Kokeile kuukausi maksutta

Laurentiustalon allianssihankkeen toteutus käynnistyy Lohjalla

Lohjan kaupunki on allekirjoittanut sopimuksen Skanskan ja P&R Arkkitehtien kanssa monitoimitalo Laurentiustalon toteuttamisesta.

Laurentiustalo aukiolta katsottuna. Kuva: P&R Arkkitehdit

Laurentiustalo toteutetaan allianssihankkeena, jonka kehitysvaihe käynnistyi alkuvuodesta 2018. Nyt kehitysvaihe on saatu päätökseen, ja hankkeen toteuttaminen käynnistyy toukokuussa 2019. Hanke valmistuu vuoden 2020 lopulla.

Noin 7700 kerrosneliömetrin kokoinen Laurentiustalon uudisrakennus nousee historiallisen Pyhän Laurin kirkon läheisyyteen. Punatiilinen rakennus sulautuu hyvin historialliseen ympäristöönsä. Hankkeeseen kuuluu uudisrakentamisen lisäksi myös vanhojen tilojen uudistamista noin 1400 kerrosneliömetrin verran.

”Laurentiustalo tulee täydentämään ja eheyttämään Lohjan historiallisesti arvokasta kaupunkiympäristöä keskiaikaisen Pyhän Laurentiuksen kirkon edustalla. Kirkko, Lohjan pääkirjasto sekä nykyinen konserttisali- ja koulurakennus saavat rinnalleen uudisrakennuksen, joka on sopeutettu lähiympäristöönsä mittakaavan, muotojen ja materiaalien osalta. Rakennuksen sisältä paljastuvat nykyaikaiset, moneen tarkoitukseen muuntuvat tilat”, hankkeen pääsuunnittelija, arkkitehti Pekka Salmi P&R Arkkitehdeista sanoo tiedotteessa.

Laurentiustalosta tulee monenlaisen oppimisen keskus. Sinne sijoittuvat Anttilan yläasteen koulu ja Tytyrin ala-asteen koulu, Solbrinkens skola, suomen- ja ruotsinkielinen päivähoito sekä tiloja musiikkiopistolle, kuvataidekoululle ja kansalaisopistoille.

Hankkeeseen kuuluu olemassa oleva rakennus, jossa toimii nykyisin Anttilan koulu. Hankkeen uudisrakennus yhdistyy Anttilan koulun käytössä olevaan rakennukseen, jonka remontti valmistui keväällä 2017.

Hankkeeseen alun perin kuulunut Solbrinkenin koulun kiinteistö jätettiin kehitysvaiheessa pois hankkeen piiristä. Kaavoituksen yhteydessä sen tontti erotettiin omaksi tontikseen, ja Lohjan kaupunki tutkii rakennuksen ja tontin jatkokäyttöä myöhemmin.

Tontilla sijaitseva päiväkoti Labanin rakennus puretaan pois, ja sen paikalle tulee lähiliikuntapaikka osana koulun pihaa.

Kaiken kaikkiaan uudessa Laurentiustalon kokonaisuudessa tulee toimimaan yhdeksän eri toimijaa.

Allianssin projektiryhmä on hankkeen kehitysvaiheessa osallistanut rakennuksen tulevia käyttäjiä, päätöksentekijöitä sekä muita lohjalaisia useiden työpajojen kautta. Niissä on ollut mahdollista tutustua tulevaan uudisrakennukseen muun muassa tietomallin avulla.

”Laurentiustalolla on keskeisen sijaintinsa vuoksi aivan olennainen merkitys Lohjan koko kaupunkikuvalle. Talon myötä Lohjan keskusta uudistuu ja pystyy vastaamaan paremmin kaupunkilaisten tarpeisiin. Myös harrastustilojen tarjonta paranee olennaisesti. Talo tuleekin olemaan erittäin aktiivisessa käytössä”, Lohjan kaupungin palvelutuotantojohtaja Pasi Perämäki toteaa.

Tätä artikkelia ei ole kommentoitu

0 vastausta artikkeliin “Laurentiustalon allianssihankkeen toteutus käynnistyy Lohjalla”

Vastaa

Viimeisimmät näkökulmat