Kokeile kuukausi maksutta

Tampereen teknilliseen yliopistoon suunnitteilla oma professuuri talotekniikalle

Tampereen teknilliseen yliopistoon halutaan luoda talotekniikalle oma, rakennusteollisuuden yritysten rahoittama professorin toimi.

Asiaa lähtevät edistämään yliopiston nykyinen professori eli rakennustekniikan laboratorion kiinteistöliiketoimintaan keskittynyt professori Ari Ahonen ja  saman yksikön tutkijatohtori Jukka Puhto sekä insinööritoimisto Granlundin toimitusjohtaja Pekka Metsi.

Ahosen ohella TTY:ssa on myös toinen rakennusteollisuuden yritysten rahoittama professori eli RT:n teknologiajohtaja Jukka Pekkanen.

”Tavoitteenamme on kerätä viiden vuoden aikana vähintään noin 600 000 euron potti, jonka avulla professuuri saataisiin aikaiseksi. Kokonaisuudessa arvioimme, että professuuria varten tarvitaan noin miljoonan euron rahoitus. Teemme vuoden loppuun mennessä hankkeen valmistelut ja aloitamme rahoituksen keräämisen ja hanketta edistävät yrityskierrokset ensi vuoden alussa”, Metsi kertoo.

Metsin mukaan Tampereen talotekniikan professori keskittyisi alustavien suunnitelmien mukaan erityisesti talotekniikan liiketoimintapuolen ja asiakaskokemuksen kehittämiseen.

”Nyt kyseessä ei ole esimerkiksi sisäilma-asioihin keskittynyt oppituoli vaan nimenomaan talotekniikan bisnespuolen kehittäminen”, Metsi jatkaa.

Rakennuslehden tämän vuoden alussa haastatteleman Ahosen ohella myös Pekkanen on muistuttanut yliopiston kolmesta päätehtävästä ruotsalaisten kehittämän Triple Helix -mallin mukaisesti. Sen mukaan tutkimuksen ja opetuksen lisäksi yliopistolla on myös yhteiskunnallinen tehtävä.

TTY:ssä se tarkoittaa esimerkiksi julkisen sektorin palvelua esimerkiksi energiaan tai kansantaloustieteeseen liittyvissä tutkimuksissa.

TTY tunnetaan yritysystävällisenä yliopistona. Maine perustuu sekä hyvään alumnitoimintaan että yliopiston johdon vahvaan tahtoon olla yritysten kanssa yhteistyössä. Ahosen mukaan yritykset ja yliopisto löytävät yhteistyön ja luottamuksen keskenään ja yrityksen haasteisiin voidaan hakea vertaisarvioitu, objektiivinen ratkaisu. Tieteen avulla voidaan katsoa horisontin taakse tulevaisuuteen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Tampereen teknilliseen yliopistoon suunnitteilla oma professuuri talotekniikalle”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat