Uusiin taloihin voi pesiytyä parin millin mittainen otus, joka pahimmillaan on merkki kosteusvauriosta

Helsingin Jätkäsaareen rakennetusta muusikkotalo Jallukasta on löydetty jäytiäisiä. Jäytiäinen on 1-2 millimetrin kokoinen, ihmiselle harmiton hyönteinen, joka viihtyy kosteissa ja lämpimissä paikoissa.

allukka on Jätkäsaaressa sijaitseva, musiikkialan ammattilaisille tarkoitettu asuinrakennus joka valmistui keväällä 2017. Kuva: Tuomas Uusheimo

Jallukan jäytiäishavainto tehtiin viime vuoden loppupuolella.

Jesse Liskola ja hänen puolisonsa Krista Hyvönen muuttivat uudiskohteeseen Jallukkaan huhtikuussa 2017. Heti huomattuaan hyönteiset marraskuussa 2018 he soittivat huoltomiehelle ja sen jälkeen talosta vastaavalle isännöitsijälle.

Y-säätiön kiinteistöjohtaja Juha Niskasen mukaan kyseessä on yksittäistapaus.

”Talotoimikunnan kautta on mennyt viestiä asiasta, emmekä ole saaneet ilmoituksia muista havainnoista”, Niskanen kertoo.

Isännöitsijä oli sitä mieltä, että asukkaat olivat itse tuoneet jäytiäiset kotiinsa. Asukkaiden mukaan isännöitsijä ei suostunut tulemaan asuntoon tarkastamaan tilannetta ja kehotti asukkaita käyttämään hyönteismyrkkyä.

Kun asukkaat halusivat tilata paikalle tuholaistorjujan, isännöitsijä vastasi heidän saavan vastata laskusta itse. Tuholaistorjunta maksoi asukkaille noin neljäsataa euroa, josta vuokranantaja hyvitti sata euroa.

Niskanen kertoo, että vaarattomien hyönteisten torjunta on ensisijaisesti asukkaan vastuulla. Niskasen mukaan asuntoon oli kuitenkin asukkaan kokeman haitan vuoksi tilattu tuholaistorjunnan sopimuspalvelukumppani, mutta asukkaat olivat ehtineet tilata oman torjujansa ennen isännöitsijän tilaaman torjujan saapumista.

Asuntoon kutsuttu tuholaistorjuja tunnisti hyönteisen jäytiäiseksi ja kertoi, että se on pesiytynyt talon rakenteisiin rakennusvaiheessa. Asukkaat eivät siis ole voineet tuoda sitä elintarvikkeissaan tai vaatteissaan asuntoon.

Täystuho-tuholaistorjunnan yrittäjä Manu Backman kertoo, etteivät jäytiäiset ole täysin poikkeuksellisia vieraita uudiskohteissa. Uusien talojen rakenteissa saattaa olla rakentamisen jäljiltä kosteutta, jossa jäytiäinen viihtyy.

”Se on luonnossa elävä laji, joka pitää kosteista ja lämpimistä paikoista. Niitä voi ilmestyä, jos on käytetty puutavaraa, joka ei ole täysin kuivaa.”

Suuri määrä jäytiäisiä voi viitata kosteusvaurioon.

”Se voi joskus olla merkki kosteusvauriosta, mutta ei läheskään aina”, Backman sanoo.

Yleensä hyönteiset katoavat rakenteiden kuivuttua vuoden–parin kuluttua.

”Asiasta tietävät ovat kertoneet, että niitä saattaa hetkellisesti esiintyä uudiskohteissa, mutta parin lämmityskauden jälkeen ne katoavat”, sanoo myös kiinteistöjohtaja Niskanen.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Uusiin taloihin voi pesiytyä parin millin mittainen otus, joka pahimmillaan on merkki kosteusvauriosta”

Jätä kommentti