Rakennusalan työturvallisuuskilpailussa saavutettiin ensi kertaa täyden sadan pisteen tulos

Rakennusalan valtakunnallisen työturvallisuuskilpailun kärkeen ylsi useita työmaita, joilla ei sattunut yhtään työtapaturmaa koko viime vuoden aikana.

Rakennusalan valtakunnallisen työturvallisuuskilpailun kärkeen ylsi useita työmaita, joilla ei sattunut yhtään työtapaturmaa koko viime vuoden aikana.

Voiton vei NCC Suomi Oy:n kohde, jossa työturvallisuuden tasoa mittaava TR-indeksi oli historiallinen: täydet 100.

Turvallisuus alkaa minusta -työturvallisuuskilpailun voittajatyömaa, Asunto Oy Vantaan Asteria, on kisan koko historian ensimmäinen työmaa, jossa TR-indeksi ylsi sataan pisteeseen. Taso oli kaiken kaikkiaan erittäin korkea, sillä kymmenen parhaan joukossa oli seitsemän kokonaan tapaturmatonta työmaata.

”Olen tehnyt työmaatarkastuksia 23 vuotta ja nyt ensimmäisen kerran tarkastin työmaata, jolla TR-havainnointimenetelmällä sain tulokseksi 100”, kertoo kilpailussa tarkastukset tehnyt tarkastaja Peter Johansson Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

NCC Suomi Oy:n kohteita kilpailun kärkikymmenikköön ylsi peräti kolme kappaletta, voittajan korokkeen lisäksi NCC:n työmaat löytyvät sijoilta kolme ja neljä, molemmat 99 TR-indeksipisteellä. Toiseksi kilpailussa sijoittui Peab Oy:n kohde Tampereelta, jolla vastaava luku oli 99,3.

Kisan terävä kärki ratkaistiin TR-mittauksella

Koska finalistien joukkoon mahtui useita kokonaan tapaturmattomia työmaita, voitto ratkaistiin TR-mittauksella. Kunniamaininnat annettiin Peabin Asunto Oy Tampereen Förstin työmaalle ja NCC:n Jyväskylän Seminaarinmäen Athenaeum-rakennuksen mittavalle peruskorjaustyömaalle. Niin ikään Peab Oy:llä oli kisan kymmenen parhaan joukossa kolme kohdetta.

”Kaikilla kärkityömailla oli hyvä järjestys ja turvallisuusasiat hyvin hoidettu. Se osoittaa, että niillä koko työmaaväki on sitoutunut tekemään työnsä turvallisesti. Keskeisessä roolissa on tietysti myös työnjohto tinkimättömällä asenteellaan. Erityisen ilahduttavaa on myös keskisuurten yritysten nousu kärjen tuntumaan”, Peter Johansson toteaa.

Kilpailu on osa laajapohjaista turvallisuustyötä

Kilpailuun ilmoittautui yhteensä 32 työmaata eri puolilta Suomea. Kymmenen parasta valittiin TR-mittauksen perusteella. Finaaliin yltäneiden kohteiden työturvallisuutta arvioitiin kahdella osa-alueella: TR-mittauksella sekä kaikkien työmaalla työskentelevien työtapaturmien määrällä kilpailun aikana.

Kilpailuun osallistuneiden työmaiden turvallisuusarvioinnin suorittivat aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueen tarkastajat, jotka tekivät loppukilpailuun osallistuneille työmaille kaksi tarkastusta, yhden keväällä ja yhden syksyllä.

Kilpailun toteuttavat edellisen vuoden tapaan yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriö, Aluehallintoviraston Työsuojelun vastuualueet, Talonrakennusteollisuus ry, Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry, Infra ry, Rakennusliitto ry, Ammattiliitto Pro ja Työturvallisuuskeskus.

Seuraava valtakunnallinen ”Turvallisuus alkaa minusta” -työturvallisuuskilpailu järjestetään vuonna 2020.

Tätä artikkelia on kommentoitu 3 kertaa

3 vastausta artikkeliin “Rakennusalan työturvallisuuskilpailussa saavutettiin ensi kertaa täyden sadan pisteen tulos”

  1. Ovat rakennusliikkeet näemmä kehittyneet. Vielä kymmenen vuotta sitten olin paikalla, kun ontelolaatta tippui varmuusketjun varaan, liian tuoreen elementin nostolenkit pettivät ja työmaatiet olivat peilijäässä. Vastaukseksi sain vain mutinaa ja vihaisia katseita, kun vähän moitin työnjohtoa. Mitään ei raportoitu, vaikka niin oli sovittu.

  2. Nämä sadan prosentin mittaukset ovat aivan höpöhöpöä. Vaikea sanoa, mitä haetaan täydellisen tuloksen merkkaamisella, mutta totuutta sillä ei ainakaan kuvata. Vuosikymmeniä työmaita kiertäneenä ja mittauksia tehneenä sekä teettäneenä, voi hyvin suurella varmuudella sanoa täyden satasen tason olevan puusilmän tekemä mittaus.

  3. Tämä typeryys mittaus pitää lopettaa työmailla sekä hurreilta tullut työ kulttuuri myös.

Vastaa