Kokeile kuukausi maksutta

SRV:n tappio odotettua suurempi – Redin kustannukset karkasivat käsistä

Rakennuskonserni SRV painui tappiolle kolmannella neljänneksellä, kun Helsinkiin avatun kauppakeskus Redin kustannukset karkasivat käsistä.

. Kuva: Rio Gandara / HS

Yhtiö ennakoi loppu- ja ensi vuodeksi positiivista operatiivista tulosta, kun Redi saatiin valmiiksi menneen neljänneksen lopussa.

SRV:n toimitusjohtaja Juha Pekka Ojalan mukaan tappiollinen tulos ja korkea velkaantumisaste on peiliin katsomisen paikka.

”Redin kauppakeskuksen kustannukset karkasivat pitkän rakennusvaiheen aikana ennakoitua suuremmiksi painaen koko kuluvan vuoden operatiivisen tuloksen tappiolle ja laittaen taseemme kovan paineen alle”, Ojala sanoo osavuosikatsauksessa.

”Uskomme että vaikein vaihe on nyt takana, kun Redin kauppakeskus ja parkkihalli valmistuivat suunnitellusti syyskuun lopulla”, Ojala sanoo.

SRV:n tulos ennen veroja oli heinä-syyskuussa 9,1 miljoonaa euroa tappiollinen, kun vuotta aiemmin vastaavaan aikaan tulos oli 3,3 miljoonaa euroa voitollinen.

Ennustepalvelu Infront Datan kokoamassa ennusteessa analyytikot olivat povanneet keskimäärin 4,4 miljoonan euron tappiota.

Suomen asuntorakentamisen liikevaihto supistui

Liikevaihto supistui 208,4 miljoonaan euroon 267,8 miljoonasta eurosta, kun odotuksissa oli 247 miljoonaa euroa. Liikevaihtoa pienensi Suomen asuntorakentamisen liikevaihdon lasku ja Redin kauppakeskusurakan valmistuminen.

Operatiivinen liiketulos heikkeni 3,1 miljoonaa euroa tappiolliseksi, kun vertailujaksolla operatiivinen liiketulos oli 8,4 miljoonaa euroa voitollinen. Ennuste vertailukelpoiseksi liiketulokseksi oli 0,4 miljoonaa euroa tappiota.

Tulosta heikensivät markkinatilanteen vuoksi nousseet kustannukset ja pidentyneet toimitusajat.

Redin paisuneet kustannukset laskivat tulosta 9,4 miljoonaa euroa. Ilman sitä SRV:n operatiivinen liikevoitto olisi heinä-syyskuussa ollut 6,3 miljoonaa euroa.

Osaketta kohti tappiota kertyi 0,14 euroa vuodentakaisen 0,45 euron voiton jälkeen.

Ensi vuodeksi ennakoidaan positiivista operatiivista tulosta

SRV pitää näkymänsä samana kuin syyskuun tulosvaroituksessa. Yhtiö arvioi tänä vuonna valmistuvan 526 asuntoa viime vuoden 782 asunnon sijasta.

SRV odottaa koko vuoden liikevaihdon laskevan viime vuoden 1 114,4 eurosta. Operatiivisen liikevoiton yhtiö arvioi jäävän tappiolliseksi. Viime vuonna operatiivinen liikevoitto oli 27,0 miljoonaa euroa.

Yhtiö arvioi operatiivisen tuloksen ja operatiivisen kassavirran olevan viimeisellä neljänneksellä positiivinen.

Lisäksi yhtiö arvioi alustavaksi, että vuosi 2019 on ”tulosmielessä parempi” kuin tänä vuonna ja että operatiivinen tulos ja kassavirta ovat positiivisia.

SRV povaa myönteisempää vuotta, koska kuluvan vuoden tulosta rasittavat Redin kauppakeskus ja parkkihalli valmistuivat syyskuussa. Sen lisäksi omaperusteisia asuntoja valmistuu ensi vuonna noin 800 kappaletta. Yhtiö myös arvioi kauppakeskusten vuokratuottojen paranevan niin Venäjällä kuin Suomessakin.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “SRV:n tappio odotettua suurempi – Redin kustannukset karkasivat käsistä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat