Kokeile kuukausi maksutta

Yksiöiden vuokrat kallistuvat ja asuntojen koot pienenevät Vantaalla – Rakennusbuumin aikana kaupunkiin on valmistunut paljon uusia, pieniä yksiöitä

Suomessa yksiöstä maksetaan keskimäärin 565 euroa kuussa mutta pääkaupunkiseudulla peräti 764 euroa kuussa.

Vuokra-asuntoesittely Vantaan Martinlaaksossa. Kuva: Jukka Gröndahl / HS
Kuuntele juttu

Vantaalla yksiöiden mediaanivuokra nousi viime vuonna selvästi samaan aikaan kun yksiöiden keskikoko pieneni.

Tieto käy ilmi Suomen Vuokranantajien viimeisimmästä vuokramarkkinakatsauksesta. Katsauksessa on hyödynnetty sekä Tilastokeskuksen tilastoja että asunnonvälityssivusto Vuokraovi.comin tilastoaineistoa vuokramarkkinoista.

Katsauksen mukaan yksiöiden mediaanivuokra oli Vantaalla viime vuoden kesäkuussa 701 euroa, ja neliövuokra nousi tammi–kesäkuussa 2018 enemmän kuin muualla pääkaupunkiseudulla: 2,7 prosenttia. Vuoteen 2017 verrattuna yksiöiden keskikoko pieneni yli yhdellä neliöllä.

Katsaukseen on koottu muun muassa Suomen suurimpien kaupunkien yksiöiden ja kaksioiden vuokramediaanit. Niiden perusteella Suomessa joutuu keskimäärin pulittamaan yksiöstä 565 euroa kuussa ja pääkaupunkiseudulla 764 euroa kuussa.

Turussa ja Tampereella vuokrat nousevat kovempaa kuin pääkaupunkiseudulla. Kun pääkaupunkiseudulla sekä yksiöiden että kaksioiden neliövuokrat nousivat tammi–kesäkuussa 2018 alle kaksi prosenttia, Tampereella esimerkiksi yksityisten vuokranantajien omistamissa yksiöissä nousu oli jopa viisi prosenttia.

Turussa kasvu oli vieläkin suurempaa: yksiöiden neliövuokrat nousivat yli kuusi prosenttia ja kaksioiden noin kymmenen prosenttia.

Tampereella asuntojen keskikoko on pienentynyt

Vantaalla yksiöiden vuokramediaania on nostanut se, että alueelle on rakennettu runsaasti uusia, pieniä asuntoja. Uusissa asunnoissa vuokrat ovat tyypillisesti vanhoja asuntoja korkeammat.

Vantaan miniyksiöbuumi on herättänyt paljon keskustelua, ja erityisesti Helsingin yliopiston kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara on ottanut kantaa ”hellahuoneiden” rakentamiseen.

Suomen Vuokranantajien yhteiskuntasuhdepäällikkö Tuomas Viljamaa pitää hellahuonepelkoja turhina.

”Kun katsoo aineistomme kaikkia asuntoja, vuokramarkkinoilla olevien asuntojen keskikoko on noussut. Osittain se johtunee kaksioiden osuuden suhteellisesta kasvusta”, hän sanoo.

Katsauksen mukaan vuokra-asuntojen keskikoko on kasvanut 2017–2018 esimerkiksi Helsingissä. Myös Vantaalla yksityisten vuokra-asuntojen keskikoko on kasvanut, kun katsoo kaikkia asuntoja eikä vain yksiöitä.

Sen sijaan esimerkiksi Tampereella, Turussa, Jyväskylässä, Joensuussa, Hämeenlinnassa ja Lappeenrannassa asuntojen keskikoko on pienentynyt.

Tilastokeskuksen aineiston mukaan asumisväljyys henkilöä kohden on kuusi viime vuotta käytännössä säilynyt samana Espoossa ja Vantaalla. Sen sijaan Helsingissä asumisväljyys on hieman pienentynyt. Tilastokeskuksen aineisto sisältää vuokra-asuntojen lisäksi myös omistusasunnot.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Yksiöiden vuokrat kallistuvat ja asuntojen koot pienenevät Vantaalla – Rakennusbuumin aikana kaupunkiin on valmistunut paljon uusia, pieniä yksiöitä”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat