Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Carl Haglund ilmoitti vuonna 2016 näyttävästi yhtiön suunnitelmista rakentaa Kemiin biopolttoainejalostamo. Kuva: Jukka Gröndahl / HS

Yksi este Kaidin Kemin biopolttoainetehtaan edestä on raivattu: yhtiö saa ympäristöluvan

Ennen kuin kiinalaisten lupaama jätti-investointi voi toteutua, Kaidi odottaa vielä päätöksiä Euroopan unionilta.

Kirjoittaja(t) Karla Kempas / HS

Uusiutuvan energian yhtiö Kaidin Kemin jalostamohanke on ollut pitkään jäähyllä, mutta perjantaina se nytkähti piirun verran eteenpäin.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto myönsi Kaidi Finlandille ympäristöluvan.

Lupa koskee biopolttoainejalostamon toimintaa Kemin Ajoksessa. Biojalostamon toimintaan liittyy aluehallintoviraston mukaan biopolttoaineen jalostamisen lisäksi vaarallisten nestemäisten kemikaalien varastointia ja energian tuotantoa kaasukattilassa.

”Ympäristöluvan myöntäminen on hankkeelle merkittävä etappi”, kertoo Kaidi Finlandin toimitusjohtaja Carl Haglund tiedotteessa.

Ympäristöluvan lisäksi Kaidi Finlandille myönnettiin vesitalouslupa, joka antaa yhtiölle luvan muun muassa ottaa merestä jäähdytysvettä ja prosessivettä biojalostamon käyttöön.

Red II –direktiivi olennainen

Ympäristölupa on Kaidille askel kohti jalostamoa, mutta se ei yksin toteuta kiinalaisten vuonna 2016 lupaamaa 900 miljoonan euron investointia.

Kaidi odottaa yhä, miten käy uusiutuvan energian Red II -direktiiville.

”Ympäristöluvan myöntäminen on hankkeelle merkittävä etappi.”

Direktiivi on Kaidille olennainen. Se kertoo, millaisista metsäraaka-aineista liikenteen biopolttoaineita saa valmistaa ja millaista biopolttoainetta EU-maat joutuvat tulevaisuudessa sekoittamaan fossiilisen polttoaineen joukkoon ja miten paljon.

”Hankkeen etenemiseen vaikuttaa vielä merkittävästi Red II -lainsäädännön valmistuminen. Tämän selvittyä voimme tehdä perusteellisen markkina-analyysin, jonka pohjalta hankkeen päätöksenteossa voidaan edetä,” Haglund kertoo tiedotteessa.

Kauppalehdelle Haglund kertoi tammikuussa, että 900 miljoonan euron investointipäätöstä ei tehdä ennen kuin on ”kovaa faktaa”.

Direktiivin kohtalo selviää mahdollisesti lähikuukausina.

Biopolttoainetta autoille

Kaidi on suunnitellut nettisivujensa mukaan Kemiin biojalostamoa jo vuodesta 2014.

Yhtiön tarkoituksena olisi tuottaa Kemin biojalostamossa vuodessa 225 000 tonnia uusiutuvaa biopolttoainetta autojen käyttöön.

Kaidi Finlandin omistaa kiinalainen Sunshine Kaidi New Energy Group, joka on yksi Kiinan suurimmista bioenergiatoimijoista.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Yksi este Kaidin Kemin biopolttoainetehtaan edestä on raivattu: yhtiö saa ympäristöluvan”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi