Kokeile kuukausi maksutta

”Nuorisosäätiön entisen johdon puliveivaukset alkavat näkyä asukkaiden arjessa”

Riikka Marsh sai juhannuksen jälkeen postia, jossa kerrottiin asuintalon uusi omistaja ja ”korjattu” vuokra.

Viimeistä kuukauttaan Nuorisosäätiön talossa Sörnäisissä asuva Riikka Marsh koiransa Mindin kanssa. Hän ei pitänyt siitä, että talo myydään ja vuokria nostetaan ilman, että asiasta mitenkään neuvoteltiin vuokralaisten kanssa. Kuva: Akseli Valmunen / HS

Liiketaloutta opiskeleva Riikka Marsh, 27, sai varoittamatta postia Nuorisosäätiöltä juhannuksen jälkeen. Kaikki Suvilahdenkatu 9:n asukkaat ottivat vastaan kirjeen, jossa näkyi talon uusi omistaja ja uusi ”korjattu” vuokra.

”Oma vuokrani nousi 15 prosenttia eli 631 euroon”, kertoo Marsh, joka asustaa kahden koiransa kanssa 37,5 neliön kaksiossa. Rauhalliseen asuntoon kuuluu parveke ja näkymä vehreälle sisäpihalle.

Marsh kertoo lukeneensa Nuorisosäätiön ongelmista vuoden mittaan, mutta talon myynti ja vuokrankorotus olivat yllätyksiä. Uudet vuokrat tulevat voimaan vuoden alusta.

Poliisi epäilee miljoonien puhallusta

  • Poliisin epäilyjen mukaan keskustataustaisen Nuorisosäätiön varallisuutta on kiertänyt Nuorisosäätiön entiselle johdolle.
  • Tutkinnan mukaan tämä on tapahtunut säätiölle epäedullisten kauppojen ja vuokrasopimusten avulla.
  • Säätiön tekemien epäedullisten kauppojen loppusumma saattaa paisua kymmeniin miljooniin euroihin.
  • Pääepäiltyinä ovat nuorisosäätiön edellinen toimitusjohtaja Aki Haaro ja hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen.

”Nuorisosäätiön entisen johdon puliveivaukset alkavat näkyvä asukkaiden arjessa. Sieltähän on kadonnut monta miljoonaa”, yllättynyt Marsh sanoo.

Hän ihmettelee muutosta, sillä Nuorisosäätiön tarkoituksena on nimenomaan tukea vähävaraisia nuoria heidän asumisessaan. Kun Nuorisosäätiö myy talon, säädekirjan tarkoitus ei enää Suvilahdenkadulla toteudu.

Lomautukset käynnistyvät

Kirjeessään asukkaille Nuorisosäätiö perusteli myyntiä sillä, että säätiö yrittää korjata haastavaa taloudellista tilannetta ja säilyttää Nuorisosäätiökonsernin henkilöstön työpaikkoja.

Työt vähentyvät Nuorisäätiössä pelättyä vähemmän. Tiistaina päättyneiden Nuorisosäätiö-konsernin neuvottelujen lopputuloksena yhdeksän henkilöä lomautetaan toistaiseksi.

Tämän lisäksi kaksi henkilöä siirtyy opintovapaalle, yksi määräaikainen työsuhde päättyy määräajan lopussa ja yksi henkilö siirtyy eläkkeelle. Neuvottelujen alkaessa henkilöstövaikutuksien arvioitiin olevan enimmillään 20 henkilöä, säätiö tiedotti tiistaina.

Maksuvaikeuksiin ajautunut Nuorisosäätiö ilmoitti maanantaina, että se aloittaa omaisuutensa realisoinnit myymällä seitsemän asuintaloaan ja tonttivarallisuutta. Säätiö oli kuitenkin aloittanut myynnit jo aikaisemmin eli heti juhannuksen jälkeen.

Helsingin Pääskynpesä myytiin

Riikka Marsh sanoo, että hän kyllä selviäisi 82 euron vuokrankorotuksesta, koska hän tekee töitä opiskelujen ohessa.

”Taloyhtiössä on kuitenkin noin kaksi kertaa suurempia huoneistoja, joiden vuokrankorotus on kaksinkertainen omaani verrattuna. Se alkaa jo tuntua esimerkiksi lapsiperheissä”, Marsh sanoo.

Suvilahdenkadun talossa asuu 88 asunnossa yhteensä 155 henkilöä, Nuorisosäätiön viime kevään tilasto kertoo. Vuonna 1995 valmistuneen talon kaikki huoneistot olivat vuodenvaihteessa vuokrattuina.

