Turku myy jättikaupassa sote-kiinteistöjään Ruotsin valtion eläkerahastolle

Päätös herätti kritiikkiä Turun kaupunginvaltuustossa maanantaina.

Päätös herätti kritiikkiä Turun kaupunginvaltuustossa maanantaina.

Turun kaupunginvaltuusto siunasi maanantai-iltana kaupan, jossa kaupunki myy yhteensä 18 keskusta-alueen sairaala- ja hoivakiinteistöä ruotsalaiselle kiinteistösijoitusyhtiölle Hemsölle.

Hemsön omistaa 85-prosenttisesti Ruotsin valtion eläkerahasto AP3.

Kauppaan kuuluu sairaala-alueen rakennuksia, hoivakoteja ja kaksi terveysasemaa.

Kauppahinta on 130 miljoonaa euroa, ja Turun kaupunki jää kiinteistöihin vuokralaisiksi keskimäärin 11 vuoden vuokrasopimuksilla.

Kyseessä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun kunnat myyvät hoivakiinteistöjään yksityisille omistajille. Turun kaupungin kauppa on silti poikkeuksellisen suuri.

Se herätti kiivasta keskustelua myös kaupunginvaltuustossa, joka hyväksyi kiinteistöjen myymisen äänin 43–20. Vastaan äänestivät pääasiassa vasemmistoliiton ja keskustan valtuutetut.

Kaupan ajatuksena on saada kaupungille rahaa toteuttaa muita investointeja ja jättää kiinteistöistä huolehtiminen ulkopuoliselle sijoittajalle.

”Meillä on merkittäviä investointipaineita. Se on yksi pääsyistä kiinteistöjen myyntiin”, apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen sanoo.

Jos maan hallituksen sote- ja maakuntauudistus menee läpi, vastuu sote-palveluiden järjestämisestä siirtyy maakunnille.

Kunnat eivät voi olla varmoja siitä, missä määrin maakunnat tulevat vuokraamaan niiden kiinteistöjä, minkä vuoksi monet kunnat ovat myyneet kiinteistöjään pois jo etukäteen.

Turun kaupunginvaltuustossa osa valtuutetuista kritisoi kuitenkin sitä, että varmuutta uudistuksen toteutumisesta ei vielä ole.

Kriitikoiden mukaan kauppa voi synnyttää tilanteen, jossa ulkomainen sijoittaja pääsee määrittämään vuokratason ja tekemään voittoja kaupungin kustannuksella.

Esimerkiksi vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin mielestä ”kaupan päätösaikataulussa ei ole järjen häivää”, sillä todennäköisesti selvyys sote-uudistuksen kohtalosta saadaan hyvin pian.

Tyhjää äänestänyt vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö puolestaan arvioi myyntiehtojen näyttävän kaupungin kannalta hyvältä, sillä ostaja sitoutuu ennalta määriteltyyn vuokratasoon pitkäksi aikaa. Myös Niinistö olisi kuitenkin halunnut odottaa tietoa sote-uudistuksen kohtalosta.

 

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Turku myy jättikaupassa sote-kiinteistöjään Ruotsin valtion eläkerahastolle”

Vastaa