Kokeile kuukausi maksutta

Suuret rakennusvalvonnat vetävät kosteusjumpan rakentajille – ovatko työmaasi jumppavälineet kunnossa?

Rakennusvalvonnat toteuttavat yhteisen kosteudenhallinnan teemakuukauden syyskuussa.

Rakennushankkeen kosteudenhallintaa ohjaa jo hankesuunnitteluvaiheessa nimetty kosteudenhallintakoordinaattori. Kuva: Anne Kurki
Kuuntele juttu

Rakennusvalvonnat varmistavat kosteusjumpan avulla, että määräykset ovat jalkautuneet myös käytäntöön.

Ympäristöministeriön asetus rakennuksen kosteusteknisestä toimivuudesta edellyttää kosteudenhallintaselvityksen laatimista kaikissa luvanvaraisissa hankkeissa. Rakennuttaja asettaa kosteudenhallintaselvityksessä vaatimustason, reunaehdot sekä kattavan toimintamallin kokonaisvaltaiseen kosteudenhallintaan.

Kosteudenhallinnassa voi käyttää Kuivaketju10 -toimintamallia tai laatia erillisen kosteudenhallintaselvityksen. Kosteudenhallintaa ohjaa rakennushankkeeseen ryhtyvän nimeämä kosteudenhallintakoordinaattori.

Rakennusvalvontojen järjestämä jumppa puuttuu tehostetusti kosteuden hallintaan. Se käydään osana normaalia rakennusvalvontaprosessia.

Rakennusvalvonnat haastavat myös kansalaiset ilmoittamaan laiminlyönneistä rakennustyömaiden kosteudenhallintaan liittyen.

Dokumentointi kosteudenhallinnassa puijaamisesta jää olemaan rakennusvalvontoihin. Jos rakennuksesta löytyy sen valmistuttua kosteusongelmia, dokumentoinnista selviää mahdollisesti ongelman alkusyy.

Puolitoista vuotta sitten ympäristöministeriö, Rakennustarkastusyhdistys RTY, Rakennusteollisuus RT, Rakli, Skol ja Rakentamisen Laatu Rala tekivät yhteisen suosituksen kosteuden hallinnasta.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Suuret rakennusvalvonnat vetävät kosteusjumpan rakentajille – ovatko työmaasi jumppavälineet kunnossa?”

  1. Kuuleman mukaan Ruotsissa rakennetaan vesikatto ja ulkoseinät valmiiksi ennenkuin sisätyöt aloitetaan. Ja annetaan betonin kuivua kunnolla.
    Lähes joka uudiskohteessa jossa olen ollut, talon sisällä sataa kun sisätyöt ovat alkaneet. Vastuu sisäsateesta on pääurakoitsijalla joten asiaan ei kiireellisesti puututa. Välillä toki kuivataan koko taloa laittamalla lämmöt täysillä päälle.
    Olen ehdottanut vastaaville mestareille että tehtäisiin pidemmällä ajanjaksolla taloja mutta heillä ei ole sananvaltaa aikatauluista.
    Ongelma on ettei ketään oikein kiinnosta se että tehdään märkiä taloja. Ei mestareita eikä duunareita. Ei varmaan ostajiakaan. Valvojat käyvät kerran kuukaudessa kävelemässä ja napsimassa kuvia.
    Rakennusaikaiset vesivahingot kuivuu ihan itsestään ja ongelma kohdat ovat silloin jo hyvin piilossa.

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat