Kokeile kuukausi maksutta

Siltasairaala nousee hengenpelastamisen ehdoilla – muutaman metrin päässä kirurgit ja sädehoitolaitteet jatkuvasti töissä

Helsingin Meilahden sairaala-alueella tehdään yhtä Suomen vaikeimmista louhintatöistä. Siltasairaalan runkovaiheessa haasteina ovat aikataulu ja logistiikka.

Siltasairaalan holveja valetaan 2500–3000 neliön viikkovauhtia Helsingin Meilahdessa. Kuvat: Liisa Takala

Helsingin Meilahden sairaala-alueella louhitaan kalliota kiilaamalla. Ensin porataan joukko reikiä ja sitten hydraulikiilalla murretaan kalliota porausreikien välistä. Työntekijä ohjaa kaivinkoneen varren päässä roikkuvan kiilan reikään, kiila lasketaan pohjalle ja muutamassa sekunnissa kallio on murtunut pienen palasen. Kaivinkone nostaa kiilan ilmaan ja työntekijä ohjaa kiilan seuraavaan reikään.

Kallion louhiminen tällä tavoin on hidasta puuhaa. Nyt tehdään kuitenkin kohtuullisen suurta monttua uuden Siltasairaalan perustuksille ja pohjakerroksille. Vaihtoehtoja ei ole, koska louhinta tapahtuu aivan HUSin Syöpätautien klinikan ulkoseinän juurella. Seinän toisella puolella on äärimmäisen herkkiä sädehoitolaitteita.

Tämä artikkeli on tarjolla vain Rakennuslehden tilaajille

Viimeisimmät näkökulmat