määrä on Suomessa pitkälti sama kuin vuosi sitten.

Megawateissa mitattuna kapasiteettimäärä on kasvanut viime vuodesta reilusti, koska aiemmin hankkeiden koko on laskettu minimihankekoon mukaan. Tänä vuonna listan toteuttaja käytti hankkeiden maksimikokoa.

Viime vuoteen verrattuna listalta on valmistunut hankkeita ja siitä on karsiutunut hankkeita, joiden kehittämistä ei jatketa. Uusia hankkeita tulee myös jatkuvasti vireille.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Suomessa on putkessa tuulivoimainvestointeja miljardien edestä”

  1. Iso kuva on että tämä vastaa toteutuessaan (Suomen 32 % käyttötunneilla) noin 2 prosenttiyksikköä Suomen kokonaistuotannosta.
    Eikö tämä ole tavattoman kallista ttuotantoa, investointina 6,5 miljoonaa euroa per megawatti ?

    1. Koko tuulivoimahölmöily on täydellistä mielettömyyttä ja miljardien heittämistä ikkunasta… niin, juurikin sinne tuuleen. Vaihtoehtoinen energiantuotanto ei tule joko koskaan, tai ainakaan pitkään aikaan, korvaamaan tasaisesti ja jatkuvasti tuottavia perinteisiä voimanlähteitä, koska sopivaa akku- tai muuta varastointiteknologiaa ei ole olemassa. Joten joka ainoa tuuli- tai aurinkovoimalla tehty tuotannon lisäysprosentti vaatii lisäkseen sen saman prosentin lisäyksen verran varavoimaa niille ajoille, kun ei tuule eikä paista – ja sepä tuotetaankin sitten konventionaalisesti.

      Ja veronmaksajien taskuja kuppaavat tukiaispummit, eli tuulivoimayhtiöt, tietenkin kiittävät. Mutta entäs sitten, kun tämä subventiofatta joskus kaatuu?

    2. Millähän matikalla nyt lasket. Nykyisellä 2GW kapasiteetilla tuotettiin 4.8% suomen sähköstä. Tuolla 15GW lisäyksellä tuotettaisiin 7 kertaa enemmän eli ~35% suomen sähköstä. Samaten 15GW 32% tunneilla on 4.8GW. 23 miljardilla siitä tulee noin 5€/MW.

Jätä kommentti