Kokeile kuukausi maksutta

Bonuksia, liikuntaseteleitä, hoitoapua – rakennusala kehittää uusia keinoja palkita työntekijöitä

Rakennusala on ollut tulospalkkauksen ja palkitsemisen suhteen jäljessä monia muita toimialoja, mutta nyt tilanne on muuttumassa.

Pöyryllä on käytössä esimerkiksi kannustava palkkamalli, bonusjärjestelmä sekä henkilöstöetuja. Niistä pääsevät nauttimaan muun muassa Saku-Matti Mäki, Petri Söderberg, Elina Kaura, Johan Ehnrooth, Jarkko Kutvonen, Peggy Hagberg ja Katariina Anttinen. Kuva: Sari Gustafsson

Rakennusalan jäämistä tulospalkkauksen ja palkitsemisen suhteen jälkeen on selittänyt muun muassa alan suhdannevaihtelut, jotka vaikeuttavat pysyvämpien mallien käyttöönottoa.

Toisaalta alalta puuttuu myös niihin liittyviä perinteitä. Esimerkiksi EK:n vuosikymmenen alkupuolella tekemän vertailun mukaan erilaiset tulospalkkaus-, palkitsemis- ja bonusjärjestelmät olivat rakennusalalla selvästi muita teollisuuden toimialoja harvinaisempia.

Rakennusteollisuus RT:n työmarkkinajohtaja Tapio Karin mukaan näissä asioissa on kuitenkin menty viime vuosina selvästi eteenpäin ja syykin on selvä. Kisa osaajista kiristyy jatkuvasti ja heitä joudutaan houkuttelemaan myös muilta toimialoilta. Tämä konkretisoituu jo nyt etenkin digiosaajien kohdalla.

”Palkka on totta kai tärkeä motivaattori, mutta sen päälle on tänä päivänä pystyttävä tarjoamaan myös muita etuja ja kannustimia. Ne voivat olla rahallisia, mutta entistä enemmän myös erilaisiin henkilöstöetuihin liittyviä”, Kari painottaa.

Urakkapalkan rinnalle uusia vaihtoehtoja

Samalla Kari muistuttaa, että erilaisten palkitsemisjärjestelmien luominen on toimihenkilöpuolella vielä kohtuullisen helppoa, mutta työmailla jo huomattavasti vaikeampaa.

Palkkoja maksetaan monen eri tes:n perusteella, urakat on pilkottu usein hyvinkin moniportaisiin alihankkijaketjuihin ja työt voivat jossakin kohtaa viivästyä täysin itsestä riippumattomista syistä. Tämä voi puolestaan näkyä suoraan tilinauhassa, kun siihen saakka aikataulussa pysynyt urakka venähtääkin ennakoitua pidemmäksi ja jo käden ulottuvilla olleet lisäeurot tai bonukset kutistuvat selvästi oletetusta.

”Maailma muuttuu ja siksi perinteisen tunti- ja urakkapalkan rinnalle olisi hyvä luoda kannustavampia ja palkitsevampia vaihtoehtoja. Samalla saataisiin paljon parjattua tuottavuuttakin ylöspäin”, Kari ynnäilee.

Pöyryn paketissa myös pehmeitä elementtejä

Globaalisti 5500 henkilöä työllistävässä suunnittelu- ja konsulttitalo Pöyryssä erilaiset palkitsemisjärjestelmät ovat olleet arkea jo vuosikymmenten ajan. Käytössä on muun muassa kannustava palkkamalli, bonusjärjestelmä sekä ison talon tapaan varsin monipuoliset henkilöstöedut, joita Suomessa ovat esimerkiksi kulttuuri- ja liikuntasetelit sekä uusimpana sairaan lapsen hoitoetu.

Henkilöstöjohtaja Hanna Summan mukaan henkilöstöpolitiikan lähtökohtia ovat kilpailukykyinen palkkataso, monipuoliset ura- ja kehitysmahdollisuudet sekä hyvä työilmapiiri. Niiden lisäksi on kuitenkin pystyttävä tarjoamaan myös muita kannusteita.

”Hyvistä työsuorituksista ja onnistuneista projekteista maksettavat rahalliset bonukset ovat edelleen tärkeitä, mutta entistä enemmän annetaan arvoa myös asioille, joilla helpotetaan työn ja perheen yhteensovittamista. Tässä on tapahtunut selvä muutos takavuosiin nähden”, Summa kertoo.

Palkitsemispolitiikalla ja erilaisilla henkilöstöeduilla on kokeneen HR-johtajan mukaan suora yhteys myös työnantajamielikuvaan, yhtiön kiinnostavuuteen ja tätä kautta rekrytointeihin.