Kirjeessään asukkaille Nuorisosäätiö perusteli myyntiä sillä, että säätiö yrittää korjata haastavaa taloudellista tilannetta ja säilyttää Nuorisosäätiökonsernin henkilöstön työpaikkoja.

Vaikka vuokrankorotukseen olisi varaa, Riikka Marsh päätti irtisanoa entisen Nuorisosäätiön asuntonsa ja hakeutua vapaille vuokramarkkinoille. ”Ehkä tämä on vähän mielenosoitustakin, mutta samalla laskin minun ja poikaystäväni selviävän edullisemmin kaksistaan Kulosaaressa”, Marsh sanoo.

Nuorisosäätiö myi Helsingin Pääskynpesän uudelle Asunto Oy Helsingin Suvilahdenkatu 9:lle, jonka perustivat alan liiketoimintaan erikoistuneet Nordic Business Investments Oy, Diretor Oy, Suomen Asuntoneuvoja Oy ja New House Homes Oy.

”Olemme tehneet normaalin tasokorotuksen”

Suomen Asuntoneuvojan toimitusjohtaja Joonas Ankkuri  perustelee 15 prosentin vuokrankorotusta sillä, että Nuorisosäätiön toimintamallin vuoksi vuokrat ovat jääneet ”paljon jälkeen yleisestä vuokratasosta”.

”Me olemme tehneet ihan normaalin tasokorotuksen, joka astuu voimaan kuusi kuukautta siitä [kiinteistön] ostosta. Se on hyvän vuokratavan mukainen”, Ankkuri sanoo.

Vuokran korotus on suurin mahdollinen. Hyvän vuokratavan mukaan korotus ei saa vuosittain ylittää 15 prosenttia muutoin kuin tilanteissa, joissa tehdään vuokrattavan kohteen vuokra-arvoa merkittävästi kohottavia korjauksia.

Ankkurin arvion mukaan Pääskynpesän vuokralaiset maksavat 30–40 prosenttia alle alueen yleisen hintatason. Hänen mukaansa vuokrat tulevat edelleen olemaan selvästi alle ”oikean hintatason”.

”Toki Nuorisosäätiö on tarjonnut asukkaille mahdollisuutta jatkaa edullista asumista jossain toisessa Nuorisosäätiön kohteessa”, Ankkuri sanoo.

”Meidän täytyy nostaa vuokrat markkinatasolle”

Ankkuri sanoo, että Suvilahdenkatu 9:n tarkoituksena ei ole jatkaa nuorten asumisen tukemista. Hän vetoaa siihen, että Asuntoneuvojan asiakkaina on asuntosijoittajia, jotka haluavat tuottoa.

”Meidän täytyy nostaa vuokrat markkinatasolle ennemmin tai myöhemmin, jotta saamme kohteen myytyä asuntosijoittajille. Näin myös meidän asiakkaamme toivovat”, Ankkuri sanoo.

Ankkurin mukaan sijoittajan on vaikea myydä kohdetta, jos vuokrat ovat 30–40 prosentti alla yleisen tason. ”Yksikään Pääskynpesän omistajista ei ole yleishyödyllinen.”

Esimerkiksi Pääskynpesä on tarkoitus myydä eteenpäin uudelle sijoittajalle tammikuussa 2019.

Onko luvassa lisää vuokrankorotuksia?

”Tämä jää nähtäväksi”, Ankkuri sanoo.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “”Nuorisosäätiön entisen johdon puliveivaukset alkavat näkyä asukkaiden arjessa””

  1. RL 4.6.2018: ”Aran lukuisista huomautuksista huolimatta Nuorisosäätiö ei ole tehnyt riittävästi toimenpiteitä asian korjaamiseksi. Nuorisosäätiö ei enää täytä aravalaissa ja korkotukilaissa kerrottuja edellytyksiä yleishyödyllisyydelle.”

    Kuvastaa hyvin yleishyödyllisen vuokra-asumisjärjestelmän aliarvostusta. Vissit tutkijat ja poliitikot saava oudon paljon julkisuudessa tilaa levittää järjestelmästä harhaisia väittämiään kuin DDT:tä. Lasketellaan luikuria markkinoista, jotka ovat valmiit ratkaisemaan koko Suomen ja suomalaisten asuntokysymyksen.

    Markkinoiden eli yksityissektorin vuokranantajien intressinä ovat markkinavuokrat, joilla maksimaalista voittoa lypsetään. Ei niitä kiinnosta pienituloiset paitsi jos saavat KELAlta koko vuokran kattavan asumistuen (15 m2:n kanakoppi á 500 €/kk).

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat