Turun hovioikeus on pysyttänyt voimassa huhtikuussa 2017 annetun Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomion.

Työntekijä tippui katolta ja loukkaantui vakavasti – toimitusjohtajan sakot pysyivät hovioikeudessa

Turun hovioikeus on pysyttänyt voimassa huhtikuussa 2017 annetun Pirkanmaan käräjäoikeuden tuomion.

Kirjoittaja(t) Rakennuslehti

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tiedotteen mukaan tamperelaisen rakennusliikkeen toimitusjohtaja oli valittanut hovioikeuteen tuomiosta.

Hänet oli tuomittu käräjäoikeudessa 80 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta ja korvaamaan työtapaturmassa loukkaantuneelle työntekijälle kivusta, särystä ja muusta haitasta 38 500 euroa viivästyskorkoineen.

Työtapaturman sattumisen jälkeen yritys oli ennen oikeudenkäyntiä asetettu konkurssiin.

Tiedotteen mukaan rakennusliike oli Tampereella tekemässä terminaalirakennuksen kattoremonttia. Kattotyömaalla tehtiin jatkuvasti etenevää työtä, jossa vanhaa kattoa purettiin ja samalla tilalle asennettiin uusia kattolevyjä, joten putoamisvaara oli ilmeinen.

Pituussuunnassa katon harjalle oli asennettu kahden kiinteän pisteen väliin turvavaijeri, johon turvaköydet voitiin työn aikana kiinnittää.

Putoamisvaarallisia alueita, kuten valokatteen sijaintia ja erityisen hauraita kattolevyjä, oli katolla liikkumista varten merkitty punaisella maalilla.

Valokate petti alta

Kokenut kattotyöntekijä oli noussut katolle rakennuksen seinustalla olevilta rakennustelineiltä. Hän oli loivalla katolla turvavaljaat päällä nousemassa katon harjalle kiinnittääkseen itsensä katon harjalla olevaan turvaköyteen, kun hän oli kävellessään astunut katossa olleen vanhan valokatteen päälle.

Valokate oli yllättäen pettänyt hänen allaan, jolloin hän oli pudonnut valokatteen läpi 5,5 metriä alas teollisuushallin lattialle ja loukkaantunut vakavasti.

Oikeudessa katsottiin selvitetyksi, että turvaköydet olivat olleet katon harjalla eikä työntekijä voinut niitä kiinnittää vielä ollessaan telineillä.

Työtapaturman sattumisen jälkeen yritys oli ennen oikeudenkäyntiä asetettu konkurssiin.

Työntekijä oli siirtynyt työkohteeseen toiselta työmaalta ja oli kyseisen rakennuksen katolla ensimmäistä kertaa.

Hän oli siirtynyt työpaikalle jonkin aikaa muiden jälkeen. Kun hän oli havainnoinut katolla muita työntekijöitä, hän oli oikeuden mukaan saattanut luottaa siihen, että hän oli voinut kulkea kattoa pitkin harjalle kiinnittämään köyden valjaisiin.

Kertomansa mukaan työntekijä ei ollut kattopinnassa huomannut maalimerkintöjä.

Työntekijä oli jonkin verran varomaton

Oikeuden päätöksen mukaan työntekijä on ollut jossain määrin varomaton mennessään katolle ilman turvaköyttä. Työnantajan tuottamukseen nähden hän ei ole myötävaikuttanut työtapaturman sattumiseen sillä tavoin, että vahingonkorvausta olisi perusteita sovitella.

Oikeudenkäyntikuluista hovioikeudessa kertyi toimitusjohtajalle maksettavaa noin 1800 euroa.

Tätä artikkelia on kommentoitu kerran

Yksi vastaus artikkeliin “Työntekijä tippui katolta ja loukkaantui vakavasti – toimitusjohtajan sakot pysyivät hovioikeudessa”

Vastaa

Tilaa uutiskirje

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin. Lisätietoja

Kooste rakennusalan tärkeistä uutisista sähköpostiisi kolmesti viikossa. Saat myös kutsuja Rakennuslehden tapahtumiin.

Anna sähköpostiosoitteesi