”Siksi ne ovat myös yritysjohdon ja esimiesten agendalla aiempaa enemmän”, Summa toteaa.

Hyvä suoritus palkitaan myös pk-yrityksessä

Turkulainen Rakennustoimisto Lundén oy tekee noin 15 miljoonan euron liikevaihtoa ja työllistää 30 alan ammattilaista. Toimitusjohtaja Janne Lundénin mukaan heidän kaltaisellaan pk-yrityksillä ei riitä millään rahkeita tarjota toimihenkilöportaalle vastaavia henkilöstöetuja ja palkkiobonuksia kuin vaikkapa pörssiyhtiöillä. Lisäksi niistä tinkiminen on suhdanteen kääntyessä huonompaan aina tuskallista.

”Tärkeämpää on pitää perusasiat kunnossa eli tarjota ammattilaiselle ammattilaisen palkka, asianmukaiset työkalut ja hyvä työskentelyilmapiiri. Kun porukka viihtyy ja voi hyvin, se näkyy myös työsuorituksessa ja tuloksessa”, Lundén painottaa.

Palkitsemis- ja sitouttamiskeinoja on toki pitänyt miettiä myös Rakennustoimisto Lundénissa. Tarjolla on muun muassa virikeseteleitä, yhteisiä tyky-päiviä ja yhtiö tukee myös henkilöstön harrastuksia. Jäykkien palkkiojärjestelmien sijaan hyvä työsuoritus tai nappiin mennyt projekti huomioidaan kohtuullisena kertabonuksena tilipäivänä.

”Kisa osaajista on tietysti kovaa, ja erilaiset palkan päälle tulevat henkilöstöedut ja palkkiot näyttävät lisääntyvän jatkuvasti. Toki aina löytyy porukkaa, joka poimii rusinoita pullasta ja vaihtaa työpaikkaa niiden perässä. Meillä vaihtuvuus on kuitenkin ollut todella pientä.”

Tätä artikkelia on kommentoitu 9 kertaa

9 vastausta artikkeliin “Bonuksia, liikuntaseteleitä, hoitoapua – rakennusala kehittää uusia keinoja palkita työntekijöitä”

 1. Kuka uskaltaisi jakaa yhtiön omistusta avaintyöntekijöiden käsiin?

  1. Granlundilla käsittääkseni on osakeohjelma.

   Ja pörssiin listattujen yritysten osakkeita voi ostaa kuka vaan. Joten siitä vain ottamaa osaa YIT:n onnistumisista.

  2. Kreate kuuluu tekevän hyvää sitouttamista vahvasti työntekijöiden mahdollisuudella saada osa firmasta. Peukku ylös tälle

  3. Ehkä puurot ja vellit menneet sekaisin? Omistaminen riippuu yrityksen muodosta ja silloin kysymys on ennemminkin ”kuka uskaltaa omistaa?”. Hyvä muistaa, että omistaminen ja määrääminen eivät ole synonyymejä.

   1. Lähtökohtaisesti tarkoitin osakeyhtiö muotoista yritystä. Tällöin avaintyöntekijät pääsisivät nauttimaan yhtiön maksamista osingoista hyvinä aikona, ja saattaisivat olla motivoituneempia pysymään yrityksessä

 2. Vastaus nimettömälle: vain rajatun omistuksen (perhe)yhtiö. Ne ovat myös ainoita joissa ylin johto osallistuu oikeasti kovien aikojen talkoisiin vaikkapa palkkojaan alentamalla. Korporaatiot eivät ymmärrä että puheet vastuullisuudesta eivät riitä vaan tulee toimia kuten sanoo .

 3. Onpas taas artikkeli. Vaikka liikuntasetelit on ihan kivoja, ei ne korvaa palkkaa (vaan lähinnä mahdollistavat sen että työnantajalla on terveemmät työntekijät). Hoitoapu on kivaa, mutta samaan tapaan sen funktio on ainoastaan parantaa työntekijän mahdollisuutta joustaa. Mikset kukaan vaan myönnä, että tietyissä (yleensä kolmikirjaimisissa) rakennusliikkeissä on ongelma kokonaispalkkauksen kanssa, ja samoin konsultointi/suunnittelupuolen firmoissa. Se, että annettu palkka ei motivoi tekemään suuria, ei poistu sillä että annat lounarin ja/tai teatterilipun. Eurot sen sijaan motivoi.

 4. Erilaisille eduille voivat jotkut kuukausipalkkalaiset laskea jotain pientä etua. Mutta ei niiden perässä firmaa vaihdeta.Tuntipalkkalaisille ne eivät sovi, osin sen vuoksi, että tuntipalkkalaiset ovat nykyään lähes aina aliurakoitsijoita. Tiivistettynä unelmahöttöä koko asia.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat