Kokeile kuukausi maksutta

SP: Asuntolainakannan kasvu on hidastunut

Asuntolainakannan kasvuvauhti on Suomen Pankin (SP) mukaan hidastunut kesäkuun jälkeen.

Marraskuussa kasvu oli 1,8 prosenttia. Kesäkuuhun verrattuna asuntolainojen kasvuvauhti oli hidastunut 0,3 prosenttiyksikköä.

Viimeksi asuntolainakanta on kasvanut yhtä hitaasti vuoden 2015 huhtikuussa. Hidastumiseen ovat vaikuttaneet etenkin viime vuosia suuremmat asuntolainojen lyhennykset.

Kotitaloudet nostivat marraskuussa uusia asuntolainoja yhteensä 1,6 miljardin euron edestä, mikä on 25 miljoonaa euroa enemmän kuin vuosi sitten. Uusien nostettujen asuntolainojen keskikorko oli 0,88 prosenttia ja laskennallinen marginaali 0,85 prosenttia.

Uusien asuntolainojen keskimääräiset takaisinmaksuajat ovat viime aikoina pidentyneet.

Tammi-marraskuussa nostettujen asuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika oli 19 vuotta ja 11 kuukautta, kun se vuonna 2017 oli 19 vuotta ja 6 kuukautta. Vuonna 2016 takaisinmaksuaika oli 19 vuotta.

Tyypillisin uusien asuntolainojen takaisinmaksuaika on SP:n mukaan nyt 20-25 vuotta. Tämä koskee lähes puolta kaikista asuntolainoista. Yli 30 vuoden asuntolainoja myönnetään edelleen suhteellisen vähän, mutta niiden osuus on lisääntynyt.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “SP: Asuntolainakannan kasvu on hidastunut”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat